Yttrandefriheten gäller alla

Yttrandefrihet är inte resultatet av ett beslut eller ens av demokrati. Yttrandefrihet är en produkt av en levande kultur. Det menar veckans debattör Stefan Torssell, som skriver att det i första hand inte är yttrandefriheten som gett utrymme för kulturen, utan att kulturen ständigt framtvingar denna frihet.

Bokmässans tema 2016 är Yttrandefrihet och inte begränsad yttrandefrihet som en del har tyckts tro. För de flesta är yttrandefrihet ett positivt laddat värdeord och en princip som gäller universellt, men yttrandefrihet värnas inte i alla läger.

Attila, Djingis Khan och mogulhövdingarna hyllade troligen inte principen om människors rätt att få yttra sig. Den som på ett humoristiskt och medryckande sätt hade försökt sig på att skildra dåtidens förhållanden gjorde nog sin sista betraktelse. Begränsad yttrandefrihet och inskränkt yttrandefrihet tillhör normalförhållandet i mänsklighetens historia.

Liber non gratus. Stefan Torssell signerar sin nyutgivna bok om M/S Estonia på boksläppet i Stockholm. Bokmässan i Göteborg stoppade först boken genom att porta förlaget AlternaMedia, men ändrade sig sedan.Foto: Nya Tider
Liber non gratus. Stefan Torssell signerar sin nyutgivna bok om M/S Estonia på boksläppet i Stockholm. Bokmässan i Göteborg stoppade först boken genom att porta förlaget AlternaMedia, men ändrade sig sedan. Foto: Nya Tider

Inom klosterväsendet är tystnad en dygd. Att tala är silver, men tiga är guld, är ett upplockat uttryck som införlivats i den svenska bondekulturen. Liknande tänkesätt finns i Bibeln, ”Tiga har sin tid, tala har sin tid” (predikaren 3:7).

Den nya vänstern har sin variant: att förtala är silver, att förtiga är guld.

Nej, det är vi kloka människor i vår tid som allra mest hyllar principen om yttrandefrihet. Principen har inget egenvärde utan är kopplat till ett samhälleligt behov. Utan yttrandefrihet skulle det moderna samhället inte fungera, men det är inte yttrandefriheten i sig som skapar de goda värdena. Yttrandefriheten är en konsekvens av, dels den liberala marknadsekonomin, dels kulturen.

Nej, det är vi kloka människor i vår tid som allra mest hyllar principen om yttrandefrihet. Principen har inget egenvärde utan är kopplat till ett samhälleligt behov.

I tider av jägarsamhälle, feodalvälde, bondesamhälle, hierokratier (präststyre) eller skråsamhällen fyllde yttrandefriheten ingen större funktion annat än för den bildningshungrige. Rätten att tala var mer kopplat till gruppen eller klanen än för den enskilde. Livegenskapen gällde i Ryssland till 1866 och i Sverige upphörde den sista resten av husaga 1920 för anställda ynglingar under 18 år. Innan dess hade husaga av tjänstefolk varit tillåten. Där fanns ingen självklar rätt att yttra sig i tid och otid.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Godkännande av DCA bör ske enligt förfarandet för grundlagsändringar

Godkännande av DCA bör ske enligt förfarandet för grundlagsändringar

🟠 OPINION: ELSA WIDDING Riksdagen godkände anslutningen till Nato den 22 mars, men DCA-avtalet har ännu inte kommit upp till omröstning. Debattören Elsa Widding, oberoende riksdagsledamot, pekar på att allt fler kräver att anslutningen strider mot Sveriges grundlag och att riksdagens omröstning därmed måste genomföras enligt reglerna för grundlagsändringar: två beslut med ett riksdagsval emellan.

Läs även:

Godkännande av DCA bör ske enligt förfarandet för grundlagsändringar

Godkännande av DCA bör ske enligt förfarandet för grundlagsändringar

🟠 OPINION: ELSA WIDDING Riksdagen godkände anslutningen till Nato den 22 mars, men DCA-avtalet har ännu inte kommit upp till omröstning. Debattören Elsa Widding, oberoende riksdagsledamot, pekar på att allt fler kräver att anslutningen strider mot Sveriges grundlag och att riksdagens omröstning därmed måste genomföras enligt reglerna för grundlagsändringar: två beslut med ett riksdagsval emellan.

Wokekapitalismen

Wokekapitalismen

🟠 OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERG Varför omfamnar storfinansen wokeideologin? Kapitalisterna är av självklara orsaker fientliga till socialism, men de omger sig gärna med transor och etniska minoriteter samtidigt som de basunerar ut att vithet är ondska och att vi alla kommer att dö av varmare klimat. Varför? Debattör Karl-Olov Arnstberg förklarar hur woke och kapitalisterna hamnade i samma säng.

Bevare oss för opportunister

Bevare oss för opportunister

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Samhällsdebatten har förändrats radikalt. Det som var otänkbart att vädra offentligt för några år sedan, till exempel folkutbyte, är nu en fråga som debatteras i dagstidningarna. Det har gjort att även SD vågat tuffa till retoriken. För att hålla tempot uppe är det dock av vikt att inte lyfta fram opportunister och kappvändare som sviker när det gäller.

Biomassa räcker inte till

Biomassa räcker inte till

🟠 KRÖNIKA Enligt rådande klimat- och energidebatt ska vi ersätta kol, olja och gas ur marken med råvaror från nutida träd och växter. Sådana kallas biologiska och sammanfattas med termen biomassa och förleden bio-.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Minnen av merovingerna

🟠 HISTORIA Den merovingiska dynastin härskade över det som idag är Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg samt västra Tyskland från den sena delen av 400-talet till år 751. Som minnen av denna dynasti idag kan man betrakta den tidens arkitektur samt konstverk och hantverk i, framför allt, guld och illuminationer av skrifter.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.