Sverige är internationellt sett ett av de länder vars partier får allra störst andel av sina inkomster direkt från offentliga medel, vilket framgår av den offentliga utredningen SOU 2004:22. Under valåret delades hela 470 miljoner kronor ut till riksdagspartierna.
Men regeringen ville inför valrörelsen ge ännu mer och beslutade under våren 2018 att alla riksdagspartier skulle få ta del av ett bidrag som heter ”Särskilda informationsinsatser i samband med de allmänna valen 2018”. Det handlar om 30 miljoner som riksdagspartierna gemensamt fick dela på baserat på storleksordning. Socialdemokraterna fick mest, drygt 6,6 miljoner kronor, medan det minsta partiet, Kristdemokraterna, fick 2,5 miljoner kronor.
I regleringsbrevet skriver Alice Bah Kuhnke (MP), dåvarande kulturminister, att bidraget ger partierna ”ökade möjligheter att nå ut till väljarna och då särskilt till grupper av röstberättigade med lågt deltagande i tidigare allmänna val såsom unga, utrikes födda och personer med funktionsnedsättning”.
Nya Tider har som enda media granskat handlingar från Kammarkollegiet som visar hur partierna använt bidraget. Vid granskningen har vi funnit att satsningar riktade till personer med funktionsnedsättning lyser nästan helt med sin frånvaro. Däremot har bidraget många gånger bekostat mångkulturella satsningar i syfte att locka invandrare, som utgör en allt större väljargrupp.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.