<strong>”Världsteatern”</strong> av Karola Messner visar den moderna historiens många tvister, men också detaljer som en schablonbild av en amerikansk konsument.

Vårsalongens politiska signaler

Årets Vårsalong på Liljevalchs i Stockholm presenterar 119 konstverk valda av salongens jury med intresse för samtidskonst. En luftig och pedagogisk exponering ger besökaren en ökad känsla av välbehag och skönhetsupplevelse. Men här finns också en politisk grundton som inte går att ta miste på.
”Ghost Cat” av Niki Lindroth von Bahrs är en katt som springer under Vita huset i Washington.
”Ghost Cat” av Niki Lindroth von Bahrs är en katt som springer under Vita huset i Washington.

I ett av de första rummen möter åskådaren en gigantisk oljemålning med titeln ”Världsteatern”, utställningens dyraste objekt med ett pris på 600 000 kronor. Målningen består av nio delar och mäter 4,50 x 3,60 meter. Den visar världen sedd med konstnärens ögon: en amerikansk konsument, andra världskrigets och kalla krigets protagonister (huvudpersoner) och Rysslands maskuline president i ryska flottans vinteruniform.

En besökare ställde till undertecknad frågan ”Vad tror du, vem är konstnären, en man eller en kvinna?” Sanningsenligt svarade jag, att frågan är helt irrelevant. Det visade sig att just en kvinna står för denna myriad av historiska huvuden; Karola Messner.

Att Messner väljer att placera Putin intill en synnerligen yppig dam bygger på tydliga kontraster mellan man och kvinna. Alltså, inga otydligheter beträffande könsroller.

Helt annorlunda framställs Vladimir Putin i Mälle Zeilon Lagerkvists installation ”Kom ut ur garderoben Putin”. Denna uppmaning syftar på rysk lagstiftning gällande gayaktiviteter bland minderåriga. Konstnärinnan vill på ett kritiskt sätt förmedla att Ryssland saknar det svängrum som berörda grupper har i väst. Det skall dock sägas att under en presskonferens 2014 i Amsterdam informerade Putin om möjligheter att i Moskva besöka olika gayklubbar, även om han personligen saknade intresse för den typen av möten.

”Kung Ubus hov” av Stefan Bennedahl.
”Kung Ubus hov” av Stefan Bennedahl.

Konstverket har sin attraktion i den färggranna utformningen och kompositionen mot skåpets vita bakgrund. En positiv faktor är definitivt konstnärinnans tanke om återanvändning, alltså ett klart miljötänkande.

Utställningens stora magnet – även i fysisk mening – är Niki Lindroth von Bahrs ”Ghost Cat”. En närmare titt på kattens ögon avslöjar en liten tår. Varför gråter katten? Jo, Ghost Cat är nämligen en vanlig katt som smyger i kulvertarna under Vita Huset i Washington, DC, men den kan – som Hulken – växa till en enorm storlek när orättvisor drabbar världen.

Ytterligare ett politiskt budskap finns hos Stefan Bennedahls ”Kung Ubus hov”, en imponerande scen med mängder av figurer i stengods. På sin höga tron dominerar kung Ubu. Men vem är han? Och vilka är alla dessa människor, män och kvinnor, som med sådan beundran ser upp till honom?

Alfred Jarry skrev en samhällskritisk pjäs med namnet ”Kung Ubu” som hade premiär i Paris 1896. Det var ingen framgång bland publiken. Formen som författaren använde inledde dock modernismen, en progressiv konstart med en stark tro på vetenskapens framsteg och social utveckling, men var knappast passande i dåtida Frankrike. Pjäsens satir och ifrågasättande av auktoriteter ledde till att ”Kung Ubu” förbjöds i Tjeckoslovakien efter sovjetisk inmarsch 1968.

Har konstnären ett dolt meddelande till oss som åskådare? Ja, var och en får titta, spekulera och tänka i egna banor.

Två utan tvivel intressanta men olika konstverk visar en enorm yrkesskicklighet: Maja Michaelsdotter Erikssons ”Frukost” och Ann-Sofie Claessons ”Farmor”.

”Frukost” är en handtuftad matta föreställande an American breakfast: stekt ägg, bacon, bönor i tomatsås. En kolesterolbomb skulle någon säga, men vilken färgglädje att ha en sådan matta vid sängen!

”Farmor” (olja på duk) är det bästa beviset för konstnärinnans skicklighet och begåvning. Dova färger, men titta på farmors ansikte och händer! Skönheten finns i varje rynka, i varje hudveck. Ann-Sofie Claesson är ett namn att lägga på minnet.

Årets salong innehåller ovanligt många politiska anspelningar, vilket kanske återspeglar den värld vi har omkring oss; och det är bra ty konsten skall ju leva och existera i en symbios med verkligheten.

Således, ett besök på Liljevalchs är värt en vårpromenad, dessutom till det facila priset av 10 kronor. Utställningen pågår till den 29 mars.

11 Farmor
”Farmor” av Ann-Sofie Claesson.
5 Närbild
”Putin, kom ut ur garderoben”, av Mälle Zeilon Lagerkvist. Texten på ryska ”Jag älskar. Alla människor är lika”.
10 Frukost
”Frukost” av Maja Michaelsdotter Eriksson, är faktiskt en tjock matta.
Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Nytt rekord i hyckleriet om politiskt våld

Nytt rekord i hyckleriet om politiskt våld

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Nu äntligen går Sveriges politiker man ur huse och fördömer våldet! Är det upploppen i invandrarförorterna, bombdåd mot bostadshus eller rent av korankravaller man reagerar emot? Nej, demokratin verkar hotas först när ett vänsterextremistiskt möte avbryts av en rökfackla som gör att lokalen får utrymmas.

Läs även:

Ingen rättegång för Marilyn Manson i maj

Ingen rättegång för Marilyn Manson i maj

🟠 KULTUR Den senaste uppdateringen i fallet Brian Warner (Marilyn Manson) vs Evan Rachel Wood et al är att rättegången, som skulle ha inletts den första maj i år, inte blir av. Orsaken till detta beslut är att Warner överklagar anti-SLAPP domen som innebar att en stor del av hans anmälan ströks av domstolen.

En av våra största poeter jubilerade

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Påsken – mer än bara ägg

Påsken – mer än bara ägg

🟠 KULTUR Påsken är den största helgen för alla kristna och påskens händelser utgör centrum i den kristna tron. Vi ska följa Iris, hennes man Henning och barnbarnet Tor tillsammans med kompisen Staffan genom denna högtid.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Slaktaren från Plainfield

🟠 HISTORIA För 40 år sedan dog en 77-årig man på ett mentalsjukhus i den amerikanska delstaten Wisconsin. Hans död hade kanske inte ens blivit en tidningsnotis om han hade varit en vanlig, anonym manlig man i stället för den han var, nämligen seriemördaren Edward Theodore ”Ed” Gein – slaktaren från Plainfield.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.