Med anledning av Expressens artikel, vill redaktionen på Nya Tider påminna om att vi skrev om detta redan i december, i ett reportage med titeln ”Framgången i PISA kan ha manipulerats – resultatet ifrågasätts”.
Som första tidning i Sverige gjorde Nya Tider en detaljerad genomgång av Pisa-resultaten i december förra året, strax efter att Pisa-rapporten publicerades. Ingen annan tidning i Sverige gjorde en lika detaljerad genomgång av provresultaten. Nya Tider kunde, till skillnad från andra tidningar, direkt visa att exkluderingen av ett otillåtet stort antal elever (11,1 procent, istället för tillåtna 5 procent) var direkt kopplat till invandringen av nyanlända.
Vi kunde dessutom, som enda tidning, visa att utöver den otillåtet stora ”exkluderingen” skedde också något som kallas för ett ”bortfall”, som ytterligare förskönar Sveriges resultat. I vår artikel skrev vi:
Men där slutar inte de illavarslande tecknen på manipulering. Utöver exkluderingen av mer än var tionde elev sker också något som kallas ”bortfall”. Det är något som nästan inte alls uppmärksammats i medierna.
”Bortfallet utgörs av de elever som av någon anledning inte har deltagit på PISA-provet trots att de ingår i urvalet”, skriver Skolverket. Det är alltså utöver de 11,1 procent som exkluderats.
I Pisa är bortfallet av svenska elever 13,5 procent, en drastisk ökning med 4,2 procentenheter jämfört med förra mätningen. I OECD är snittet klart lägre på 9,9 procent, något som Skolverket kallar ”något lägre” än Sverige.
Och allt pekar på att det är de svagaste eleverna som utgör ”bortfallet” och att detta kan ha lett till en överskattning av Pisaresultaten. Totalt har alltså cirka 23 procent fallit bort av olika anledningar.
Expressens artikel bekräftar alltså det som Nya Tider skrev redan i december. Allt i Expressens avslöjande är dock inte gammal skåpmat. Till tidningens försvar ska sägas att de gått mer på djupet och även presenterat beräkningar på exakt hur mycket det selektiva urvalet överdrivit Sveriges resultat. Expressen menar att Sverige, om man följt regelverket, bland annat skulle ha tappat mellan 5 och 13 poäng i läsförståelse, vilket innebär ett drastiskt fall på uppemot 10 placeringar i den internationella rankingen.
Regeringen begär nu att Sveriges Pisa-resultat granskas på nytt av OECD.
– Jag har aldrig tidigare bett OECD att göra en sån här granskning, men de har redan bekräftat för mig att de kommer att göra en granskning av Sveriges Pisa-resultat, säger utbildningsminister Anna Ekström till Expressen.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.