Axel Fors

Artiklar av Axel Fors

Internt missnöje med Ebba Buschs ”högervridning” – kan leda till strid

Internt missnöje med Ebba Buschs ”högervridning” – kan leda till strid

🟠 Båda falangerna vill tona ned kristendomen. När Ebba Busch valdes till partiledare för Kristdemokraterna 2015 innebar det ett trendbrott för partiet. I årtionden hade KD letts av den dominerande socialliberala falangen, med Alf Svensson och Göran Hägglund vid rodret. Nu hände något oväntat. Trots att högerfalangen fortfarande var i klar minoritet, föreslog en enig valberedning Ebba Busch som partiledare. Motivet var dock inte hennes politiska linje, utan att hon var ung och kvinna – vilket skulle modernisera bilden av Kristdemokraterna, som länge kämpat med ett rykte om att vara ”mossiga” och ett parti för frikyrkliga i pensionsåldern. Busch får nu hård kritik av stjärnadvokaten och tidigare KD-toppen Peter Althin, som menar att KD tappat sin identitet och blivit en kopia av Moderaterna. Den socialliberala falangen kan mycket väl fortfarande vara i majoritet – men man tiger stilla just nu.

Postnords vd tjänar 842 000 varje månad: ”Underbetald”

Postnords vd tjänar 842 000 varje månad: ”Underbetald”

🟠 De verkställande direktörer i statliga bolag som tjänar allra mest, fick löneökningar på omkring 20 procent under förra året. Bäst betald är Vattenfalls vd Anna Borg med en månadslön på drygt 1,3 miljoner kronor, en höjning med 232 000 kronor. På andra plats kommer Postnords vd Annemarie Gardshol, som höjde sin lön med 133 000 kronor varje månad till 841 000 kronor. Enligt Postnords ordförande Christian W Jansson är hon ”fortfarande något underbetald”. Samtidigt fick brevbärarna en löneökning med blygsamma 2,7 procent.

NY PROFIL. Mindre tal om invandring och klimat – nu vill Vänsterpartiet locka arbetare och människor på landsbygden. Men den nya partiledaren Nooshi Dadgostars strategi möter motstånd i de egna leden. Foto: Vänsterpartiets pressbild/ Agnes Stuber

Vänsterpartiet satsar på ny väljargrupp: svenska arbetare

🟠 Vänsterpartiet gjorde ett starkt riksdagsval 2018 och fick åtta procent av rösterna. Under mandatperioden har den populäre partiledaren Jonas Sjöstedt emellertid avgått och ersatts av Nooshi Dadgostar. Nu genomför partiet en omprofilering, där man försöker att tona ned sin tidigare image i syfte att kunna värva en grupp man under lång tid haft svårt att attrahera: svenska arbetare.

Ann Linde presenterade ”sändebud” som nyhet – har varit anställd i två år

Ann Linde presenterade ”sändebud” som nyhet – har varit anställd i två år

🟠 INRIKES Den 1 maj twittrade utrikesminister Ann Linde att ”vi ska få bort våldet” och att hon därför ”utnämnt ett sändebud mot organiserad brottslighet”. Utspelet väckte flera frågetecken. Nu visar det sig att sändebudet, Håkan Jevrell, redan varit anställd i två års tid. Lönen är väl tilltagen, men vad insatsen egentligen resulterat i är oklart. Enligt arbetsbeskrivningen ska sändebudet ”stötta svenska brottsbekämpande myndigheter i internationella kontakter”.

Invandrargrupper ska rädda Miljöpartiet kvar i riksdagen

Invandrargrupper ska rädda Miljöpartiet kvar i riksdagen

🟠 Reportageserie VAL 2022. Höstens val har beskrivits som ett ödesval för Miljöpartiet, som nu kämpar för sin fortsatta existens i riksdagen. Förra valet, 2018, lyckades man med knapp marginal komma över fyraprocentsspärren. Sedan dess har väljarflykten fortsatt, och i opinionsmätningar får man bara runt 2,9 procent. Nu ska invandrargrupper ersätta de trendkänsliga vita storstadsbor som lämnat partiet. I Nya Tiders andra partireportage inför riksdagsvalet skildrar vi hur två parallella partier växer fram under samma etikett: ett för vita liberaler i etniskt homogena områden, och ett för utomeuropeiska invandrare i mångkulturella kommuner. I reportaget medverkar det före detta språkröret Marianne Samuelsson från sin villaidyll utanför Alingsås, och muslimen Ali Khan i mångkulturella Botkyrka som värvar väljare i Fittja moské och invandrarföreningar.

Muslimsk fd riksdagsman dömd för grov ekonomisk brottslighet

Muslimsk fd riksdagsman dömd för grov ekonomisk brottslighet

🟠 Lurade till sig 13 miljoner kronor från muslimsk friskola som han var rektor för och startade somaliskt parti. Den somaliske muslimen Abdirizak Waberi har dömts för bokföringsbrott. Under alliansregeringens andra mandatperiod 2010-2014, då Sverige skulle fyllas med fler invandrare än någonsin tidigare, fick han förtroende av Fredrik Reinfeldt att tjänstgöra i Försvarsutskottet. Sedan han lämnat Moderaterna har han istället varit involverad i den lukrativa muslimska friskole­branschen i Sverige. Han döms för att ha tillskansat sig 13 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar genom bluffakturor från sitt privata företag till Römosse­skolorna som han varit rektor för.

Nygamla Moderaterna går till val – men Reinfeldts arv lever kvar

Nygamla Moderaterna går till val – men Reinfeldts arv lever kvar

🟠 VAL 2022: När Moderaterna samlades för Sverigemöte i Örebro nyligen, var det med viss optimism i de egna leden. I de senaste två valen har partiet tappat mark och förlorat en tredjedel av sina väljare. En mörk skugga efter Fredrik Reinfeldt vilar fortfarande över partiet, men samtidigt som man försöker distansera sig från Reinfeldts ”öppna hjärtan”-politik har man påfallande svårt att göra upp med denna del av sin historia. Nyligen avtäckte nuvarande partiledaren Ulf Kristersson ett porträtt av Reinfeldt och kommenterade det med att ”Sverige blev bättre under Fredriks åtta år som statsminister”. Utsikterna att bilda regering hämmas också av att Moderaterna är väldigt känsliga för politiskt korrekt kritik när man försöker öppna för ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Rättegång mot våldsvänsteraktivist skjuts upp – för andra gången

Rättegång mot våldsvänsteraktivist skjuts upp – för andra gången

🟠 INRIKES Som Nya Tider tidigare rapporterat om (NyT v50-51/2021) står vänsterextremisten Erik Linus Soinjoki Wallin åtalad för att ha misshandlat två personer som deltog i Tusenmannamarschen. I december, då rättegången skulle äga rum, beslutade tingsrätten plötsligt att skjuta upp den eftersom ett vittne var rädd för att ”hamna i bråk” på grund av att ”högerextrema” kan tänkas närvara som åhörare. Inför andra försöket, den 21 april, meddelade plötsligt vänsterextremisten att han var sjuk. Domaren Klas Lohmander beslutade då omedelbart att skjuta upp rättegången på obestämd tid. Lohmander begärde inte ens in något läkarintyg från Wallin, i strid med Domstolsverkets regler som säger: ”Läkarintyg krävs alltid”.

Page 1 of 35 1 2 35

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.