Den nya lagen, populärt kallad ”munkavlelagen”, träder i kraft den 1 juli. Polisen får då fria tyglar att ingripa mot fredliga demonstrationer, skingra folksamlingar, kroppsvisitera och anhålla människor på öppen gata. Detta utan den minsta brottsmisstanke. Lagen om medborgarsäkerhet (Ley de Seguridad Ciudadana) stipulerar dessutom höga bötesbelopp. Den som dristar sig till att fotografera en polis kan få böta upp till 30 000 euro (nästan 300 000 svenska kronor). Samma belopp kan de få böta, som demonstrerar utan tillstånd eller trotsar myndigheternas förbud mot folksamlingar.
På grund av den ekonomiska krisen i Spanien har många spanjorer blivit vräkta från sina bostäder, då de inte klarat att betala amorteringarna eller hyran. Den som nu gör motstånd mot vräkning, riskerar att få böta upp till 30 000 euro – parodiskt med tanke på att de ju inte har pengar. Det blir förbjudet att framför Kongressen i Madrid protestera och demonstrera mot den förda politiken, även där med hot om böter på upp till 30 000 euro. Andra offentliga byggnader, typ rådhus och kommunalkontor, kan klassificeras som förbjudet område för möten och demonstrationer.
Polisen får rätt att föra register över personer och hela organisationer, som deltagit i demonstrationer. Skyhöga böter, som i en vanlig rättsstat kräver domstolsbeslut, kommer polismyndigheten att själv kunna utfärda. De som vill göra rättssak av bestraffningen får räkna med att själva stå för rättegångskostnaderna.
Oppositionen (PSOE och Podemos) har – med stöd av 80 procent av befolkningen, som enligt opinionsundersökningar ogillar dessa lagar – förgäves motsatt sig lagändringarna sedan den röstades igenom i underhuset i december 2014. PSOE (Partido Socialista Obrero Español) menar att högerregeringen håller på att göra bötesstraff till ett politiskt verktyg mot motståndare och är i färd med att utveckla en polisstat.
Oppositionen menar att lagändringarna strider mot grundlagen, men eftersom PP har egen majoritet i parlamentet har partiet på ett närmast diktatoriskt sätt kunnat driva igenom dem. Amnesty International har framfört skarp kritik mot lagarna, som de menar drastiskt inskränker yttrandefriheten och genom dryga böter och rättegångskostnader skrämmer folk från att utnyttja sina vanliga demokratiska rättigheter att kritisera och protestera mot politiken.
Nu blåser dock nya politiska vindar i Spanien och det blir intressant att se valresultatet i höst. Vårens regionalval visade på stora förluster för PP och framgångar för Podemos (Vi Kan!), vilket vi berättade om i NyT v 23/2015.