Jeanette Eklund

Artiklar av Jeanette Eklund
Märta Måås-Fjetterström
🟠 Textilkonstnärinnan från Östergötland som erövrade världen. Den 21 juni år 1873 såg en liten flicka dagens ljus. Hon skulle komma att kallas Märta Måås-Fjetterström och bli en av Sveriges främsta textilkonstnärer. Hennes mattor finns över hela världen. De pryder slott, museer, offentliga byggnader och privata hem.
Västgötaspetsen – en svensk nationalras
🟠 Hunden har varit människans trogna följeslagare i åtminstone 15 000 år. Den har hjälpt till vid jakt, vallat boskap och vaktat människan och dess boningar. Genom sina fint utvecklade sinnen, främst lukt och hörsel, är den en ovärderlig hjälp för oss människor. Nu ska vi bekanta oss med västgötaspetsen, en av Sveriges nationalraser, och få lära oss en del om hur det är att vara hundägare.
Julgranen och träden i tro och myt
🟠 För många hör julgranen till ett av de viktigaste inslagen i julfirandet. Den kan vara överdådigt pyntad eller enkelt med enbart ljus. Den kan stå ute eller inne. Oavsett var den står sprider den alltid en mycket speciell stämning omkring sig. Olika sorters träd har en framskjuten plats i traditioner runt om i världen, inte minst i Norden.
Ett ljus i mörkret
🟠 Om adventsljusstakens historia. I adventstiden plockar vi fram våra adventsljusstakar, för att lysa upp i mörkret, men också för att markera att advent är en tid av väntan. Det har dock inte alltid varit så, utan adventsljusstaken är ett relativt sent påfund.
Husförhör – ett tillfälle för både församlingstukt och fest
🟠 Husförhören fyllde i äldre tid en viktig funktion för kyrkan. De tjänade till att hålla ordning på församlingsmedlemmarna, men de var också ett tillfälle för gemenskap och fest.
Allhelgonahelgen
🟠 Pyntade gravar och tända ljus skapar en speciell stämning på kyrkogårdar i början av november. Det är allhelgonahelgen, en helg fylld av minnen, tacksamhet, eftertanke, sorg och vemod. Trädens nakna grenar sträcker sig upp mot en mörk himmel och visar konkret att naturen går till ro. Ljusen i mörkret vittnar om att livet går vidare trots sorg och saknad.
Kebnekaise – Sveriges högsta punkt
🟠 Tidigare visste ingen vilken som var Sveriges högsta punkt. I modern tid har det kunnat fastställas att det är Kebnekaise i Lappland. Det är ett fantastiskt naturarv som numera har flera vandringsleder för besökare.
Fåglar – en ständig källa till fascination
🟠 I fåglarnas värld finns en överväldigande artrikedom. Genom sin anpassningsförmåga finns fåglar så gott som överallt på jorden, från stadens kuttrande duvor till Antarktis pingviner. Dessa bevingade varelser har alltid fascinerat människan. Genom sin flygförmåga har de kontakt med både himmel och jord, och i många kulturer ses fågeln som en budbärare mellan den himmelska världen och den jordiska tillvaron.
Våra svenska orkidéer
🟠 Ordet orkidé leder ofta tanken till exotiska skönheter i blomsterhandeln, men vi har många vackra orkidéer ute i våra svenska marker. En del av dessa blommande juveler är iögonfallande, andra är mer blygsamma. Låt oss följa med några entusiaster på deras orkidéutflykt till Kinnekulle. När Carl von Linné gjorde sin västgötaresa 1746 kallades Kinnekulle för ”Det blommande berget”.
Fågelskådningens fröjder
🟠 Det finns flera trevliga sätt att vistas ute i naturen på, naturen ger så mycket och många intressen odlas där. Vi har botaniker som studerar blommor, svampentusiaster, trädälskare och fågelskådare. Vi ska koncentrera oss på fåglarna, så låt oss följa med Henning och Vikingagruppen på en exkursion.
Senaste numret


Nya Tiders nyhetsbrev!