Redan 2015 uppdagades att ett fusknätverk möjliggjort för personer att fuska på högskoleprovet. På den tiden var det otillåtet, men inte olagligt, att fuska. Flera av fuskarna stängdes av från sina utbildningar, men kunde inte dömas för brott. Sedan dess har fusket gjorts olagligt och man kan även stänga av ertappade fuskare från att skriva högskoleprovet i två år.
Under vårens fusk slog polisen till mot en lokal i centrala Norrköping där fusknätverket hade satt upp en sambandscentral med mobiler, dator och en ljudanläggning. Bilderna från det pågående högskoleprovet läcktes till en man i centralen från dennes son, som var provledare på en av skolorna och därmed kunde fotografera hela provet och förse fadern med bilder. Ett antal personer arbetade med att ta reda på de rätta svaren. Därefter fick fuskarna som skrev provet reda på vad de skulle skriva genom mycket små, trådlösa hörsnäckor.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.