EU-kommissionären för hälsofrågor, Stella Kyriakides, menar att bristande beredskap i de olika medlemsländerna har inneburit bristfällig vård för patienter och gjort att läkare inte haft tillgång till viktiga resurser. Kommissionen vill därför överföra makt till EU:s hälsomyndigheter, då man menar att Europas hantering av coronasmittan skapat ”förvirring och misstro”.
Kyriakides menar vidare att epidemin har varit en ”väckarklocka” för medlemsstaterna, och sade:
– I början av krisen såg vi hur fragmentering kan göra medlemsstater mer sårbara. Det såg vi i början, under de första veckorna, följderna av okoordinerade nationella åtgärder. Det fanns en brist på beredskap och föreberedelser. Och vi såg det genom brist på medicinsk utrustning, testmöjligheter och koordination på flera områden. Så denna okoordinerade hantering betyder att medborgare inte får den bästa sjukvården.
Enligt EU-kommissionens förslag till ny lagstiftning vid hälsohot över gränserna ska medlemsländer tvingas rapportera om sina vårdsystems kapacitet, och EU ska granska nationella krisplaner. EU ska också införa ett förstärkt övervakningssystem, med användning av artificiell intelligens, för att kunna identifiera smittoutbrott eller svagheter inom sjukvården. En särskild organisation för att bygga upp lager av mediciner och utrustning ska vara på plats till 2023.
Kyriakides hävdade att man respekterar medlemsstaternas kompetens på hälsoområdet, men tillade:
– Viruset har inga gränser, och andra hälsohot har inga gränser. Medborgare förväntar sig att EU intar en mer aktiv roll på hälsoområdet, en mer aktiv roll i att skydda dem. De har bett Europa att vara mer närvarande när det gäller folkhälsa. Från krisens början har jag sagt det många gånger: Det här är nödvändigt. Vi behöver mer EU på hälsoområdet.
Källa: