Bedrägerier och fusk inom välfärdssystemen kostar samhället stora belopp. Mycket beror på att myndigheter inte får kommunicera med varandra och delge varandra information om olika bidragstagare. Riksåklagare Petra Lundh har sagt att hennes myndighet år 2022 lagt ner 21 000 åklagartimmar på de fall som kan relateras till myndighetssamverkan. Foto: Nya Tider

Regeringen intensifierar den ekonomiska kampen mot brottsligheten

EKONOMI
Det blir alltmer tydligt att brottssyndikaten i Sverige på olika sätt arbetar med aktiviteter som dränerar våra välfärdssystem. I Tidöavtalet aviserade regeringspartierna och Sverigedemokraterna att man skulle ta ett rejält tag mot den organiserade brottslighetens ekonomiska aktiviteter. En viktig del av detta är att riva hinder mot informationsdelning mellan myndigheter, som idag möjliggör bedrägerier och fusk. Flera lagar hindrar myndigheter att agera mot kriminellt utnyttjande av välfärdssystemen och bidrar till enorma onödiga samhällskostnader.

Veckan före påsk tog regeringen några steg för att få till en skarpare lagstiftning kring det som brukar betecknas som välfärdsbrottslighet. Problemet med felaktigheter i de statliga stödsystemen, på grund av brottslig verksamhet med bedrägerier av olika slag, har konstaterats öka till en nivå som finansministern kategoriserat som ett nödläge.

Problematiken är dock inte ny. Efter en eskalerande organiserad brottslighet mot välfärdssystemen, som myndigheterna inte kom till rätta med, etablerades 2009 en ny samordnad verksamhet under beteckningen ”Myndighetsgemensamt arbete mot organiserad brottslighet”. Tolv olika myndigheter ingick i den samverkansgrupp som skapades och arbetet bedrevs med olika grad av framgång, trots stora brister i förutsättningarna.

Regeringen Löfven gav i december 2015 myndigheterna i uppdrag att utveckla arbetet med samverkan för att komma åt den organiserade brottsligheten. Uppdraget var allmänt formulerat och gick ut på att bredda verksamheten till fler myndigheter och att utöka samverkan även på regional och lokal nivå. Arbetet skulle också breddas till fler brottstyper och bli mer samordnad.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Fd ledamot av Riksdagens skatteutskott och Riksbanksfullmäktige

Relaterat

Statens budget för 2025 beslutad av riksdagen

Statens budget för 2025 beslutad av riksdagen

🟠 EKONOMI Trots det senaste årets räntechocker för många hushåll, föreslår en utredare återigen lättnader i amorteringskraven. Att minskade amorteringar leder till högre priser och ökad belåning är ett välkänt faktum, liksom att bankerna i stor utsträckning lever på räntenettot.

Åtgärder för att stoppa välfärdsfusket – för lite och senfärdigt

Åtgärder för att stoppa välfärdsfusket – för lite och senfärdigt

🟠 Utbetalningsmyndigheten fullt i drift först 2027 Brott mot välfärdssystemen är en av de stora födkrokarna för den organiserade brottsligheten. Det är de flesta överens om. De belopp som omsätts i detta sammanhang är avsevärda. Men det pågår också annat fusk med välfärdssystemen och det är en viktig uppgift för varje regering att minska de felaktiga utbetalningarna. Den tidigare S-märkta regeringen tillsatte ett par utredningar för att hantera några av dessa problem, och den nuvarande Tidöregeringen har markerat att man ska ta krafttag mot felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. Det senaste förslaget handlar om att öka myndigheternas möjligheter att beivra brott mot reglerna för tillfällig föräldrapenning. Med presenterade utredningar som grund skulle dock betydligt mer ha kunnat genomföras.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Bok: Nato, ett redskap för USA:s aggressioner

🟠 BOKRECENSION Om det var rätt av Sverige att gå med i Nato kommer vi kanske att veta någon gång långt in i framtiden. Men det är bra om vi förstår vad det är vi gått med i. Om du då bara lyssnar på den vanliga mainstream-mediapropagandan kommer du definitivt att bli lurad, det är ju deras hela affärsidé. Läs istället denna bok, den är snabbläst men innehåller en faktarik kritisk analys av världens överlägset starkaste militärallians.

Pietà

🟠 KULTUR Det italienska ordet pietà betyder medlidande. Man associerar det med den sörjande Maria med den döde Jesus i famnen. Sedan tidig medeltid finns det i konsten olika framställningar av den döde Jesus och hans mor. Den mest berömda bilden, en skulptur, är Michelangelo Buonarrotis (1475-1564) Pietà i vit marmor i Peterskyrkan i Rom.

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Den stora depressionen och andra världskriget

🟠 HISTORIA Den stora depressionen var en allvarlig global ekonomisk nedgång från 1929 till 1939, inte bara i USA utan hela världen. Perioden präglades av extremt hög arbetslöshet och fattigdom, drastiska minskningar av industriproduktion och internationell handel, samt omfattande bank- och företagskonkurser runt om i världen. Var fjärde amerikan var arbetslös och även högutbildade som läkare såg en inkomstförlust på uppemot 40 procent. Misären var så svår att den blev ett livslångt trauma för många ur den generationen.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.