Löfven har nu två alternativ enligt Regeringsformen, utlysa extraval eller begära entledigande. Statsministern avser att fundera under detta den tid han behöver, vilket begränsas av att han har en vecka på sig från omröstningen på måndagen.
Misstroendeomröstningen blev möjlig genom att Vänsterpartiet flaggade för att man kommer att stödja en misstroendeförklaring och att Moderaterna och Kristdemokraterna sade att de skulle stödja det yrkande om misstroendeomröstning som Sverigedemokraterna lämnade in under torsdagsförmiddagen.
Löfven förnekade att det förslag som han i Januariavtalet förbundit sig att verkställa handlar om marknadshyror utan om fri prissättning, vad skillnaden är framgick inte riktigt, annat än att det bara skulle omfatta nyproduktion och därmed mindre än en procent av bostäderna initialt. I takt med att gamla bostäder ersätts med nya kommer det dock att gälla för allt fler bostäder, vilket är vad som fick Vänsterpartiet att reagera nu. Hade man väntat tills omröstningen om förslaget hade det varit för sent för att en misstroendeomröstning skulle kunna ha någon effekt.
Löfven hängde sig också fast vid att det enligt honom ännu inte finns ett färdigt förslag, men det är en sanning med modifikation, Januariavtalet stadgar att det utredningsförslag som tagits fram ska genomföras utan förändringar.
Under presskonferensen ljög Löfven om att SD stöder marknadshyror, i likhet med Vänsterpartiet är SD emot det.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.