Det hettade till när kriminaliteten och migrationen diskuterades under årets första partiledardebatt.
Programledaren Anders Holmberg informerade om förslaget till ny migrationslag. För tillfället råder en temporär lag som varat i flera år, som nu skall ersättas av en permanent:
– I sommar får Sverige en ny migrationslag. Efter det kommer de flesta som beviljas asyl bara att få tillfälliga uppehållstillstånd.
Som Nya Tider nyligen rapporterade, genom Migrationsverkets officiella siffror, så är tidsbegränsade uppehållstillstånd redan idag legio, men i hela 97 procent av fallen förnyas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för asylsökande. Siffrorna avser endast första instans, och är därför ännu högre i realiteten. De temporära tillstånden ger därmed i praktiken möjlighet att vistas i Sverige på obegränsad tid.
Statsminister Stefan Löfven (S) fick kritik från Moderaternas partiledare Ulf Kristersson för att vilja öka invandringen, men försvarade sig med att antalet asylsökande sjunkit med 90 procent och menade att den stora invandringen istället var Moderaternas fel. Varken Löfven eller någon annan i debatten tog upp att Sverige år 2020 slog rekord i antalet utdelade medborgarskap (cirka 82 000), något som Nya Tider var först med att rapportera om. Inte heller nämndes att Sverige fortfarande delar ut närmare 89 000 nya uppehållstillstånd varje år på olika grunder, utöver de medborgarskap som beviljas.
I den nya lagen, berättade Holmberg, ingår också försörjningskrav för att få ta hit familjen, ”men undantag skall ges om man ansöker om familjeåterförening de första tre månaderna”.
Dessutom införs en ny humanitär skyddsgrund, vilket syftar till att personer som inte har skyddsskäl ändå skall kunna stanna i Sverige.
– Om asylskälen upphör, kan man ändå få stanna av humanitära skäl om man varit här länge eller etablerat sig i Sverige, sade Anders Holmberg om den föreslagna lagen.
Lagen tros vara ännu en skräddarsydd lag för afghaner som saknar asylskäl. Först fick denna grupp den så kallade ”gymnasielagen” som tillät dem stanna i Sverige om de studerade – eller hade planer på att studera. Därefter uppdaterades lagen så att de skulle få stanna om de får jobb. Nu, när det visar sig att de flesta inte får jobb, skall de bli kvar permanent i Sverige utan några krav alls.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.