På torsdagen den 17 augusti meddelade astronomer en observation gällande en av vårt solsystems isjättar, Neptunus: Det verkar som om den azurblå planetens moln nästan har försvunnit.
Efter att ha studerat bilder tagna av planeten mellan åren 1994 och 2022, märkte teamet ett konstigt mönster som började framträda 2019. Runt planetens mellersta breddgrader tycktes molntäckningen börja blekna bort. Så småningom försvann alla synliga moln helt.
”Jag blev förvånad över hur snabbt molnen försvann på Neptunus”, säger Imke de Pater, professor emeritus i astronomi vid University of California, Berkeley och seniorförfattare till en studie om resultaten, i ett uttalande. ”Vi såg i princip molnaktiviteten sjunka inom några månader.”
Fascinerad av denna upptäckt bestämde sig de Pater och andra forskare att gräva djupare i frågan. Och de kom med en ganska fascinerande förklaring. Det är troligt, föreslår forskarteamet, att Neptunus moln är kopplade till hur vår sol beter sig under sin 11-åriga aktivitetscykel.
Solcykeln innebär i huvudsak hur vår sols magnetfält förändras över tiden – mer specifikt över 11 år.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.