Sophia Eklund

Artiklar av Sophia Eklund

Mord i Östervåla

Mord i Östervåla

🟠 HISTORIA Den 19 februari 1896 hittades postmästaren och klockaren Johan Åkerlund svårt skadad i huvudet på postkontoret i Östervåla. Han avled några timmar senare. Undersökningen tydde på att han blivit huggen med en yxa. Brottet bedömdes vara ett rånmord trots att mördaren inte rört värdepapperna som legat framme, fullt synliga. Detta är första delen om Östervålamordet som är både ett olöst brott och en komplex gåta.

Den målande prinsessan

Den målande prinsessan

🟠 HISTORIA Oscar I:s enda dotter, prinsessan Eugénie, var en hängiven konstnärinna. Hon skulpterade figurer som gjöts i parianporslin av Rörstrand och Gustavsberg samt gjorde teckningar och akvareller i vilka hon skildrade naturen och gav en unik inblick i sin vardag.

Två män och ett kylskåp

Två män och ett kylskåp

🟠 HISTORIA Människan har i alla tider strävat efter att förvara mat så att den inte förstörs. Olika metoder för detta har varit saltning, torkning och rökning. Mat kom även att förvaras kyld i källare och särskilda ishus. Till sist såg de första kylskåpen dagens ljus. Kylskåpet kom dock att utvecklas och förbättras av de två svenska uppfinnarna Baltzar von Platen och Carl Munters.

Södra Mellby gamla kyrka på Österlen låg på kyrkogårdens äldsta del, men den exakta platsen har inte kunnat fastställs. Den försvann när man tog stenar från den för att bygga den nya kyrkan (på bilden), som stod klar 1887. All inredning i den nya kyrkan är dock från den tidigare medeltida kyrkan. På byalagets hemsida kan man läsa att den gamla kyrkan troligen byggdes med kyrkogrim, eller kyrkepilt som det hette där, begraven under grunden. Det skulle vara den första levande varelse som kom till platsen när grunden till en kyrkobyggnad skulle läggas, oftast ett djur, men enligt byalaget ska även barn ha offrats på detta sätt. Man menar att offrens skrik skulle ge kyrkobyggnaden god akustik. Foto: Wikipedia/ Jorchr

Kyrkogrimen

🟠 Kyrkankyrkans och kyrkogårdens skrämmande väktare s och kyrkogårdens skrämmande väktare . En kyrkogrim var ett djur som hade murats in levande i kyrkans murar. Ofta var det en tupp som murades in, men kunde även vara en katt eller en kalv eller något annat djur. Efter sin död blev djuret, enligt den svenska folktron, en kyrkogrim som skyddade kyrkan och kyrkogården från vandaler och tjuvar genom att skrämma bort dessa.

Arkeologen och Björkö

Arkeologen och Björkö

🟠 HISTORIA Den självlärde arkeologen Hjalmar Stolpes omfattande utforskningar av Björkös fornlämningar under åren 1871–1879 och 1881 samt åren 1888–1890 och 1895 kom att bli betydande för förståelsen av den svenska vikingatiden. Han undersökte ett stort antal gravar och mer än 4 000 kvadratmeter av den svarta jorden.

70 år med Elizabeth II

70 år med Elizabeth II

🟠 Jubileumsår för Storbritanniens längst regerande monark Den sjätte februari 1952 dog Georg VI av Storbritannien plötsligt i sömnen på Sandringham House i Norfolk, 56 år gammal. Hans äldsta dotter Elizabeth, som då bara var tjugofem år och befann sig i Kenya, efterträdde honom enligt traditionen som monark redan samma dag. Den 6 februari firade hon 70 år på tronen. Hennes regentskap har präglats av pliktkänsla, behärskning och frånvaro av personliga känslouttryck.

Geniet Christopher Polhem

Geniet Christopher Polhem

🟠 HISTORIA Ingenting inom mekanik och teknik tycks ha varit en för stor utmaning för Christopher Polhem. Redan i unga år tillverkade han klockor. Med tiden kom hans tekniska och mekaniska färdigheter att omfatta allt från urverk till slussbyggen och år 1716 blev han adlad av Karl XII för sina uppfinningar och bedrifter.

Förlorad och rekonstruerad, Hur Bärnstensrummet återuppstod

Förlorad och rekonstruerad, Hur Bärnstensrummet återuppstod

🟠 KULTUR Efter att Tredje riket år 1941 inlett Operation Barbarossa och anfallit Sovjet, togs Bärnstensrummet isär och täcktes med tunn tapet för att gömma de ovärderliga väggpanelerna. De framstormande tyska trupperna lyckades ändå lägga beslag på skatten och tog den som krigsbyte till Königsbergs slottsmuseum. I slutskedet av kriget, då Königsberg var inringat, totalförstördes stadens historiska centrum i brittiska flygangrepp. Var Bärnstensrummet tog vägen är det ingen som vet, många har försökt finna det utan framgång. År 1979 påbörjades en tålamodsprövande rekonstruktion av rummet, som idag finns till beskådan i Katarinapalatset utanför Sankt Petersburg.

Page 1 of 22 1 2 22

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.