eNyT v. 11/2021

AstraZenecas vaccin stoppas i Sverige

 I torsdags förra veckan menade Anders Tegnell att AstraZenecas vaccin, som är det sämsta godkända vaccinet på marknaden, var ”helt okej” och säkert efter att allt fler länder valt att stoppa vaccineringen. Sverige skulle fortsätta massvaccinationerna med det kritiserade vaccinet även när elva länder i Europa än så länge stoppat sin användning av vaccinet. Idag kom istället beskedet att även Sverige väljer att stoppa massvaccineringen med AstraZenecas vaccin. Anledningen är att man oroas över fler allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärnblödningar – och även dödsfall – som kanske kan kopplas till vaccinet och nu tvingar fram nya studier.

En ny politisk grupp i Europeiska parlamentet kan se dagens ljus

 Under sitt framträdande i europeiska parlamentet i veckan som gått visade Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen en stor försiktighet vad gäller formuleringar och kritik. Von der Leyen påpekade att unionens medlemsstater har olika åsikter i vissa frågor. Detta utspel har sin naturliga förklaring: För bara någon vecka sedan lämnade ungerska Fidesz-representationen i parlamentet sin ursprungliga partigrupp EPP. Men Fidesz blir inga politiska vildar i Europeiska parlamentet.

Trots miljölöften – Kina satsar på ännu mer kolkraft

 Samtidigt som västvärlden och Sverige anstränger sig för att nå nya miljömål och spenderar stora summor på att minska utsläpp väljer Kina, världens största miljöbov, att göra en massiv satsning – på mer kolkraft.

”Kärlek och frihet, ingen diktatur” – ny frihetsdemonstration i holländska Haag

 Söndagen den 14 mars ägde ännu en anti-nedstängningsdemonstration i Nederländernas huvudstad Haag rum, rapporterar flera internationella medier. Hundratals människor deltog, men den fredliga manifestationen möttes av ett våldsamt polisingripande, med både batonger, vattenkanoner och aggressiva hundar. I folkhavet syntes stora banderoller med texten: ”Kärlek och frihet, ingen diktatur”!

Regeringen vill införa kastsystem genom vaccinpass – kritiseras från flera håll

 Digitaliseringsminister Anders Ygeman öppnar nu för ett regelrätt kastsystem i Sverige baserat på digitala vaccinintyg. Arrangörer av exempelvis konserter och festivaler och restaurangägare skall ges möjlighet att välja mellan önskvärd och icke önskvärd publik. Detsamma kommer att gälla för researrangörer. De repressiva åtgärderna direkt riktade mot medborgare som värnar sina grundlagsfästa fri- och rättigheter får dock mothugg av virologer och representanter för statens medicinsk-etiska råd.

Danmark börjar skicka hem syrier

 Som första land i Europa drar Danmark in uppehållstillstånden för flyktingar från delar av Syrien. Huvudstaden Damaskus och angränsande områden betraktas nu som säkra och krigsflyktingar därifrån förväntas därmed återvända hem.

Allt fler länder stoppar AstraZenecas vaccin – Sverige dundrar på

 Medan totalt åtta länder i Europa valt att stoppa användandet av AstraZenecas vaccin efter att flera personer som tagit det fått blodproppar, väljer Sverige att fortsätta ge vaccinet till svenskar. En utredning har nu inletts av europeiska läkemedelsmyndigheten för att fastställa hur farligt vaccinet är.

Landets kultur vilar på utbildningsnivån

 I början av månaden i en ganska kort och nästan diskret nyhetsförmedling i Sveriges Radio upplystes lyssnarna om att man kommer att utöka antalet timmar i högstadiets ämnen NO och SO. Däremot kommer ett ämne med benämning elevens val att utgå helt. Det skall förtydligas att elevens val var tänkt att fungera som en fördjupning inom ett ämne, men det är inte alltid som just denna form av extra lektioner fungerar som bäst.

Kravaller i Grekland efter nedstängningsrelaterat polisvåld

 Under tisdagskvällen blossade det upp demonstrationer och kravaller i en förort till Greklands huvudstad Aten. Våldsamheterna som bröt ut var ett svar på brutalt polisvåld gentemot en försvarslös man som i helgen trotsade Greklands stränga nedstängningsregler relaterade till coronaviruset. Misshandeln fångades på video och skall ha spridits på sociala medier, rapporterar Reuters.

Lööf vill cementera fortsatt socialdemokratiskt regeringsinnehav

 I en intervju för Expressen den 9 mars deklarerade centerledaren Annie Lööf att hon absolut kan tänka sig att ingå i en socialdemokratiskt ledd regering även efter valet år 2022. Detta skulle kunna cementera Stefan Löfvens maktinnehav ända till år 2026. Moderaterna kallar Centerpartiets besked för ”bra konsumentupplysning” och menar att en röst på C är detsamma som en röst på fortsatt vänsterstyre.

Dom i tingsrätten: Transport gjorde fel när de uteslöt aktiv SD-politiker

 Transportarbetarförbundet gjorde fel då de år 2019 uteslöt Mats Fredlund, aktiv SD-politiker från Kiruna, som medlem. Stockholms tingsrätt skriver i sin dom att Transportarbetarförbundet inte har kunnat bevisa att Mats Fredlund som fullmäktigeledamot för SD har brutit mot någon av förbundets stadgar, och att uteslutningen av honom alltså var ogiltig.

Michail Gorbatjov fyller 90 år

 Den 2 mars firade Sovjetunionens förste och siste president Michail Gorbatjov sin 90-årsdag, hyllad i Ryssland men också från många andra håll. Några ser honom som en frihetshjälte som påbörjade demokratiseringen av Sovjet och frigjorde starka förändringskrafter som bidrog till nedrustning och fred. Andra betraktar honom som en tragisk figur som tappade greppet över den utveckling som han startat. Utan tvekan är han en av 1900-talets största och viktigaste gestalter.

Gene Simmons i KISS ser oliktänkande som kackerlackor – bör hängas ut och sparkas från jobb

 Rockstjärnan Gene Simmons i gruppen KISS är stolt när han berättar om hur han krossade näsan på en person som angrep honom med antisemitiska påhopp. Personer han bedömer som rasister är bara kackerlackor. Han vill se dem offentligt förnedrade och sparkade från sina jobb. Den judiske musikern har just blivit medlem i den nyligen grundade Black-Jewish Entertainment Alliance (BJEA). Organisationen beskriver sig som ett initiativ mellan svarta och judiska yrkesarbetande inom underhållningsindustrin vilka är hängivna motståndare till det de betecknar som rasism och antisemitism.

Våldtäkter och övrig brottslighet: Sverige bland de farligaste länderna i världen

 Sverige är ett av de farligaste och otryggaste länderna i Europa och världen i stort när det gäller faran att utsättas för brott, men även när det gäller kvinnors utsatthet för våldtäkter. Det visar två olika undersökningar som bland annat Samhällsnytt och Fria tider har skrivit om. Om man ser till allmän kriminalitet och brottslighet är Sverige näst farligast i Europa efter Ukraina. När det kommer våldtäkter utmärker sig Sverige till och med på världsbasis. Där är Sverige det sjätte farligaste landet för kvinnor att vistas i.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

NyT22web-thumbnail
Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.