Varför är hon så arg?

Sveriges politik är extrem och har varit det tillräckligt länge för att människor sakta ska ha börjat inse det. Ordförande för partiet SPI Välfärden, Göran Dandelo, är en av de politiker som menar att något måste göras. Han anser att den rådande politiken, med Alliansen under åtta år såväl som den nya rödgröna regeringen, ställer grupper mot varandra och att den rådande politiken har valt bort pensionärerna.

Under en kampanjdag i Skåne kom jag att prata med en äldre dam. Hon var ganska liten, hon tog sig fram med hjälp av rullator och hon var 83 år gammal. Vi pratade pensioner och vi pratade skatter. Till slut tittade hon på mig och sade ”du är trevlig och ni har en bra politik, men jag kommer inte att rösta på er. Jag kommer att rösta på det parti som ser till att de försvinner från vårt land”. När jag följde hennes blick såg jag fyra ungdomar, som satt och pratade på en bänk. Det var uppenbart att de härstammade från Mellanöstern. Definitivt något arabiskt land. När hon lämnat mig, började jag fundera. Hur blev det så här? Hur blev en 80-årig dam rasist och främlingsfientlig i vårt trygga land? Är det bara för att hon saknar sitt folkhem?

Sverigedemokraterna identifieras med lösningarna på flyktingfrågan. De vann många röster i åldersgruppen 65+. Hur är detta möjligt? Blir fler och fler äldre främlingsfientliga och rasister? Jag tror inte det. Jag tror att de är arga och rädda. Arga för att deras ekonomiska situation har försämrats radikalt sedan det nya pensionssystemet infördes. Arga för att de ska betala mer skatt än de som arbetar. Rädda för att brotten mot äldre ökar. Rädda för att de läser om hur äldre rånas i sina hem.

Jag tycker att flyktingfrågan är alltför allvarlig för att överlåta till ett parti. Inte ens nu, när en ny regering direkt efter valet lägger fram en budget som kommer att minska pensionsutbetalningarna och göra det dyrare för arbetskraften över 65 år att kunna arbeta vidare, finns det en seriös politisk diskussion om kostnaderna för flyktingmottagandet och hur dessa ska kunna bäras. När Fredrik Reinfeldt i sitt sommartal pratade om att vi måste öppna våra hjärtan för dem som har det svårt, satte han faktiskt fingret på problemet. Regering och riksdag ställer grupp mot grupp. Det är uppenbart för alla, framförallt de äldre, att det är pensionärerna och de sjuka som ska öppna sina hjärtan.

Vi har ett samhälle som tuffar på i vanlig ordning. Lönerna stiger med cirka 2,5 procent per år. Politiker och topptjänstemän ökar sina löner betydligt mer. Det byggs fotbollsarenor, ishallar, handbollsarenor, simhallar med mera i en stigande takt. Det ska byggas fler och fler köpcentra och gallerior. Med tillkommande offentliga kostnader för infrastruktur. Här finns inga tankar om att stanna upp och ”öppna sina hjärtan”. När det gäller det växande pensionärskollektivet är situationen en helt annan. Låt mig ta ett exempel.

Det finns partier i Skåne, som driver frågan om fri planerad vård för ”papperslösa” och ”arbetssökande EU-migranter”. Enligt uppgift var kostnaden för vård till dessa grupper ungefär 9 miljoner under 2013. Ingen större kostnad, kan man tycka. Men om Region Skåne samtidigt skickar svenska fattigpensionärer till Kronofogden för att de inte klarar att betala en sjukhusräkning inom 30 dagar från fakturadatum, om svenska fattigpensionärer tvingas handla mediciner på kredit och stängs av från möjligheten att få ut sin medicin ifall de inte kan betala, då har vi ett allvarligt systemfel. Här ser vi förklaringen till den 83-åriga damens val av parti. Hon är arg för att hon inte har råd att gå till tandläkaren medan andra grupper får fri tandvård. Hon är inte främlingsfientlig, hon börjar bara få dålig munhygien.

Jag har ägnat mycket tid åt att penetrera det pensionssystem som infördes 2001. Jag har haft stor hjälp med detta av några prominenta herrar med stor insikt och kunskap. Pensionerna som skulle följa lönenivån har i princip legat still sedan 2001. Under samma tid har lönerna ökat med mer än 20 procent. Det måste vara uppenbart att pensionärernas köpkraft minskar för varje år. Nu har dessutom alla partier förklarat att pensionärerna fortsatt ska betala högre skatt än de som arbetar. Jag förstår att damen är arg.

Det talas mycket om de 258 miljarder som ”lånades” från pensionssystemet i slutet på 90-talet. Konstigt nog talas det överhuvudtaget inget om de 17 miljarder som årligen konfiskeras från arbetsgivarnas pensionsinbetalningar. Den stora sänkningen av pensionerna under innevarande år uppgick till 6 miljarder. Om dessa årliga 17 miljarder hade stannat kvar i pensionssystemet hade ”bromsen” aldrig slagit till. Pensionerna hade stigit, i stället för att sjunka. Dessutom hade pensionskapitalet stärkts och prognoserna för blivande pensionärer vänt uppåt, i stället för att ständigt sjunka.

Jag förstår den gamla damens ilska. Vi måste kunna diskutera den utgiftspost för staten, som ökar med cirka 40 miljarder årligen, under kommande år. Det får inte vara så att en liten klick politiker och journalister håller ett helt folk okunnigt om vad vår gästfrihet kostar. Vi måste kunna diskutera hur denna kostnad ska bäras och av vem.

Det är inte flyktingarnas fel att de svenska pensionärerna förlorar varje år. Det är inte flyktingarnas fel att de svenska pensionärerna är överbeskattade. Felet ligger hos en politik som inte anser att vi har råd med våra gamla.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

🟠 OPINION: BERTIL MALMBERG När man lyssnar till de politiska högtidstalen och till debatten hör man ofta uttrycket ”den svenska värdegrunden” nämnas. Man kan då få intrycket att den är något viktigt. Om så är fallet borde man vårda den med omsorg och skydda den från alla former av hot. Men det är inte någon ”extremhöger” som hotar dessa, menar debattör Bertil Malmberg, som istället pekar på hur det svenska hotas av de främmande kulturer som importerats hit.

Läs även:

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

Är den svenska värdegrunden värd att bevara och försvara?

🟠 OPINION: BERTIL MALMBERG När man lyssnar till de politiska högtidstalen och till debatten hör man ofta uttrycket ”den svenska värdegrunden” nämnas. Man kan då få intrycket att den är något viktigt. Om så är fallet borde man vårda den med omsorg och skydda den från alla former av hot. Men det är inte någon ”extremhöger” som hotar dessa, menar debattör Bertil Malmberg, som istället pekar på hur det svenska hotas av de främmande kulturer som importerats hit.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.