Science fiction som begrepp lanserades i Sverige i början av 1950-talet. Det var i form av ett flertal bokserier med påskriften ”science fiction”. Ofta hade böckerna dessutom övertydliga titlar med ord som ”planet”, ”raket”, ”universum” och så vidare.
1950-talet blev något av en guldålder för svenskutgiven sf. Marken var då förstås redan beredd av Jules Verne-magasinet (JVM) på 1940-talet, en vecklig äventyrstidning där varje nummer hade en översatt amerikansk sf-novell plus en sf-följetong. JVM hade som mest 80 000 i upplaga. Det var sensationellt bra för att vara en svensk sf-tidskrift. Men begreppet ”science fiction” förekom inte i sammanhanget, varken i JVM:s logotyp, redaktionsspalt eller annonsering.
Och vad gäller utvecklingen i Sverige efter 1950-talet, så dog science fiction som marknadsbegrepp ut på 1960-talet. Det skulle dröja till decenniets slut, med månlandningen och diverse internationella storfilmer inom sci-fi, innan genren hämtade sig här i landet.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.