Jeff Ahl, 31, är det senaste nyförvärvet för Alternativ för Sverige (AfS). Tidigare har Olle Felten (SD) meddelat att han byter parti till AfS. Ahl bor i Boden och är i dag andre vice ordförande för SD i länet. Han lämnar nu partiet och meddelade redan i början av året att han inte ställer upp för omval till riksdagen för Sverigedemokraterna. Jeff Ahl har hittills suttit som suppleant i Utrikesutskottet, EU-nämnden och Försvarsutskottet för Sverigedemokraterna. Han meddelar att han tänker behålla dessa uppdrag och i stället företräda AfS.
Under tisdagsförmiddagen kallade Olle Felten till en presskonferens där Jeff Ahl närvarade. Där berättade Ahl att den politik som Sverigedemokraterna för nu inte är den politik som väljarna röstade på, och att han därför väljer att lämna partiet. Han menar att SD inte har vad som krävs för att rädda Sverige.
På plats i Riksdagen fanns Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige, och andra företrädare för det nystartade partiet. Kasselstrand ser positivt på framtiden och säger att det i princip är unikt att ett parti får två procent i en opinionsmätning endast veckor efter lanseringen. Efter pressmötet intervjuades både Kasselstrand, Felten och Ahl av Sveriges största mediekanaler.
Nya Tider talade med Jeff Ahl och ställde frågor om partibytet och Alternativ för Sveriges politik.
Vad fick dig att ta steget från SD till Alternativ för Sverige?
– AfS har en tydlig linje att man ska stå upp för Sverige och svenskarna. Man är för en omfattande återvandringspolitik, vilket är det enda som kan förhindra den här systemkollapsen vi kan se nu. Alternativ för Sverige vill även dränera det byråkratiska träsket.
Skulle du säga att SD har förändrats de senaste åren?
– Det skedde en radikal förändring efter Jimmie Åkessons sjukskrivning. Det är ju så när en stark person lämnar, att andra personer stärker sina egna maktpositioner.
Du talade om att SD har närmar sig Moderaterna under presskonferensen. Vad tycker du om det?
– Det är mycket negativt. Det har börjat bli en dålig stämning i partiet där personer tycker att SD skulle ha satsat på att föra den egna politiken och ta förhandlingar när det blir aktuellt, inte visa sig undergiven. Det är en undergiven ton gentemot Moderaterna man visar, och man vinner inga förhandlingar genom att förhandla bort sig själv.
Vad tror du om AfS chanser i riksdagsvalet?
– Jag menar att det finns goda chanser. Ingenting är säkert, väljarna måste få säga sitt och det är det som är så fint med demokrati. Men jag skulle säga att AfS har minst lika stora chanser som KD, Centern och Miljöpartiet.
Hur kommer du arbeta vidare i riksdagen?
– Jag är intresserad av en mängd olika frågor, så där får jag och Olle Felten dela upp oss lite och se vem som ska göra vad. Jag sitter dock i Försvarsutskottet och EU-nämnden och kommer fortsätta mitt arbete där. Just nu arbetar jag med en fråga som rör EU.
AfS vill se ett utträde ur EU …?
– Ja, absolut. Det är vi också väldigt tydliga med, till skillnad från SD som har tagit en passiv hållning i frågan för att inte reta upp Moderaterna.
Invandringspolitiken, hur skiljer sig den mellan SD och AfS?
– Den stora skillnaden är att AfS vill se en omfattande återvandringspolitik. Vi har visionen och har en tydlighet som saknas i SD. Det är mindre snack och mer verkstad. Visst, SD har talat om ett asylstopp, men eftersom man samtidigt vill samarbeta med Moderaterna så faller det där. Tyvärr.
Vad säger ni om kritiken att ni splittrar rösterna innan valet?
– Det viktigaste är vad det blir för politik för Sverige. Ett parti som är stort men inte avser företräda sin politik … jag förstår inte hur man kan säga att det är att splittra rösterna om man då väljer att rösta på ett annat alternativ. Det finns ingen risk för röstsplittring, jag tror att partiet kommer in alldeles oavsett. Det finns ett driv och en kraft i AfS som gör att de har goda chanser att komma in i Riksdagen.