Uppståndelsen kring coronaviruset har svept över hela planeten. Bakom all rapportering om pandemin fortsätter andra brännande aktuella frågor att utvecklas, till synes utan lösning för tillfället.
Detta är precis vad skaparna av den nya filmen om kriget i Libyen anser – de producerade action-thrillern ”Shugaley” baserad på en sann historia om en rysk sociolog, Maxim Shugaley, och hans tolk Samer Sweifan som båda fängslades i Libyen.
De båda besökte landet på inbjudan av de libyska myndigheterna för forskningsarbete. De hålls för närvarande i ett privat fängelse på Mitigaflygplatsen nära Tripoli. Den kontrolleras av RADA-gruppen – en radikalislamsk polisstyrka underordnade det libyska inrikesministeriet.
Enligt chefen för den Ryska stiftelsen för skydd av nationella värderingar, Alexander Malkevich, släpptes filmen online i april 2020.
”Huvudsyftet med filmen är att uppmärksamma ryska myndigheter och internationella institutioner för mänskliga rättigheter om ödet för ryska medborgare som har hamnat i libyska fängelser, dessa människor som blev gisslan till terrorister”, skrev Malkevich på sitt Telegram-konto.
Thrillern berättar om den geopolitiska konfrontationen i Libyen och innehåller både politiska intriger och intensiva stridsscener. Handlingen rör sig runt en grupp sociologer som besöker ett land där en utdragen och fruktansvärd väpnad konflikt har orsakat stor förödelse.
Under sin forskning upptäcker sociologerna information som är extremt farlig för marionettregeringen installerad i landet. Den ryske sociologen och hans tolk förs därför till ett privat fängelse där de utsätts för blodisande tortyr och förnedring från libyska milismän.
Filmens regissör, Denis Neimand, uppgav att produktionsteamet har försökt förmedla på bild allt som inte har funnits i de torra pressmeddelanden: ”Centralt i berättelsen är riktiga proffs, hängivna ryska hjältar som nu sitter fast i det libyska fängelset under brutala förhållanden”.
Enligt vissa källor anklagas männen för inblandning i libyska val, men inga formella anklagelser har väckts mot dem. Maxim Shugaley och Samer Sweifan tillfångatogs i maj förra året. Sedan dess har de fått träffa en advokat och skicka brev till släktingar endast en gång.
Sedan Muammar al-Gaddafi störtades och mördades 2011 har Libyen befunnit sig i ett permanent inbördeskrig. 2015, efter det att en politisk överenskommelse om Libyen nåtts, enades de stridande parterna om att inrätta en nationell samlingsregering (GNA), vars mandat löpte ut i slutet av 2017. Under den tiden skulle landets nya konstitution ha beslutats, och terroristgrupper över hela landet skulle ha avväpnats. Inget av detta har dock skett. GNA själva stödjer sig faktiskt på terrorgrupper och religiösa extremister.
Sedan april 2019 har en förnyad konflikt brutit ut mellan islamister, med stöd av GNA som kontrollerar Tripoli, och den libyska nationella armén under ledning av Khalifa Haftar, som är underordnad den sekulära regeringen i östra delen av landet.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.