I den bästa av världar har vi inga konflikter, störningar eller kriminalitet. Då spelar inte betalningssätten så stor roll, annat än att vi väljer det mest bekväma sättet i en given situation. I Sverige, där vi haft relativt få större störningar i betalsystemet, även om de funnits, så blir medvetenheten om de problem som skulle kunna uppstå i en sådan situation allt mer uttunnad. Där ligger grogrunden för att en ökande andel av befolkningen ser positivt på en utveckling mot ett kontantlöst samhälle. I en årligen återkommande rapport om hur betalningssystemet fungerar, Sverige Betalar av konsultföretaget Insight Intelligence, kan man se en tydlig trend i den riktningen. Men riskerna är både stora, relevanta och nedtystade.
Mellan 2013 och 2020 har andelen som ser positivt på om kontanterna försvinner, växlat från en tydlig minoritet till en majoritet av de tillfrågade, 56 procent. Skillnaden mellan olika åldersgrupper är också påtaglig. 69 procent av de yngsta i undersökningen 2020 är positiva till ett kontantlöst samhälle, medan 55 procent av de äldsta är direkt negativa till en sådan utveckling.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.