Löfven: “Kanske måste vi ha vaccin varje år?”

I söndagens partiledardebatt debatterades bland annat pandemilagen och coronarestriktionerna. Stefan Löfven menade då att nya mutationer kan göra att fler vacciner måste tas i framtiden.

Camilla Kvartoft, debattledare för SVT, kommenterade Lena Hallengrens utspel om “nytt normalläge”.

“Vad händer efter pandemin? I veckan gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att redovisa när och hur vi ska se en återstart av samhället. Samtidigt har socialminister Lena Hallengren sagt att det är Folkhälsomyndigheten som måste bedöma vilka restriktioner som eventuellt ska finnas kvar i det som hon kallade ett nytt normalläge. Nyamko Sabuni, det här reagerade du på och var kritisk till?”

“Regeringen har fått väldigt stora befogenheter att begränsa människors liv, och det har varit relevant i en pandemi när det måste hanteras. Men vi har också sagt att när vi utvecklat vaccin, och fler blir vaccinerade, så ska det då också vara möjligt att öppna upp samhället igen”, sade Nyamko Sabuni (L).

Hon hänvisade till Lena Hallengren själv sagt att 80 procent av den vuxna befolkningen ska ha erbjudits vaccinet i september. Ändå, säger Sabuni, vill regeringen förlänga pandemilagen efter september, då den egentligen skulle upphöra.

“Då menar jag att i höst bör vi öppna upp, för det blir väldigt märkligt att regeringen samtidigt vill att vi ska förlänga en pandemilag som ska fortsätta ge regeringen befogenhet att begränsa våra fri- och rättigheter, till exempel demonstrationsrätt, mötesrätt, och rätten att utöva sin religion. Det kommer vi i Liberalerna aldrig att medverka till, och jag menar att varenda restriktion måste bort då”, sade Sabuni. 

Jimmie Åkesson (SD) menade att med det smittläge Sverige har, som är “riktigt illa”, så är det “inte det mest ansvarsfulla att från politiskt håll börja signalera exit-strategier”. Han tillade dock att det är ett politiskt slut, inte något som Folkhälsomyndigheten ska besluta.

“Det är vi här som måste bestämma det. Jag blir också orolig när jag hör att man vill behålla vissa restriktioner som ett normalläge. Det är klart att vi inte ska göra det. Sannolikt kommer det här att återkomma. Jag tror på att lägga mer ansvar på det regionala smittskyddet”, sade Åkesson, som anser att en enhetlig nationell restriktionspolitik inte tar i hänsyn regionala skillnader. “Det är helt olika förutsättningar för krogar i Stockholm och Sölvesborg”, sade Åkesson.

“Stefan Löfven, ska restriktionerna bort eller inte?”, frågade SVT:s programledare, varpå Löfven svarade att situationen är för osäker och att det kan bli aktuellt med återkommande vaccinering. 

“Det är klart att alla vill ha bort restriktionerna. Det här är inget som lättvindigt har beslutats. Det är klart att vi vill ha bort dem, men om det är någonting som coronapandemin har lärt oss är det att vi inte alltid kan förutse hur den agerar, vad som händer. Är det nya mutationer? Hur påverkar det vaccineringen? Måste vi ha extra vaccin i höst? Kanske måste vi ha varje år? Vet vi då att det inte finns några mutationer kvar? Alla de där frågorna måste vi faktiskt vara beredda att svara på. Det är mer, Nyamko, en fråga om att vi har koll så vi inte ställer oss själva i en situation där vi är tillbaka i något nytt vi inte känner till. Bort med restriktionerna så fort som möjligt.”

Nyamko Sabuni kritiserade rådande restriktioner för restauranger, där en familj på sex personer inte kan sitta vid samma bord utan måste dela upp sig.

“Varför? De bor ju i samma hem. Varför ska de inte kunna sitta vid samma bord? Det är sådant som stör människor. Vi måste se till att de restriktioner som finns är så pass väl utformade att det går att leva efter dem.”

Stefan Löfvens uttalande kan ses 26:30 in i debatten.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Den Eldrökta – en historisk fantasyroman i Sveriges forntid

Den Eldrökta – en historisk fantasyroman i Sveriges forntid

🟠 BOKRECENSION Magnus Stenlunds bok Den Eldrökta är ett unikt verk i svensk författarhistoria. Det är både en fantasyroman och en noga uppbyggd historisk fiktion, avsedd att bilda en rimlig syntes av de fornnordiska sagorna, men även med inslag av andra mytologier som helt eller delvis står på samma grund. Detaljrikedomen, noggrannheten och berättarkonsten gör det till ett verk som bara kan beskrivas som fantastiskt, menar Nya Tiders recensent Gunnar Hellgren.

Läs även:

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, ljög européerna rätt upp i ansiktet. Stillbild: YouTube/ EU

EU-kommissionen ljög om vaccinet – inte alls ”effektivt och säkert”

🟠 VACCIN ”Ett säkert och effektivt vaccin är vår bästa chans att vinna över coronaviruset och återgå till vårt normala liv”, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen den 11 november 2020. Trots alla löften att vaccinerna är ”säkra och effektiva” visar EU:s avtal med Pfizer att von der Leyen ljög. I avtalet står tydligt: ”vaccinets långsiktiga effekter och effektivitet är idag inte kända”. EU-kommissionen försökte hemlighålla avtalet, men det har läckt till allmänheten.

kan döda. Sydkoreas regering beslutar om ökad ersättning till människor vars anhöriga avlidit av covidvaccin. Det är dock svårt att få sådan ersättning i de flesta länder, mycket på grund av att beviskraven ställs mycket högt. Ändå har flera hundra personer konstaterats ha avlidit i Sverige på grund av covidvaccin, något systemmedia talar tyst om. Foto: FKCCI

Sydkorea höjer kompensation till vaccindödas anhöriga

🟠 Men internationellt går det fortfarande trögt. Sydkoreas regering har beslutat om att tredubbla kompensationen som betalas ut till familjer där någon avlidit av covidvaccinet. En viss kompensation betalas även om kopplingen inte kan bevisas. Internationellt sett går det dock fortfarande trögt, med låga kompensationer och höga beviskrav.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Den Eldrökta – en historisk fantasyroman i Sveriges forntid

🟠 BOKRECENSION Magnus Stenlunds bok Den Eldrökta är ett unikt verk i svensk författarhistoria. Det är både en fantasyroman och en noga uppbyggd historisk fiktion, avsedd att bilda en rimlig syntes av de fornnordiska sagorna, men även med inslag av andra mytologier som helt eller delvis står på samma grund. Detaljrikedomen, noggrannheten och berättarkonsten gör det till ett verk som bara kan beskrivas som fantastiskt, menar Nya Tiders recensent Gunnar Hellgren.

Ett totalangrepp mot Västs uppblåsta självbild

🟠 BOKRECENSION Den franske antropologen Emmanuel Todd, som sedan många år är en väletablerad författare och debattör, utvecklar i Västerlandets nederlag en teori att det man kan kalla västländerna inte bara kommer att förlora striden om Ukraina, utan att de rent allmänt är på nedgång. Huvudanledningen är att de har blivit nihilistiska och lider av en falsk och uppblåst självbild. Todds huvudsakliga metod är att jämföra kulturerna hos detta krigs kontrahenter, och dra slutsatser av det. Denna bok är full med teorier som nog väcker en stor vrede hos maktetablissemangen i Väst, men det vore nyttigt för alla oss i Väst att läsa den och begrunda hur märkliga vi framstår i resten av världen.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Trälarna – de ofria

🟠 Slaveri har existerat sedan urminnes tider. Segrarna i ett krig gjorde det besegrade folket till slavar. De kultursamhällen som växte fram kring Medelhavet och i Orienten under antiken hade slaveriet som en ekonomisk och social grund. Även här i Norden förekom slaveri men här kallades det träldom.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.