Lennart Svensson

Artiklar av Lennart Svensson
Svensk spionhistoria
🟠 Bokrecension. En historik över en gren av den svenska statsförvaltningen, det låter inte så spännande. Men om man säger att det rör sig om underrättelsetjänsten, då spetsar folk öronen. Spioner och förrädare, James Bond i verkligheten...! Så är det onekligen; underrättelsetjänst är i regel tacksamt att skildra i historisk bokform. Och en som kan detta ämne både för svenska och internationella förhållanden är Wilhelm Agrell. Hans senaste verk om spioneriets historia är Sprickor i järnridån – svensk underrättelsetjänst 1944-1992.
Slaget om Wien 1683
🟠 Den 12 september 1683 stod ett av Europas viktigaste slag. De muslimska ottomanerna hade belägrat Wien i månader. Nu skulle man en gång för alla knäcka det Habsburgska riket och påtvinga de kristna Profetens lära. Habsburgarna må vid denna tid redan ha blivit ett korrupt rike och man hade lidit nederlag mot sina protestantiska undersåtar i trettioåriga kriget, men nu försvarade man inte bara sig själv, utan hela Europa och dess civilisation. Skulle Wien falla och västerlandet med den? I dagens politiska myt har det blivit till det så bekanta ”Gates of Vienna”. Härmed berättelsen om slaget vid Wiens portar.
I rymden med Maria Küchen
🟠 Bokrecension. Det ges inte ut så många böcker om rymdforskning idag. Särskilt inte om rymdforskningens heroiska historia, och särskilt inte av svenska författare. Att drömma sig tillbaka till projekt Apollos dagar, att besöka Cape Canaveral och Bajkonor och uppleva historiens vingslag, det är knappast vad någon svensk intellektuell sysslar med. Men poeten Maria Küchen är för sin del ”rymdbiten” och kan berätta vad det innebär.
Vilda västern sammanfattad
🟠 Historiska Media i Lund är ett av våra nyare mainstreamförlag. Deras historiska verk är i regel läsbara. Ibland har böckerna också något eget, något särskilt. Man kan säga så här: ofta är Historiska Medias böcker översatta från engelska och det är kanske en god gärning, men särskilt kreativt är det i vid mening inte. Men när de ber svenska författare skriva för en särskild serie, såsom ”Världens dramatiska historia”, då blir resultatet ibland överraskande bra. "Vilda västern – myt och verklighet" som ingår i serien är synnerligen läsbar, ja även läsvärd.
Militära misstag genom tiderna
🟠 Bokrecension. I varje duell finns det en segrare och en förlorare. Förloraren begick uppenbarligen fler misstag än vinnaren. Man kan då, i efterklokhetens tecken, notera vilka fel som gjordes. Inom krigshistoria är detta en hel subgenre. Många böcker har givits ut som handlar om ”militära misstag”. Nu har ännu en sådan bok sett dagens ljus. NyT har läst den.
Bakhålls utgivning av sf-författaren Philip K. Dick
🟠 Philip K. Dick är kanske ett rätt okänt namn för dagens bokpublik. Men om man säger: ”filmen Blade Runner från 1982 baserades på en roman av honom”, då kanske folk spetsar öronen. Nu finns denna roman (åter)utgiven på svenska ihop med en hel rad andra av Dicks romaner. Det är förlaget Bakhåll i Lund som står för denna kulturgärning. Nya Tiders Lennart Svensson tar här en titt på en lite bisarr men ofta givande författare.
Mannerheim aktuell som ämne för biografier
🟠 Gustaf Mannerheim är en gigant inom Nordens 1900-talshistoria. Han ledde Finland genom ett befrielsekrig och genom andra världskrigets alla strider. Framför allt såg han till att landet överlevde denna process, att det kunde leva vidare som självständig stat efter alla dessa världspolitiska stormar. Mannerheims insats erkändes under hans liv och kort därefter, men sedan försvann han i stort sett från uppmärksamheten. Men rätt så nyligen har flera böcker om Mannerheim getts ut. Nya Tider har tittat närmare på dem.
FN-specialrapportör för tortyr om fallet Assange
🟠 BOKRECENSION Julian Assange var i ropet kring 2010. Som Wikileaks ansikte utåt blev han hjälte för många; här var mannen som utmanade stormakten USA och dess brutala krigföring i Irak. Han blev därmed hjälte i media – ett tag. Sedan utmålades han plötsligt som våldtäktsman och galning. Han kände sig förföljd. För att undgå att utlämnas till USA sökte han asyl på Ecuadors ambassad i London. Turerna i ”Fallet Assange” har fortsatt till idag.
Det hettar till i Janouchs roman
🟠 BOKRECENSION Katerina Janouch har skrivit ett flertal romaner och andra böcker. Länge förekom hon i systemmedias sammanhang och blev ett begrepp i allmänna bokhandeln. När hon så började kritisera det rådande samhällsklimatet blev hon utfryst. Men hon gav inte upp utan använde sina talanger till att skildra det Sverige som regimen inte vill kännas vid. Med andra ord, hon blev dissident och samhällskritiker. År 2020 kom del ett i hennes samhällskritiska romanserie, Blodsådd. Nu kommer del två, Ingen kvinnas land. NyT har läst den.
Klassisk vikingasaga i nyutgåva
🟠 BOKRECENSION Vikingaberättelser med fornmedeltida ursprung – hur många sådana finns det egentligen? På rak arm kan man nämna legenderna om Ragnar Lodbrok och hans söner. Samt Egil Skallagrimssons saga, som har en del ”vikinga-DNA” i sig rent dramatiskt. Samt en del episoder i Snorres Nordiska konungasagor, såsom exempelvis slaget vid Svolder. I detta sammanhang, klassiska vikingaberättelser, får man inte glömma Jomsvikingasagan, som nu finns i nyutgåva. Detta är en praktiskt taget en hel vikingaroman med skeppsburna, fornnordiska fribytare i huvudrollen från början till slut.
Senaste numret


Nya Tiders nyhetsbrev!