Bosättare är en viktig del av Israels expansionspolitik, där man tar ockuperad mark i anspråk. Bezalel Smotrich, Israels finansminister, förklarar strategin i ett tal den 21 oktober i år: ”Där det finns bosättningar, skapar vi säkerhet. Där det finns civil närvaro, finns också militär närvaro. /.../ Alla med en hjärna i skallen vet att utan civil bosättarnärvaro är det inte möjligt att upprätthålla en armé under en längre tid”. Foto: CPTer/Flickr

Drömmen om Eretz Israel: Allt fler i Israel propagerar öppet för ett Storisrael

UTRIKES
Jerusalem Post raderade nyligen en kontroversiell artikel där man ställde frågan om inte Libanon ingår i Israels ”utlovade territorium”. Artikeln gav en kort inblick i det ideologiska tankegodset om ett ”Storisrael” som präglar Netanyahus regering – men som sällan nämns utanför Israels gränser.

Det var i slutet av sep­tember som den eng­elskspråkiga tidningen Jerusalem Post publi­cerade en artikel med rubriken ”Is Lebanon part of Israel’s promised territory?” (Utgör Libanon en del av Israels för­lovade land?). Publiceringen sam­manföll med Israels invasion av södra Libanon och skapade kontro­verser bland tidningens till stor del icke-israeliska läsekrets, där frågan om det utlovade ”Storisrael” – eller Eretz Israel – sällan diskuteras.

”Vårt land”. Inom armén är man mer rakt på sak än politikerna. ”Libanon är vårt land. Gaza är vårt land”, säger en soldat i denna video på YouTube

I den numera raderade artikeln skriver journalisten Mark Fish att konflikten i Libanon ”väcker den ur­gamla frågan om de norra gränserna för det bibliska Eretz Israel”. Fish undrar exakt var Gud har definierat dessa gränser och om judarna inte är ”skyldiga att erövra dessa områden”.

Detta är inte sarkastiskt skrivet, utan till stöd för sitt resonemang hänvisar han till Torahpassagen där patriarken Abraham utlovas ”detta land – från Egyptens flod [Nilen] till den stora floden, Eufrat”, vilket skul­le innefatta delar av dagens Israel, Västbanken, Gaza, Libanon, Syrien, Jordanien och Irak.

Dessutom citerar han talmudiska källor, såsom den högt ansedde 1200-talsrabbinen Moshe ben Naḥman, även känd som ”Ramban”. Enligt Fish skrev Ramban att ”Libanon ingår i Israels gränser och tillägger att vi var skyldiga och befallda att erövra det”. I artikeln citeras också ”Sefer Yehoshua”, eller Joshuas bok i Bibeln, där det står:

”Varje plats där ni sätter er fot har jag gett er, som jag lovade Mose. Från öknen till Libanon och ända till den stora floden Eufrat, över hela hettiternas land och till Stora havet västerut ska ert område sträcka sig.”

Systemmedia i Väst behandlade den publicerade artikeln med tystnad, men på sociala medier och i propalestinsk alternativmedia väckte den en debatt om vad Israels politiker egentligen har för geopolitska och demografiska mål, samt hur dessa kan kopplas till de pågående konflikterna i Mellanöstern. När frågorna blev för många valde Jerusalem Post att ta ned artikeln.

Eretz Israels gränser innefattar enligt den sedvanliga rabbinska tolkningen flera av de länder i Mellanöstern som drabbats hårt av krig, färgrevolutioner och terrorism sedan staten Israel bildades.

 

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.