I ett pressutskick från Rosenbad meddelar regeringen att den har för avsikt att presentera ett lagförslag som innebär att den möjlighet att bevilja särskilda försäljningstillstånd för antroposofiska medel, som funnits sedan år 1993, ska tas bort ur läkemedelslagen från den 1 juli 2018. Samtidigt med denna lagändring avser regeringen att föreslå en övergångsreglering i läkemedelslagen som ska gälla tre år. Två plus tre, alltså.
Vidarkliniken måste därmed arbeta mot en långsiktig reglering av sina läkemedel i Sverige. Det är EU som kräver att alla medlemsländer lagstiftar om att endast läkemedel som är godkända får säljas i medlemsländerna. Sverige har skjutit frågan framför sig sedan 1993.
På Vidarklinikens hemsida står att läsa: ”Regeringens beslut ger oss i praktiken fem år av förberedelser för att få våra läkemedel registrerade, vilket vi bedömer som en rimlig tid. Våra läkemedel tillverkas i enlighet med internationella riktlinjer för läkemedelsproduktion (GMP). De är patientsäkra och väl beprövade i vår integrativa medicinska verksamhet där skolmedicinska behandlingar kombineras med kompletterande behandlingar som stödjer kroppens friskfaktorer.”
– Jag ser positivt på regeringens beslut i dag, vi har levt i osäkerhet i 30 år. Läkemedel ska vara registrerade, men kraven på hur vi ska få dem reglerade har varit orimliga, säger Ursula Flatters, verksamhetschef på Vidarklinken när hon intervjuas i Ekot i Sveriges Radio.
Ett avbräck kan det dock komma att bli ändå för Vidarkliniken, då Stockholms Läns Landsting ämnar säga upp sitt avtal med kliniken. Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) säger till SR Ekot att man bland annat sett att journalföringen inte sköts enligt reglerna.
– Nu har vi utvärderat deras verksamhet och funnit allvarliga brister, sade hon. Enligt avtalet, som förra året var värt 27 miljoner kronor, erbjuder Vidarkliniken både vård enligt gängse skolmedicin och alternativa rehabiliterings- och behandlingsmetoder med antroposofisk inriktning för de patienter som så önskar. De läkare som arbetar på kliniken har utbildning inom skolmedicinen, påbyggd med studier i alternativa metoder. Om vårdavtalet sägs upp innebär det att patienter som väljer antroposofisk behandling från nästa år får bekosta den själva.
Antroposofisk medicin är en typ av vård- och medicininriktning som enligt anhängarna ser till en individuell helhetssyn på patienten. Denna inriktning grundades på 1920-talet av Ita Wegman och Rudolf Steiner. En del kritiker kallar antroposofisk medicin för pseudovetenskap. Å andra sidan säger många patienter att den är det bästa som hänt dem.