I dag för 100 år sedan blev Finland självständigt från Ryssland. Innan självständigheten var grannlandet ett storfurstendöme i det ryska kejsardömet mellan år 1809-1917. Dessförinnen hade Finland hört till Sverige i flera hundra år, men “den östra rikshalvan” gick förlorad till ryssen efter det svenska nederlaget 1809. Självständighetsdagen är en flaggdag i Finland och räknas som landets nationaldag. I huvudstadens domkyrka är det tradition att presidenten och landets ledning deltar i en gudstjänst och att försvarsmakten delar ut utmärkelser inom kåren.
Finland utropade sig självständigt efter revolutionen i Ryssland, i slutskedet av första världskriget. Strax efter självständighetsdeklarationen utbröt dock inbördeskrig mellan den borgerliga regeringens anhängare och socialisterna. Inbördeskriget var blodigt och omkring 37 000 finländare miste livet. Kriget slutade i maj 1918 då socialisterna gav upp.
I Finland firas självständighetsdagen med pompa och ståt, bland annat hissades ett hundra finländska flaggor redan under tisdagskvällen på Salutorget i Helsingfors. Traditionsenligt lägger man kransar på de fallna hjältarnas gravar och landets studentkår anordnar ett fackeltåg.