Nya Tider har kommit i kontakt med en kvinna som arbetar som god man åt en 18-årig kvinna som söker asyl. Det är så många missförhållanden, att hon till slut var tvungen att berätta om dessa för någon.
Medelålders kvinnor som pratar bebisspråk
Den gode mannen är ensamstående kvinna och har svårt att få ekonomin att gå ihop. Hon behöver jobbet, men väljer ändå att ta risken att tala med Nya Tider. Hon berättar om Kalmar kommuns mottagning av unga asylsökande, där nästan alla representanter för det svenska samhället är kvinnor – personalen på HVB-hemmen är oftast kvinnor i medelåldern, medan handläggarna på socialtjänsten och handläggarna på Migrationsverket främst utgörs av kvinnor i åldrarna 25-35.
18-åringen har krävt och fått en egen lägenhet. Den är nybyggd och ligger i centrala Kalmar, något som är omöjligt för de flesta.
Det är en värld präglad av bebisspråk och daltande. Kvinnor som blir tårögda bara de pratar om de asylsökande. De är kompisar med migranterna, vet deras riktiga ålder och namn, men sitter i baksätet och fnittrar tillsammans med asylsökarna åt hur de lurar sig till asyl med påhittad identitet.
– Vi var på väg till ett möte i Växjö. En ung tjej från HVB-hemmet satt i framsätet bredvid mig och pratade med en asylsökande man som satt bak i bilen. De tittade i mobilen på bilder av en annan asylsökare, berättar kvinnan.
– Jag hörde att de kallade mannen på bilderna ett annat namn och sade att han inte heter så. Tjejen från HVB-hemmet skrattade bara och sade att det gjorde han visst, hon hade till och med sett passet som asylsökaren sagt till myndigheterna att han tappat.
Även kvinnan som Nya Tider pratar med har, trots sin kritiska inställning, omedvetet lagt sig till med särskilda ordval när det kommer till de asylsökande. Hon pratar om sina egna ”ungar”, och när hon berättar om en snart 18-årig asylsökande kvinna så blir det automatiskt ”den lilla flickan”.
NyT: Ursäkta, varför säger du hela tiden ”den lilla flickan” om en vuxen kvinna?
– Jag tänkte inte på det. Ja, det är klart att det är en kvinna.
Slipper betala tillbaka 20 000 i felaktiga bidrag
Kvinnan är alltså god man åt denna 18-åriga kvinna, som har bott med storasystern och sin familj som också söker asyl. Storasystern har fått pengar av socialtjänsten för att ha sin lillasyster inneboende. Men ett fel i handläggningen har gjort att 18-åringen fått samma pengar för levnadsomkostnader från Migrationsverket. Istället för den vanliga månadspengen på 724 kr har hon fått 1 891 kr.
Felaktiga bidrag ska återbetalas och som ansvarig för 18-åringens ekonomi har den gode mannen kontaktat både socialtjänsten och Migrationsverket i Högsby om felet. Den för stora summan har kvinnan som är gode man sparat för att kunna lämna tillbaka. Nu är den uppe i 14 000 kronor.
Men nu kommer beskedet från Migrationsverket. De tänker inte begära pengarna tillbaka utan ge det som en bonuspeng till 18-åringen.
”Vi tar aldrig tillbaka pengar när vi betalat ut för mycket”, berättade handläggaren till kvinnan som om det vore en flitigt använd praxis.
Gode mannen har begärt att Migrationsverket skriftligen meddelar eftergiften, men myndigheten vägrar att göra det så formellt och uppmanar bara den gode mannen att sluta bekymra sig över pengarna.
Att de som handlägger utbetalningar – främst kvinnor – till asylsökare ser mellan fingrarna med för höga bidrag, tycks vara mer regel än undantag. Även 18-åringens syster har fått för mycket pengar.
Hon har fått över 4 000 kronor i månaden för att ha sin syster inneboende. Men den månad som ersättningen avser fick 18-åringen en egen lägenhet och därför egna pengar från socialtjänsten.
Systern hade alltså fått fyra tusen för en inneboende som inte var inneboende. Även dessa felaktigt utbetalda pengar har kommunen låtit bli att kräva tillbaka, trots att gode mannen påpekat saken.
Lägenhet, bohag, gymkort, badhus, cykel, fickpeng …
– Allt vi vill är att du ska må bra, härmar den gode mannen hur kvinnorna talar med 18-åringen på mötena.
– De säger det minst tre gånger i timmen, hela tiden.
Det är bebisröst och de trugar på hennes saker som hon inte ens bett om.
– De säger att de ska köpa en cykel åt henne, och när tjejen säger att hon inte vill cykla säger de att hon kan få gymkort eller badhuskort, vad hon vill, det är bara att säga till.
Totalt är det fyra personer som hjälper den 18-åriga asylsökaren. Två personer från HVB-hemmet som besöker henne dagligen i lägenheten, hjälper till att handla, laga mat, städa och tvätta.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.