Gerhard Schröder var tysk förbundskansler 1998-2005 och fördjupade samarbetet med Ryssland och under sin ämbetstid. Därefter medverkade han som näringslivsföreträdare till att den första Nord Stream-ledningen för rysk gasimport byggdes. Här med sin femte fru, Kim So-yeon. Foto: Wikipedia/Henning Schlottmann

Gerhard Schröder: ”Krim är gammalt ryskt territorium”

Ex-kanslern Gerhard Schröder uttalade sig i juni till stöd för den ryska överhögheten över Krimhalvön. I juli sade han att Trump vill ha lydiga undersåtar i Europa och vintras att den homosexuelle USA-ambassadören i Berlin uppträder likt företrädare för en ockupationsmakt.

Systemmedia i västvärlden, inte minst i Tyskland, upprörs av den tidigare SPD-partiledaren och ex-kanslern Gerhard Schröders stöd för den ryska annektionen av Krimhalvön 2014. Den 75 årige Schröder, även kallad Gas-Gerd till följd av sitt nuvarande arbete som styrelseordförande i Nord Stream-konsortiet och tidigare ordförandeskap i Rosneft och Gazprom har dominerat media under sommaren. Den 6 juli publicerades en större intervju i Handelsblatt och under juni sade han på offentliga möten i Brandenburg att Rysslandssanktionerna måste slopas och Krim erkännas som rysk provins.

Schröders uppfattning i Krim-konflikten var inte helt okänd, men tisdagen den 11 juni valde han att uttala sig ordentligt i frågan. Det krisdrabbade socialdemokratiska partiet SPD hade i valrörelsen inför delstatsvalet i Brandenburg tagit hjälp av den populäre ex-kanslern Gerhard Schröder. Den förste september är det delstatsval i Brandenburg, Thüringen och Sachsen och AfD ser redan ut att bli största parti i Brandenburg. Borgmästarvalet i Görlitz var nära att ge AfD sin första borgmästarposition och är en bekräftelse på alla opinionsmätningar som ger AfD mycket stort stöd inför höstens delstatsval.

Med den mycket respekterade ex-kanslern Schröders hjälp skulle SPD möta väljarna tidigt i valrörelsen, som drog igång nästan genast efter EU-valet. Men när ingen partiledare finns i SPD framstår Schröder som en huvudperson under sommarens krismånader. SPD hade vid den tidpunkten endast runt 18 procent i Brandenburgs opinionsmätningar (mot 32 procent i delstatsvalet 2015) medan AfD uppmätts till hela 21 procent. Frågan är om SPD är tillfreds med Schröders självständiga ageranden och utspel. De liberala tidningsredaktörerna är rasande, men presterar inget annat än tandlösa krönikor.

Rysslandsexporten hårt drabbad

Delstaten Brandenburg är sedan DDR:s dagar starkt viktad mot rysk ekonomi och näringsliv, något som fortsatt varit framgångsrikt sedan demokratin och marknadsekonomin infördes. När 75-årige Gerhard Schröder besökte en möbelfabrik i sällskap av sin 51-åriga asiatiska fru (den femte äkta hustrun i raden) försökte skvallerpressen vinkla det till en frågeställning huruvida han var där som valarbetare eller i egenskap av ”Rysslands–manager”. Den rutinerade och medieerfarne Schröder sade då bara ”Hör upp med det där” och gick vidare med frun till nästa programpunkt. Före det hade han visats runt på möbelfabriken och pratat med anställda och företagsrepresentanter. Media påpekade redan under rundvisningen att företagen Rosneft och Gazprom, där han varit verksam i ledningen, har stora strategiska intressen i Brandenburg. Han påpekade för dem att han är verksam i det internationella projektet Nord Stream AG, dock ej i Gazprom. Men detta står ju i så nära relation till de företagen, tyckte media. Gerhard Schröder förklarade då hur bra det är att Rosneft säkrat arbetsplatser på det gigantiska Rosneft-raffinaderiet PCK i Schwedt och genomfört stora investeringar och moderniseringar där. Beträffande Nord Stream ledningarna breddade Schröder perspektivet till att dessa inte bara är ett tyskt intresse utan en angelägenhet för hela Västeuropa för att säkra gasförsörjningen. Det framgår också av ägarstrukturen i Nord Stream där även nederländska och franska parter finns jämte de tyska och ryska.

Krim är gammalt ryskt territorium

Sedan, samma kväll på ett i öppet möte i Wittenberge där Gerhard Schröder talade inför företagare, lyfte han själv ämnet om att helt avsluta handelssanktionerna mot Ryssland. Han sade att de enda som tjänar på sanktionerna mot Ryssland är amerikanska företag, de profiterar ensamma på detta.

– Vad har detta embargo medfört? Den amerikanska handeln har ökat, medan vår har sjunkit.

– Vem tror att dessa sanktioner verkligen påverkar Ryssland till att återlämna Krim till Ukraina?

I nästa mening fortsatte han med det som hetsade upp många inom media och storpolitik:

– Krim är ett gammalt ryskt territorium. Strax därefter yttrade han sin åsikt om östra Ukraina där inbördeskrig pågått i flera år.

– I östra Ukraina måste båda sidor följa Minskavtalet, inte endast Ryssland, utan också Ukraina.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.