Under förra veckan kom allt fler nyheter om att land efter land i Europa valt att stoppa AstraZenecas vaccin AZD1222, det otvivelaktigt sämsta vaccinet som används av Sverige för att bekämpa Covid-19. Anledningen var oroväckande rapporter om misstänkta allvarliga biverkningar och dödsfall som skulle kunna kopplas till vaccinet. När åtta europeiska länder, inklusive Danmark, Norge och Island, valt att stoppa vaccinet gick Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell ut till försvar av vaccinet och menade att det var ”helt okej” och säkert.
Men Tegnell har gjort sig känd för att konstant ha fel och tvingas backa från evigt positiva uttalanden om allt från att coronaviruset SARS-CoV-2 skulle komma till Sverige, spridas i Sverige, eller att vi skulle uppnå flockimmunitet redan efter någon månad och många fler påståenden.
Under måndagen meddelade även Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien att man ansluter sig till raden av länder som på kort tid, av säkerhetsskäl, pausar användningen av AstraZenecas vaccin. Under tisdagsmorgonen valde Sverige att följa de andra större EU-länderna och stoppa vaccinet på grund av oron för eventuellt mycket allvarliga biverkningar.
Sämsta vaccinet på marknaden
AstraZenecas vaccin AZD1222 är utan tvekan det sämsta vaccinet som Sverige använder sig av för att bekämpa Covid-19-spridningen. Skyddseffekten för AstraZenecas vaccin är bara 59,5 procent enligt läkemedelsverket. Det är avsevärt lägre än de två tidigare godkända vaccinerna mot Covid-19 som Sverige även använder sig av. Pfizers vaccin Comirnaty har som jämförelse en bedömd skyddseffekt på 95 procent och Modernas vaccin Covid-19 Vaccine Moderna har en bedömd skyddseffekt på 94,1 procent.
Sputnik V, som ännu inte godkänts i Sverige, men som utreds för godkännande inom EU, har en skyddseffekt på 91,6 procent och dessutom inga allvarliga biverkningar visar större internationella vetenskapliga studier. Det ryska vaccinet är ett vektorvaccin och precis som vaccinet från Astrazeneca bygger det på ett modifierat förkylningsvirus. En skillnad är dock att Sputnik V innehåller två olika förkylningsvirus som används vid dos ett och dos två. Genom att använda två olika förkylningsvirus förebygger man det potentiella problemet att kroppen blir immun mot själva vektorviruset, vilket kan vara anledningen till den låga skyddseffekten hos AstraZenecas vaccin spekulerar vissa forskare i.
Samtidigt som det har låg skyddseffekt är AstraZenecas vaccin det vaccin som har flest inrapporterade biverkningar enligt statistik från Läkemedelsverket. Av 153 000 vaccinerade svenskar som fått AstraZenecas vaccin har hela 7 490 rapporter om misstänkta biverkningar kommit in till myndigheten än så länge. Av dessa var 129 bedömda som allvarliga biverkningar. Enligt Läkemedelsverket är en allvarlig biverkning är en sådan som leder till döden, är livshotande, nödvändiggör sjukhusvård eller förlängd sjukhusvård, leder till invalidisering, medför missbildning eller är annan medicinskt viktig händelse.
Gällande Pfizer/Biontech har i stället bara 4 661 rapporter kommit in på 517 000 vaccinerade. I Modernas fall är siffran 618 rapporter på 53 000 vaccinerade.
Trots den låga skyddsgraden och den höga andelen biverkningar menas AstraZenecas vaccin ändå uppfylla kravet för en positiv ”nytta-riskbalans” menar Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.