Simon O Pettersson
Artiklar av Simon O Pettersson
Jan Guillou sätts under lupp
🟠 RECENSION Det är nog många som stört sig på Jan Guillou. En ny bok av litteraturprofessorn Ola Holmgren har dock tagit det hela ett steg längre. Den låter Guillou bli utgångspunkten för en kritik av en hel tidstendens. Guillou blir till en symbol för ”journalismen”, ett slags ideologi som bygger på att gestaltningen är oväsentlig, utan det enda som räknas är spännande och sensationella uppgifter. Förutom att vara en fiende till konsten döljer journalismen också på ett förrädiskt sätt en stark politisk tendens, i Jan Guillous fall bland annat en okritisk inställning till islam. Även den som inte är intresserad av litteratur kan njuta av det underhållande angreppet på den pompöse Guillou.
En av våra största poeter jubilerade
🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.
En bättre förståelse för vänstern
🟠 RECENSION Anton Stigermark är en känd skribent i den alternativa högermiljön. Nu har han samlat sina bästa texter i en urvalsvolym. De välskrivna texterna ger sammantaget högerläsaren en bättre bild av fienden, den moderna vänstern, och gör den rustad för en kvalificerad debatt.
Under oket – det bulgariska frihetseposet som skildrade kampen mot turkarna
🟠 De flesta förknippar inte Bulgarien med litteratur, men ett stort epos har det bulgariska folket frambragt: Ivan Vazovs "Under oket". Den skildrar motståndet mot det turkiska styret och kan inte minst vara aktuellt idag, då européerna lider av ett annat förtryck och många längtar efter sin frihet.
Den ständiga fascinationen för Julius Caesar
🟠 Alltsedan antiken har Julius Caesar fascinerat, såväl som en symbol för hjälten som en symbol för tyrannen. Nu sätts William Shakespeares pjäs Julius Caesar upp på Uppsala Stadsteater. Även om en viss överanvändning av tekniska hjälpmedel stör, blir det till en gripande framställning av evigt aktuella ämnen – tyranni, makt, den politiska eliten och folket.
Hur är det att driva ett mikroparti?
🟠 Bokrecension. Centerpartiet anses allmänt ha svikit landsbygden, en turkisk muslim som partiledare utan erfarenhet av svensk landsbygd utgör definitivt spiken i kistan. Ett alternativ för vissa tidigare sympatisörer skulle kunna vara det lilla partiet Landsbygdspartiet oberoende (LPo). Stefan Torssell har skrivit en ny bok om sin korta och stormiga tid som partiledare för LPo. Den ger en inblick i hur det kan vara att verka i ett mikroparti, men säger också något mer allmänt om hur partier fungerar. Även Norrlandsfrågan får en genomlysning.
En traditionalistisk konstnärs kamp i den moderna världen
🟠 Rasmus Dahlstedts enmansteaterföreställning Skärningspunkten spelas nu på Aliasteatern. Det är ett underhållande stycke som dessutom bjuder på en icke politisk korrekt diskussion om konsten, livet och samtiden.
Ett epos om förändring och bevarande
🟠 Tomasi di Lampedusas roman Leoparden brukar ofta framhållas som ett exempel på konservativ skönlitteratur. Samtidigt är det en mångtydig bok, som framför allt bjuder in till reflektion över den historiska förändringen, över dess faror och möjligheter.
Tidöavtalets vinster och vådor
🟠 Det är onekligen så att Sverigedemokraterna fått genomslag för sin politik i Tidöavtalet. Samtidigt är åtgärderna som där presenteras otillräckliga för att lösa Sveriges problem och det finns också flera dunkla punkter i avtalet, vilket sannolikt kommer skapa tolkningsstrider framöver. Det skriver veckans debattör, Simon O Pettersson, tidigare kommunfullmäktigeledamot för Sverigededemokraterna, och drar slutsatsen att SD inte kommer att kunna undgå en svekdebatt från sina anhängare.
Lycksalighetens ö – den svenska litteraturens största idédikt
🟠 Per Daniel Amadeus Atterboms eftermäle är numera inget vidare. Den som uppsöker hans väldiga idédikt Lycksalighetens ö skall dock bli rikligt belönad. Det är utan tvivel vårt språks största idédikt och det är också ett av de finaste exemplen på konservativa idéer uttryckt i skönlitterär form.
Nyhetsdygnet
Senaste numret
Nya Tiders nyhetsbrev!