Det började med att Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, lade upp ett inlägg till stöd för regeringens förslag om reglering:
Förvånad och besviken på de politiker som argumenterar mot att regeringen vill införa tillstånd på vapenmagasin. De med vapenlicens berörs ju inte. Ofta noterar vi att det ”handlas” med vapenmagasin mellan kriminella utan vapenlicenser.
Socialdemokraterna i Malmö lade genast upp en skärmdump av inlägget som stöd för sitt förslag, som röstats ner av andra partier, med rubriken ”Sveriges vapenlobby vinner – Malmöpolisen förvånad och besviken”.
Som Nya Tider tidigare konstaterat (NyT v.47/2019) är det rent faktiskt många laglydiga vapenägare med licens som kommer att beröras av förslaget, något som påpekats av ett flertal debattörer från borgerliga partier samt jägare och sportskyttar. Trots upprepade direkta frågor finns inte ett enda konkret exempel på att polisen ska ha tvingats återlämna vapenmagasin till gängkriminella, vilket är det problem som förslaget påstås vara avsett att lösa. Jurister har påpekat att polisen redan har rätt att förverka annars lagliga föremål om de kan förmodas komma till brottslig användning, och att det alltså räcker med att tillämpa och eventuellt förtydliga existerande lagar. Flera poliser i yttre tjänst har också uttalat sig emot förslaget och sagt att det är ett slag i luften.
Ett stort antal legala vapenägare reagerade i kommentarsfältet och ställde frågor om just dessa saker. Även ordvalet ”vapenlobbyn” ifrågasattes – det förknippas främst med USA och kännetecknas av starka ekonomiska intressen och professionella lobbyister, vilket inte är fallet i Sverige. ”Vad är skillnaden mellan folkrörelse och lobby?” frågade en person, men det var bara en av flera frågor som inte fick något svar.
I stället valde Socialdemokraterna i Malmö att helt enkelt börja radera kritiska inlägg för att uppnå vad man kallade ”rimlig balans”. Socialdemokraterna hävdade att ”vapenlobbyn” hade uppmanat ”6 000 vapenentusiaster” att gå in och argumentera mot förslaget och att detta inte var någon ”demokratisk rättighet”. Det som åsyftades var att sportskytten Pia Clerté hade länkat till Socialdemokraternas inlägg i Facebookgruppen ”Vapenägare för klok lagstiftning” och skrivit: ”Var gärna med i debatten /…/ genom att hålla en trevlig och saklig ton”.
Kort senare skrev inrikesminister Mikael Dambergs (S) pressekreterare Per Strängberg om samma förslag på Twitter. Han fick svar från en polis i yttre tjänst som skrev: ”Reglering av vapenmagasin kommer inte att få någon effekt på skjutningarna. Mvh främsta linjen.” Strängberg valde då att dölja svaret för alla som såg inlägget.
Kort därefter fick Jägarnas riksförbund (JRF) besked om att de inte skulle få ett möte med inrikesministern om lagändringsförslaget.
Inom jägar- och sportskyttekretsar får Socialdemokraterna nu hård kritik inte bara för förslaget i sig, utan också för den censur man bedriver och den ton man valt att hålla i debatten. Pia Clerté kommenterar på sin Facebook sarkastiskt: ”Vi är upptagna med att installera rätt bild av vårt lagförslag. Vänligen stör ej med fakta eller en avvikande åsikt.”
Hon reagerade även på beskyllningarna om ”lobby” med följande tweet:
GOD JUL ALLA FANTASTISKA VÄNNER OCH FÖLJARE! ❤ TILLSAMMANS ÄR VI STARKA! Så starka att vi, trots att vi är en folkrörelse, blir kallade vapenlobbyn av Inrikesministern.
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa. Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här. Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.Artikeln fortsätter