Magnus Stenlund
Artiklar av Magnus Stenlund
Är den japanska frossan över nu?
🟠 EKONOMI Måndagen den 5 augusti kraschade Japans börs med 12 procent, det största fallet på en dag sedan 1987. Marknadsanalytiker Magnus Stenlund går igenom hur yenen utnyttjats för spekulation och varför börsen snabbt kunde återhämta sig. Många tycks beredda att ta obegripligt stora risker, med positioner som inte går att stänga snabbt när marknaden vänder. Men dessa påverkar själva utvecklingen, där ”too big to fail” och fortsatt spekulationshunger är drivande faktorer, slår han fast.
Varför det höga guldpriset riskerar att spräcka pappersguldmarknaden – och i förlängningen – hela ekonomin
🟠 EKONOMI I osäkra tider satsar sparare gärna på guld. Men allt är inte guld som glimmar – skribenten Magnus Stenlund går här igenom farorna med att investera i så kallat ”pappersguld”, ofta utan bakomliggande säkerheter.
Vart tog Reiner Fuellmich vägen?
🟠 KRÖNIKA Reiner Fuellmich blev känd som juristen som skulle stämma de ansvariga för olagliga nedstängningar, ovetenskapliga restriktioner och medicinskt tvång under coronahysterin. Han var inte vem som helst – tidigare lyckades han framgångsrikt stämma Volkswagen och Deutsche Bank. Förra hösten hamnade dock glorian på sned när han blev åtalad för att ha förskingrat donerade pengar, och sedan har det varit tyst. Debattör Magnus Stenlund resonerar i denna krönika om vad som kan ha hänt.
Varför är systemmedia så tysta om journalisten Gonzalo Liras död?
🟠 KRÖNIKA Gonzalo Lira var en amerikansk journalist som rapporterade direkt från Ukraina. Hans uppriktiga sätt och fräna kritik ogillades av de ukrainska myndigheterna. Han fängslades och torterades. USA:s styrande, som är kända för att sätta in stora resurser för att få även krigsbrottslingar fria om de är amerikanska medborgare, vände Lira ryggen. Debattör Magnus Stenlund menar att systemmedias tystnad kring Gonzalo Liras livsgärning och död säger allt.
Alecta och Volvo vinner varje gång – om staten får välja
🟠 Alecta är totalt dominerande vad gäller tjänstepensionsförsäkringar i Sverige. Hur de utnyttjar detta och hur de ser till att få alla lukrativa kontrakt reds ut av veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund. Det är även mycket fuffens med Sveriges klimatmål, något som märktes tydligt när en utredning kom fram till att målen var orealistiska. När regeringen snabbt gick ut och meddelade att klimatmålen står kvar, kunde nog många storföretag andas ut, inte minst Volvo, menar Stenlund.
Varför vill systemmedia inte tala om Sound of Freedom?
🟠 De flesta har nog hört historien om Jeffrey Epsteins ”Lolita Express”, finansmannens alldeles privata sexö. Dit flög han gräddan från den västerländska politiker- och finansklassen och bjöd på unga damer, vissa minderåriga. Nu är Epstein död, lägligt avliden i fängelser så att han inte kan berätta om vilka mer som förgrep sig på barnen (se NyT v. 31/2022). Då är kapitlet avslutat? Nej, det är bara skrap på ytan, skriver veckans debattör Magnus Stenlund, och tecknar en skrämmande verklighet med miljoner barn som drabbas.
Peter Krabbe och betongen
🟠 DEBATT. Peter Krabbe har slutat blogga. Han har kommit fram till slutsatsen att ”betong”-hjärnorna inte går att rå på, de är helt enkelt inte mottagliga för logiska argument. Veckans debattör, Magnus Stenlund, tycker också att det är hopplöst ibland men ser också ljusglimtar. Kanske är det inte meningen att större delen av befolkningen ska föra mänskligheten vidare? Det naturliga urvalet fungerar ju genom att alla inte får vara med. Eller blir det rent av en AI som blir vår räddning?
Vi måste låna mer nu – men de som vill låna får det inte
🟠 Vad är skillnaden mellan bidrag och lån som aldrig behöver betalas tillbaka och vars ränta är noll? Svar: att räntan när som helst kan höjas. Och att det är på så vis du ska inse vem du lyder under: Håll dig på mattan och tig, så kanske vi räddar dig. Civilekonomen och marknadsanalytikern Magnus Stenlund ger i veckans debattartikel en grundkurs i hur man skapar en katastrofal ekonomi.
Systemkritik eller systemkritisk? Lärdomar av bankkraschen i Schweiz
🟠 Schweiz näst största bank, Credit Suisse, har kraschat, men nu görs allt för att skyla över detta faktum genom att strö skattemiljarder över bankirerna. Marknadsanalytikern Magnus Stenlund berättar i veckans debattartikel hur uppgörelsen i Zürich snarare är ett kvitto på att det enorma svarta hålet aldrig kommer gå att mätta.
Nu vill man stjäla även orden ifrån oss
🟠 LEDARE Det är inte bara Tintin som censureras på biblioteken. Själva språket håller på att kastreras, politiskt inkorrekta ord förbjuds. Veckans debattör, författaren Magnus Stenlund, tar Stanford University som exempel på hur det engelska språket förvandlas till ett politiskt verktyg. Precis som George Orwell förutspådde i sina framtidsromaner är avsikten att det som inte kan uttryckas i ord inte heller kan förleda tanken.
Nyhetsdygnet
Senaste numret
Nya Tiders nyhetsbrev!