Idag den 11 mars är det ett år sedan Sverige registrerade sitt första coronadödsfall. Det var en äldre man med underliggande sjukdomar som avled med bekräftad covid-19 på Huddinge sjukhus. Fallet rönte stor uppmärksamhet, inte bara för att det var det första dödsfallet, utan också för att smittkällan inte gick att härleda. Mannen hade inte vistats utomlands och heller inte träffat någon som nyligen vistats utomlands.
“Vi har kallat till den här pressträffen med anledning av en tragisk nyhet. Den första patienten med bekräftad covid-19-infektion har avlidit. Dödsfallet i Sverige var ett fall av inhemsk smitta”, meddelade smittskyddsläkaren Per Follin på en extrainkallad presskonferens.
Folkhälsomyndigheten bytte i samband med dödsfallet linje från att försöka stoppa importerad smittspridning från utlandet till Sverige, till att istället försöka begränsa den allmänna smittspridningen i landet.
“När det gäller den patient som nu gick bort kanske det inte ens går att spåra ursprungskällan längre. När man börjar hitta ett antal sådana fall då är vi i ett läge där vi har en smittspridning i landet, som alltså inte är beroende av import. Om man har ett antal sådana fall måste man ändra strategi från att försöka stoppa smittan från att komma till Sverige till att minska smittan i Sverige”, sade statsepidemiolog Anders Tegnell.