”Vi vill bara få möjlighet att utöva vår tro”, hette det för 25 år sedan när den lilla muslimska församlingen i Växjö bildade källarmoskén. Tio år senare ville muslimerna ha en moské. Men det skulle kunna vara en liten moské byggd i trä, förklarade imamen Ismail Abu Helal. Lokalmedia skrev förtjust att det skulle kunna bli den första trämoskén i världen.
– Växjö ligger ju mitt i det småländska träriket och moskén skulle kunna bli en symbol för den småländska profilen, berättade imamen ödmjukt för SR den 17 november 2003.
Men moskén ska nu byggas i sten på en 7 000 kvadratmeter stor tomt. Den beräknade kostnaden är 60 miljoner kronor. När ansökan var klar vände sig Ismail Abu Helal till både Kuwait och Förenade Arabemiraten för att få finansiering.
Nästan alla moskéer byggs med pengar från muslimska stater. En granskning gjord av tidningen ETC visar att var fjärde moské i Sverige är finansierad direkt från den islamistiska diktaturen Saudiarabien. Under asylvågen under 2015 tog Saudiarabien inte emot en enda asylsökande, men ökade istället bidragen för moskébyggen i Europa. Stiftelsen Växjö Muslimer har idag 4 miljoner kronor i tillgångar och driver förutom moskén också en muslimsk friskola. Varje steg har motiverats med att det behövs för att kunna utöva sin religion, precis som separata tider för kvinnor i badhusen, burkinis, hijaber till polisuniformen, fläskförbud, muslimska lovtider, halalkött i matbutiker och kors som plockas bort från sjukhusens bönerum och ersätts med muslimska mattor.
Nu tar Växjös muslimer ännu ett steg för att ”bara kunna utöva vår religion” och kräver böneutrop. Det blir därmed den tredje moskén i Sverige med böneutrop. Först ut var Fittja, som har en stor muslimsk befolkning och det därför inte ledde till några större protester från de boende.
Genom tillståndet skapades en praxis om att böneutrop inte ansågs störa den allmänna ordningen, och när moskén i Karlskrona krävde att förkunna islam mitt bland svenskarna gick det inte att säga nej. Nu kräver muslimerna i Växjö samma sak, och flera andra moskéer förbereder redan sina ansökningar. Genom stora högtalare utanför moskén ska arabiska verser ljuda över staden. Men bara en dag i veckan, bara en kort stund en enda gång, lovar imam Ismail Abu Helal. Däremot gör han klart att muslimerna inte är några gäster i Sverige och att en anpassning därför behövs.
Tyskland visar framtiden
Men kommer kraven att sluta här? Har muslimerna nu fått allt som krävs för att ”bara kunna utöva sin religion”? Nya Tider har sökt svaret genom att titta på europeiska städer som haft en stor muslimsk befolkning längre än Sverige. Den tysta delstaten Nordrhein-Westfalen är en sådan plats. Där sker böneutropen bland tyskarna alla dagar i veckan, flera gånger om dagen.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.