Det är till TT som statsepidemiologen Anders Tegnell nu hävdar att de som blivit smittade av coronaviruset och utvecklat antikroppar är immuna – men hur mycket och hur länge vet han inte.
TT: Alltså, om jag har antikroppar så är jag också immun?
– Ja.
TT: Och om jag är immun kan jag också umgås med mina äldre anhöriga, eller?
– Det vet vi inte ännu. Vi har fått ett uppdrag där vi skall titta på vad den här immuniteten betyder. Fler och fler länder tittar på detta, men tyvärr är det inget land som satt ner foten ännu, varför vi själva börjat titta på det nu.
TT: Men det normala är väl ändå att en immunitet betyder att man inte kan smitta andra, eller?
– Ja, men det behöver inte vara hundraprocentigt. En immunitet är inte alltid plus eller minus. Man kan tänka sig att man får ett bättre eller sämre skydd. Eller att det finns risk för att man tar med sig smitta. Vi vet heller inte hur länge den här immuniteten varar. Det är sånt vi skall försöka titta på nu.
Enligt Tegnell så existerar det redan idag antikroppstester som ger ett så tillförlitligt svar att man kan använda dem på individnivå, något som Folkhälsomyndigheten så sent som för några dagar sedan avrådde ifrån.
TT: För bara ett par dagar sedan avrådde Folkhälsomyndigheten från tester på individnivå?
– Kunskapsutvecklingen har gått vidare. Vi vet mer och mer och i dag tror vi oss veta att man blir immun efter en genomgången infektion, precis som för många andra infektionssjukdomar, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till TT.
WHO pekar på stor osäkerhet om testerna
Det mest kritiska för olika tester är deras specificitet, vilket betyder risken för ett falskt positivt provsvar. Det vill säga om testet visar att du har antikroppar, fast du i själva verket inte har det. Anders Tegnell hävdar att testerna bör ha över 99 procents säkerhet för att vara relevanta. Folkhälsomyndigheten kommer inom kort att informera om vilka tester som är tillräckligt bra för att privatpersoner skall kunna använda dem med tillförsikt.
WHO uttalade sig däremot senast i förra veckan och hävdade i stället att osäkerheten fortfarande är mycket stor gällande såkallade serologiska tester, vilka testar för antikroppsförekomst.
”Just nu har vi inga bevis för att användandet av ett serologiskt test kan visa att en individ är immun eller skyddad från att återinfekteras,” sade WHO:s Maria Van Kerkhove i en presskonferens då.