Panelen på Publicistklubben bestod av (från vänster) Janne Josefsson från SVT Uppdrag Granskning, Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Aktuellt, Åsa Linderborg, kulturchef Aftonbladet, samt Mikael Olsson Al Safandi, före detta programdirektör SVT. Medan Janne Josefsson och Åsa Linderborg försvarade yttrandefriheten retirerade de övriga två debattörerna till en position där man skyllde på att Bokmässan är ett privat företag. Stillbild: Publicistklubben

Hetsig debatt om oliktänkandes yttrandefrihet

Vilka ska få vara med i debatten och vilka ska censureras? Från att tidigare ha utgjort en till synes enad front har journalisterna blivit splittrade kring Nya Tider. Samtalet blev tidvis hetsigt när Publicistklubben träffades för att diskutera på temat ”Debatten om debatten om debatten på SVT”. Även redaktionsmedlemmar från SVT:s Aktuellt fanns på plats i publiken och framförde kritiska ståndpunkter mot programdirektören Jan Helins otydliga direktiv.

Måndagen den 10 oktober höll Publicistklubben en debatt på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Klubben, som officiellt beskriver sin främsta uppgift som att slå vakt om tryck- och yttrandefrihet, radade upp bland annat följande frågor inför kvällens program: ”Vilka ska få medverka i direktsändning?” ”Vad kan passera utan att programledaren måste ta avstånd?” ”Är debatter bästa sättet att fördjupa problematiska frågor?”

Herregud, det var en jävla tur att du fick sparken som programchef [för SVT].

– Janne Josefsson om
Mikael Olsson Al Safandi som varken vill ha Åkesson eller Trump i direktsändning.

Det dröjde inte länge innan kvällens panel blev oense om Nya Tiders chefredaktör Vávra Suks medverkan i SVT och hur media ska förhålla sig till människor som inte följer mediernas påbjudna värdegrund.

Panelen bestod av personer med stort inflytande i det svenska medielandskapet: Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Aktuellt, Janne Josefsson från SVT Uppdrag Granskning, Åsa Linderborg, kulturchef Aftonbladet, samt Mikael Olsson Al Safandi, före detta programdirektör SVT, som nu är samordnare för en större satsning på lokalmedia i Malmöregionen. Moderator var Publicistklubbens ordförande Björn Häger.

Oförenliga roller – antirasist och journalist

Det som föranlett hela uppståndelsen, Nya Tiders deltagande på Bokmässan, har slagit in en kil i journalisternas tidigare enade front. Medan Janne Josefsson och Åsa Linderborg försvarade yttrandefriheten retirerade de övriga två debattörerna till en position där man skyllde på att Bokmässan är ett privat företag.

Josefsson ansåg att man måste stå upp för yttrandefriheten när det också är temat för evenemanget. Han hade reagerat starkt på Författarförbundets agerande när de i en demonstration mot att Nya Tider tillåtits att ställa ut fattat varandras händer och gått genom lokalen med gaffatejp över munnarna.

Janne Josefsson stod principfast bakom yttrandefriheten och menade att den i dag hotas inifrån av journalisterna själva som vill införa begränsningar. Han tog Elaine Eksvärds artikel i GP som exempel, där hon förordar att vissa borde beordras att hålla tysta. Det är totalitärt och antidemokratiskt, menade Josefsson. Stillbild: Publicistklubben
Janne Josefsson stod principfast bakom yttrandefriheten och menade att den i dag hotas inifrån av journalisterna själva som vill införa begränsningar. Han tog Elaine Eksvärds artikel i GP som exempel, där hon förordar att vissa borde beordras att hålla tysta. Det är totalitärt och antidemokratiskt, menade Josefsson.
Stillbild: Publicistklubben

En sådan symbolik brukar användas för att åskådliggöra att man blivit tystad, men Författarförbundet gör det för att visa att man vill tysta.
– Tänk er tanken i ett satirprogram att göra något liknande. Det går ju inte, sade en upprörd Josefsson.

SVT:s programchef Ulf Johansson inledde med att han inte ville vara lika färgstark som Josefsson utan mer saklig, vilket kokade ned till att han inte hade någon annan åsikt än att Bokmässan själva borde få avgöra vilka som ska få delta. Samma åsikt framförde Olsson Al Safandi, som menade att detta inte rör yttrandefriheten som sådan.

En tydlig värdeförskjutning hade ägt rum hos Åsa Linderborg, som genom åren varit en av de mest drivande i att meningsmotståndare skulle tystas och inte få delta i det offentliga samtalet.
– Jag tänker att i den här debatten som har varit så brottas jag själv med två olika roller. Som antirasist behöver jag inte ta ansvar för yttrandefriheten, men som journalist måste jag göra det.

Hon levererade även en del kritik mot ”antirasisterna”:
– Det blir vanligare och vanligare att antirasister eller den vänster som jag själv i någon mening tillhör, faktiskt vill strypa yttrandefriheten, kringskära och begränsa den.

Linderborg argumenterade i stället för att man skulle bemöta med argument. Detta reagerade Josefsson på:
– Jag vill bara fråga dig Åsa, har inte du förändrat dig?

Han påminde om hur Linderborg företrätt linjen ”ta inte debatten”.
– Ja, det kan man nog säga att jag gjort, svarade Linderborg, varpå Josefsson sade att det var han glad för.

Hennes argument för att börja diskutera sakfrågor och ”sluta mobba SD:s väljare” var dock inte något genuint intresse för yttrandefrihet, utan av mer taktisk natur:
– Den här strategin har inte fungerat, var hennes förklaring på att hon bytt ståndspunkt och tog som exempel att Sverigedemokraterna trots mobbing och nedtystning växt.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

No Content Available

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.