Söndagen den 3 oktober omkom den omstridde konstnären Lars Vilks i en våldsam bilkrasch på E4:an utanför Markaryd i Småland. Förutom Lars Vilks själv omkom även de två poliser som var hans livvakter. Deras bil frontalkrockade med en lastbil.
Vilks var omstridd
Lars Vilks var under hela sin tid som konstnär en kulturpersonlighet som utmanade kulturelitens samt muslimska extremisters uppfattning om hur långt den konstnärliga friheten kunde sträcka sig. Det verk som skulle göra honom känd för en bredare allmänhet var Nimis, ett konstverk av drivved som han uppförde i Kullabergs naturreservat, och då inte med Höganäs kommuns gillande. Nu när han avlidit låter det dock annorlunda från kommunens sida.
Det som dock gav honom det verkliga genombrottet och som skulle göra honom både omtyckt och hatad, både i Sverige och utomlands, var när han ritade en teckning föreställande den muslimske profeten Muhammed som rondellhund. Muhammed som rondellhund gjorde Vilks omtyckt bland alla de som mer än allt annat skattade den konstnärliga friheten och yttrandefriheten, men också hatad av muslimer runtom i världen, även i Sverige. Inte sällan krokade det vänsterdominerade svenska kulturetablissemanget arm med de argsinta muslimerna när det gällde att fördöma Muhammedteckningarna. Detta hat ledde till att Lars Vilks sedan år 2007 tvingades leva under ständigt dödshot och med ett livvaktsskydd dygnet runt från svensk säkerhetspolis. Vilks utsattes också vid upprepade tillfällen för attentatsförsök, bland annat i Köpenhamn år 2015.
”Han var det tidiga 2000-talets mest betydelsebärande konstnär”
När nyheten om att Lars Vilks omkommit slog ner som en bomb blev tongångarna dock annorlunda från svensk kulturelit. Många som tidigare var antingen kritiska eller tysta när Lars Vilks tvingades leva under ständigt dödshot för att han utnyttjade sin konstnärliga frihet lovprisar nu hans gärning. En av dem som uttryckte stor uppskattning över Lars Vilks och hans samlade konstnärskap var Björn Wiman, kulturchef på den vänsterliberala, tillika Bonnierägda, morgontidningen Dagens Nyheter. En märkbart skakad Björn Wiman intervjuades bland annat av TV4:s program Nyhetsmorgon dagen efter Vilks våldsamma död.
– Det är ofattbart det som hänt, och man kan inte säga annat än att svensk kulturelit vände honom ryggen, säger Björn Wiman till TV4.
När programledaren frågar DN:s kulturchef vad han tror att Lars Vilks eftermäle kommer att bli svarar han:
– Han kommer att bli historisk. Det hade han blivit ändå, men än mer nu. Han kommer att gå till historien som en av de mest betydelsebärande konstnärerna under det tidiga 2000-talet.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.