Den andra december blev Storbritannien det första landet i Europa att godkänna ett coronavaccin och planerar redan nu att inleda en massvaccinering av sin befolkning. Allt tyder på att Sverige inom kort kommer att påbörja ett omfattande arbete för att förbereda svenskarna för att massvaccinera sig redan till början av våren. Men samtidigt finns det ett omfattande motstånd hos många svenskar från att ta de snabbt utvecklade vaccinen som erbjuds.
Grunden är redan lagt för massvaccineringar och mer repressiva åtgärder för att öka stödet för dessa. Nya Tider tittar närmre på bakgrunden till massvaccineringskampanjerna som sannolikt kommer starta snart samt vilka åtgärder som regeringen kan ta till för att öka på mottagligheten av de nya vaccinerna hos en skeptisk allmänhet.
Storbritannien första europeiska landet som godkänner coronavaccin
Under morgonen den andra december kom beskedet från Storbritannien att man har godkänt Pfizers coronavaccin.
”Regeringen har i dag godtagit rekommendationen från den oberoende läkemedelsmyndigheten MHRA om att godkänna Pfizer-Biontechs Covid-19-vaccin för användning”, uppgav den brittiska regeringen i ett pressmeddelande.
Godkännandet följs upp av en planerad massvaccineringskampanj som skall innefatta totalt 40 miljoner doser och som startar redan nästa vecka. Man räknar då med att kunna vaccinera hela 800 000 britter bara under första veckan. Målet är att börja med individer i riskgrupper, som äldre personer på vårdhem.
– Vi kommer att börja med de äldre, de som bor på vårdhem och deras vårdgivare, säger hälsominister Matt Hancock i ett uttalande till The Guardian.
Hancock uppger att de räknar med att få tio miljoner doser levererade före årets slut. Coronamassvaccineringen kommer att bli landets största vaccinationskampanj hittills, säger chefen för landets vårdmyndighet NHS.
– Det här är ett viktigt nästa steg i vår hantering av coronaviruspandemin och sjukhus kommer inom kort att inleda första fasen i vaccinationsprogrammet, sade han vidare.
Nya Tider har redan kunnat skriva om hur den brittiska arméns 77:e brigad, den så kallade DCSU har börjat övervaka och motverka vaccinmotståndares ”propaganda mot vacciner” i ett förberedande inför de kampanjer som kommer lanseras inom kort för att få fler att vaccinera sig.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.