Det var på förmiddagen den 5 januari på Gamla stans tunnelbanestation som en kvinna med två små barn försökte förhindra en stöld. Hon blir då själv attackerad av gärningsmannen. Han sparkar henne i magen, slår henne i ansiktet och avslutar med att spotta på henne. Det hela fångades på övervakningskameror och polisens efterlysning fick stor spridning. En av dem som kände igen våldsverkaren var en polis. I förhör berättade han att ett par veckor tidigare hade han ”brottats med mannen” när denne skulle gripas efter att olovligen ha övernattat i en kolonistuga i Tantolunden. Han heter Sofan Bouarour och uppger själv att han kommer från Algeriet.
När det var dags för rättegång i Stockholms tingsrätt hade häktet beordrat ut fem kriminalvårdare som eskort – för en person. Hans händer var fjättrade i bojor och personalen hade placerat en spottsäker huva över hans ansikte. Via tolk anklagade han personal på häktet för att ha misshandlat honom. Sedan klagade han även på hur illa behandlad han blivit när han sökte asyl i Tyskland. Han skulle kontakta sin ambassad, eftersom han utsatts för ”förnedrande behandling”. Under förhandlingen skrattades det flera gånger på åhörarplats när Bouarour kom med den ena beskyllningen och bortförklaringen efter den andra. ”Det är inte jag på övervakningsfilmen”, sade han. Flera vittnen kunde dock peka ut honom. Bland annat polismannen som träffat på honom i Tantolunden vittnade om att han kände igen Bouarour på hans aggressiva beteende på övervakningsfilmen. Bouarour fälls för misshandeln, men frias från åtalet om försök till grov stöld. Tingsrätten ansåg inte att försöksstadiet hade uppnåtts, då man inte kan se att hans fingrar är i kvinnans väska.
Utdrag ur polisförhör med Bouarour:
”Sofien, som han säger att han heter, inte Sofan – är upprörd under förhöret och tycker att han är oskyldigt anklagad, utsatt för en komplott. Det är väldigt svårt att hålla förhöret med honom, för han svarar sällan direkt på en fråga som förhörsledaren ställer, utan pratar mest om hur det gick till när han blev gripen och hur illa polisen behandlar honom. Han avbryter tolken titt som tätt och ibland pratar han oavbrutet i långa haranger så att varken tolken eller förhörsledaren får en syl i vädret. Han sliter i sitt hår och lägger hårstrån på bordet och hävdar att han håller på att bli förgiftad av den mat som arrestpersonalen ger honom. Han påstår att han har fått hudutslag på grund av att arrestpersonalen har gett honom en smutsig filt. Tolken tröttnade också på svårigheterna att hålla ett regelrätt förhör med Sofien och avsade sig att fortsätta uppdraget då klockan slog 14.30, för då gick den tid som vi bokat henne för ut. Det återstod då ett par meningar kvar av förhöret att läsa upp för godkännande, vilket advokaten åtog sig att
göra så att vi kunde avsluta förhöret. Advokaten talade samma språk som Sofien och de pratade med varandra obehindrat.”
Tingsrätten bestämde straffet till två månaders fängelse. Småbarnsmamman som ingrep har tidigare sagt till media att hon blev jätterädd, speciellt som nordafrikanen hade en synlig kniv i fickan. Hon sade dock:
– Jag skulle göra det igen.
Nya Tider har utan framgång sökt henne för en kommentar till domen.
”Jag trodde det var ett vapen”
Den frilansfotograf som Nya Tider brukar anlita var på plats för att bevaka rättegången. När det var paus och dörren till rättssalen var öppen började fotografen ta några bilder från korridoren in i rättssalen. Då flyger en ordningsvakt (se foto) fram och skriker ”Skärp dig!” Följande meningsutbyte uppstår:
– ”Skärp dig”? Vad menar du? Sitter mina byxor löst, eller?
– Visa lite respekt.
– Respekt? Mot vem då? Kvinnomisshandlaren?
Inget svar.
– Har du infört fotoförbud på tingsrätten?
– Nej…
Ordningsvakten tycker det är obehagligt att bli konfronterad och börjar gå iväg.
– Vad menar du då? Jag får ta hur många bilder jag vill, vet du inte det?
– Jo, jag vet… Men jag trodde att det var ett vapen…
– Ett vapen? Är du inte klok? Ser du inte att det är en kamera? Jag har ju gått igenom säkerhetskontrollen i entrén när jag kom hit.
Vakten svarar inte. När målet ropades på igen hade ordningsvakten ringt efter förstärkning, så nu fick han hjälp av en kollega. Frågan vi ställer oss är: vad sysslar de med på Stockholms tingsrätt? Den här kulturen är känd sedan länge. Liknande uppförande förekommer i stort sett aldrig på andra domstolar. Nya Tider ska kontakta lagmannen på tingsrätten och fråga vad ordningsvakterna har för direktiv på Stockholms tingsrätt.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.