Foto: Wikimedia Commons

Utländska riskkapitalbolag investerar i invandringen

Utländska riskkapitalbolag köper upp slitna svenska miljonprogramområden, trots låg avkastning och stora renoveringsbehov. På längre sikt är dock vinsten bärgad, då svenska kommuner även fortsättningsvis kommer att tvingas bekosta boende åt asylinvandrare. Eftersom svenska skattebetalare kommer få stå för kalaset kommer det i framtiden bli betydligt mindre pengar till sociala utgifter såsom pension. Därför kan det vara läge att börja fundera över det egna pensionssparandet.

I tidningen Aktiespararens majnummer ges en indirekt varning för massinvandringen genom en krönika skriven av Anders Elgemyr, VD och analyschef på Jarl Securities. Krönikans syfte var att belysa hur utländska företag påfallande ofta investerar i nedslitna svenska miljonprogramsområden, trots att det vid en normal analys ser ut att vara väldigt små marginaler. Elgemyr pekar tydligt på det uppenbara faktum att dessa kapitalförvaltare betalar för fastighetsbestånden, en premie som ligger anmärkningsvärt över själva substansvärdena.

Riskkapitaljätten Blackstone Group, vars aktier handlas på New York-börsen, sålde nyligen hela sitt innehav i Hilton Hotels, som de ägt sedan 2007. Tidigare har det meddelats att Blackstone nu placerar i svenska miljonprogramområden, där de genom uppköpet av det svenska bolaget D Carnegie, blivit en stor ägare. Det är i sammanhanget intressant att notera att de lämnar ett så pass bra varumärke som Hilton och köper det skandalomsusade D Carnegie, där tillgångarna till övervägande del utgörs av hus med stora renoveringsbehov. Som varumärke har D Carnegie haft dåligt rykte på grund av bristande underhåll av sina lägenheter, dålig boendemiljö, bristande uppvärmning av lägenheterna och bristfälliga renoveringar. Hyrorna har bolaget dock höjt kraftigt. Deras strategi har nämligen varit att genomföra totalrenoveringar och samtidigt höja hyrorna med över femtio procent, vilket gjort dem till objekt för Hyresgästföreningens kritik, efter en omfattande granskning från deras sida.

Anders Elgemyr uppehåller sig i sin krönika i Aktiespararen främst vid den amerikanska kapitalförvaltaren Starwood Capital, vars bud på det börsnoterade företaget Victoria Park, med bas i Malmö, motsvarade 16 procents premium på bolagets substansvärde. Direktavkastningen på investeringen ger till Starwood rekordlåga 3,3 procent i relation till driftsnettot, förklarade Elgemyr, som påpekar att de flesta börshandlade fastighetsbolagen i Sverige ger en direktavkastning på mellan 5 och 7 procent till aktieägarna. Elgemyr tycker med bakgrund av detta att det är en rimlig frågeställning varför ett sådant bud läggs. Den här typen av uppköp är heller ingen enskild företeelse, då flera liknande uppköp har genomförts på kort tid. Ovan nämnda Blackstone köpte inte bara upp D Carnegie till lika högt värde som Starwood ger för Victoria Park, utan skaffade sig även AJ Ahlström Holdings bestånd, som ligger i den mångkulturella Stockholmsförorten Alby i Botkyrka kommun. Dessa och liknande affärer genomförs, sett till husbeståndens ålder, till mycket höga priser och den gemensamma nämnaren är den extremt låga direktavkastningen men, förklarar Elgemyr, det kan säkert se bra ut på pappret att köpa på sig egendomen om priserna är 15 000 – 20 000 kronor per kvadratmeter, eftersom renoveringsmodellen med högre standard gör att en radikalt hög hyreshöjning alltid medges senare.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Asyllagstiftningen kan göras om och anpassas till EU-nivå, men det dröjer troligen till nästa mandatperiod. Foto: Nya Tider

SD-knuten kvinna leder asylutredningen – ny lag på plats troligen först efter valet

🟠 En av de viktigaste punkterna i "paradigmskiftet" är att anpassa svensk asyllagstiftning efter EU-nivå. Nu har en utredning tillsatts, där Sverigedemokraterna spås få störst inflytande, då den ska ledas av Josephine Boswell som nyligen arbetade på SD:s samordningskansli i regeringen. Den ska dock inte vara klar förrän hösten 2025, vilket betyder att ett förlorat riksdagsval 2026 kan stoppa hela det utlovade paradigmskiftet.

Läs även:

BRICS toppmöte i ryska Kazan riktar udden mot Väst

BRICS toppmöte i ryska Kazan riktar udden mot Väst

🟠 Under parollen ”förstärkning av multilateralismen för global utveckling och säkerhet” möttes de numera nio BRICS-länderna i det årliga toppmötet, som i år hölls i Kazan i Ryssland. Toppmötets agenda innehöll en rad nya och vidareutvecklade områden, vilket indikerar att BRICS-länderna påtagligt har breddat sin bas för samverkan och gemensam utveckling.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Den Eldrökta – en historisk fantasyroman i Sveriges forntid

🟠 BOKRECENSION Magnus Stenlunds bok Den Eldrökta är ett unikt verk i svensk författarhistoria. Det är både en fantasyroman och en noga uppbyggd historisk fiktion, avsedd att bilda en rimlig syntes av de fornnordiska sagorna, men även med inslag av andra mytologier som helt eller delvis står på samma grund. Detaljrikedomen, noggrannheten och berättarkonsten gör det till ett verk som bara kan beskrivas som fantastiskt, menar Nya Tiders recensent Gunnar Hellgren.

Ett totalangrepp mot Västs uppblåsta självbild

🟠 BOKRECENSION Den franske antropologen Emmanuel Todd, som sedan många år är en väletablerad författare och debattör, utvecklar i Västerlandets nederlag en teori att det man kan kalla västländerna inte bara kommer att förlora striden om Ukraina, utan att de rent allmänt är på nedgång. Huvudanledningen är att de har blivit nihilistiska och lider av en falsk och uppblåst självbild. Todds huvudsakliga metod är att jämföra kulturerna hos detta krigs kontrahenter, och dra slutsatser av det. Denna bok är full med teorier som nog väcker en stor vrede hos maktetablissemangen i Väst, men det vore nyttigt för alla oss i Väst att läsa den och begrunda hur märkliga vi framstår i resten av världen.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Trälarna – de ofria

🟠 Slaveri har existerat sedan urminnes tider. Segrarna i ett krig gjorde det besegrade folket till slavar. De kultursamhällen som växte fram kring Medelhavet och i Orienten under antiken hade slaveriet som en ekonomisk och social grund. Även här i Norden förekom slaveri men här kallades det träldom.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.