När Per Uvgård, kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna, på ett kommunmöte i våras ställde en direkt fråga till kommunens kostchef Pia Askman svarade hon att det inte serveras något halalslaktat kött inom kommunen. Detta visade sig vara helt felaktigt. När föräldrarna frågade skolpersonalen vid matbespisningen som avslöjade de att kycklingen kommer från Danpo som har halalslakt. Än i dag står det tydligt på kommunens hemsida att man serverar halal.
Bland föräldrarna i kommunen växte motståndet mot det påtvingade religiösa inslaget och på måndagen den 14 oktober lämnade man in ett medborgarförslag med krav på att det ska finnas ett fullvärdigt alternativ till halalkött för dem som inte är muslimer. Inte bara sallad och knäckebröd, som i dag. Dessutom kräver de en ny upphandlingspolicy och en ny livsmedelspolicy i likhet med Dalslandskommunerna som har lyckats med upphandling av närproducerade livsmedel.
Tina Magnusson, själv förälder och nötköttsproducent, är en av dem som står bakom medborgarförslaget. Hon är också talesperson för Facebookgruppen ”Nej tack vi vill INTE att våra barn serveras HALAL i skolan”. Hon är mycket skeptisk till kostchefens agerande.
– Det var SD som ställde frågan på kommunfullmäktiges sammanträde. Då står hon [Askman] i talarstolen och säger att det inte serveras halalslaktat kött i kommunen. Antingen står hon och ljuger rakt upp i talarstolen eller så vet hon inte att de serverar halalslaktad kyckling och båda sakerna är ju lika illa. Som kostchef borde hon ha ett intresse för vad skolbarnen äter, säger hon till Nya Tider.
Nya Tider har sökt nå Askman för en kommentar, men hon har tagit semester. Istället fick vi prata med Lucas Jönsson som är servicechef på Svedala kommun. Han visste inget om Askmans uttalande om att det inte serveras halalkyckling, men han medgav att det har serverats under en längre tid.
– Du vet mer än jag här. Pia har mycket bra koll på vad som serveras och inte serveras. Jag har inte hört den här frågan innan. Hade hon sagt fel borde det ha kommit upp. Då får jag gå tillbaka och ta reda på detta, säger han.
Enligt Sveriges skollag skall skolan vara ickekonfessionell. Om detta innefattar att barnen inte har något annat än halal att välja på är dock i dagsläget oklart. Kommunen frågade Skolinspektionen om halalslaktat kött är förenligt med skollagen, men skolinspektionen gör ingen tillsyn utan en anmälan. Därför skickade Tina och de andra föräldrarna även in en anmälan till Skolinspektionen.
– Enligt skollagen är även måltiderna en del i undervisningen som lyder under skollagen och där får inte heller religion ingå, förklarar Tina.
Enligt servicechefen Jönsson har kommunen slutat med halalslaktat.
– Med tanke på den utredning som var på gång av Skolinspektionen så görs det inte för tillfället.
Kommunens politiker valde dock att ta strid mot föräldrarna. Redan dagen efter att medborgarförslaget lämnats in gick kommunen ut på sin hemsida med beskedet att de ska fortsätta att servera halalslaktat kött – tvärt emot vad kommunens servicechef sagt. Man skriver att Svedala kommun och styrande politiker anser att det inte finns några etiska eller religiösa skäl att inte äta halalmat och inget alternativ kommer därför att erbjudas.
Vi ber Jönsson förklara kommunens syn.
NyT: Tycker kommunen att halalslakt inte har med religion att göra?
– Kommunen tycker så ja. Den som inte tillhör den religionen kan äta det köttet också. Vill man inte äta köttet får man äta vegetariskt. Det är den politiska inriktningen.
NyT: Vilken är den politiska inriktningen menar du?
– Att kommunen har bestämt att inte ha någonting som heter icke halalmat. Då kan vi som tjänstemän inte göra något annat heller för det är så det är valt.
Tina Magnusson framhåller att det inte bara handlar om det religiösa inslaget, utan att hon är mån om djuren. För henne är det väldigt viktigt med djurskydd, djurhållningen och att hennes barn äter svenskproducerad mat eftersom den håller mycket högre kvalitet än i övriga Europa.
– Jag är djurproducent själv, det är därför jag blev väldigt arg att det över huvud taget är importerad mat mina barn äter i skolan.
Hon påpekar att det är väldigt noga att klargöra att de inte är emot något folk eller några religioner och att det är viktigt med valfriheten och religionsfriheten för alla. De vill inte ha halalkött, men de som vill ha det ska få det.
– Jag vill inte att mina barn blir påtvingade något vi inte står för och jag vill absolut inte att mina djur skulle bli slaktade på det sättet.
Den halalslaktade kycklingen är inte det enda anmärkningsvärda i Svedala kommun. Bara för någon vecka sedan kom det upp att det andra köttet, som man får från leverantören Dafgård, har sina köttproducenter på Irland där slakt ofta sker utan bedövning eftersom det är för dyrt att ha två slaktlinor.
Enligt Lucas Jönsson gör kommunen allt för att få bästa kvalitet till bästa pris och bland annat gått ihop med andra kommuner för att få en större volym, men när det gäller närproducerat strider det mot EU:s krav på att inga leverantörer får särbehandlas beroende på var i EU de producerar.
– Vi följer lagen om offentlig upphandling, där finns många bestämmelser om man vad man kan fråga och inte fråga. Vill man ha närproducerat så kan det vara närmre att komma över bron än från den annan del av Skåne. Vi har ställt krav på djurskydd och att det inte ska vara antibiotika och många andra krav, men man får inte ställa krav på att det ska vara närproducerat. Vi följer politiska riktlinjer i kommunen.
Nya Tider har tidigare (NyT v 5 2013, ”Landsbygd levande eller död?”) rapproterat om flera kommuner som lyckats gå runt EU-reglerna för att kunna erbjuda medborgarna närproducerat.
NyT: Det finns kommuninvånare som inte vill ha halalslakt av etiska orsaker. Det finns köttproducenter i er kommun som måste följa svensk djurskyddslagstiftning, men ändå väljer ni att köpa kött från Danmark istället?
– Det är ett svenskt företag, som jag inte kommer ihåg namnet på, som har dotterbolag [Danpo] med produktion i Danmark. Servera till exempel har olika underleverantörer också.
NyT: Menar du att Danmark har mindre antibiotika i köttet än vad Sverige har?
– Nej men vi ställer krav och uppfyller de kraven kan vi inte ta hänsyn till var det produceras. De krav vi använder är de som livsmedelsverket gått ut med.
NyT: Det är minimikrav. Det finns många kommuner som har lyckats med upphandlingen och fått mycket kvalitativ, prisvärd och närproducerad mat. Man kan ju alltså ställa specifika krav vid upphandlingen som leder till att man får väldigt bra, närproducerad mat. Ni som kommun, tycker ni det är viktigt att värna om era lantbrukare, köttproducenter och livsmedelsproducenter inom kommunen?
– Naturligtvis värnar vi om medborgare och näringsliv i allmänhet. Det är viktigt att värna om allt det vi har.
Jönsson menar att det är möjligt att andra kommuner kommit längre än Svedala, men att det är en resursfråga och vad man får för pengarna. Det är dock inte budgeten han klagar på, där finns inga brister enligt honom, utan det som styr är de krav man har på sig och de motioner som man tagit hänsyn till när man gjort upphandlingen.
Tina Magnusson är dock inte nöjd med situationen.
– Nu blir alltså alla barn serverade halalmat och inget fullgott alternativ är tillgängligt. Specialkostlapparna har de tagit bort och gäller inte längre förutom de med medicinska skäl. Många föräldrar har skickat med mat till barnen, men skolan nekar även detta eftersom som de inte har resurser till att stå och värma enskilda matlådor.
Hon berättar även att kommunen reagerade märkligt redan när de presenterade medborgarförslaget den 14 oktober.
– När vi framförde medborgarförslaget så frågade inte ordföranden om det fanns några frågor, vilket han frågade efter de andra medborgarförslagen. Antagligen för att det skulle ha blivit hundratals frågor. Ingen av politikerna vågade ställa sig upp och säga vad de tyckte. Men efteråt kom de fram till oss och pratade om det här och höll med oss. Det är skrämmande att de inte vågar säga något när de andra partierna hörde.
Presentationen av medborgarförslaget finns för allmän beskådan på kommunens webb-tv.
Det blir alltmer vanligt med importerat halalslaktat kött i Sverige. Många får i sig det utan att veta om det. Halalslakt är en slaktritual inom islam där djuret står vänd mot Mecka medan de får halspulsådern avskuren. Sällan används bedövning. Djuren släpps innan de avlidit och får vingla runt flera minuter i en dödskamp. Danpo har elbedövning för sina kycklingar, men med en lägre nivå på elstöten, vilket inte kan försäkra att kycklingen blir ordentligt bedövad. Dessutom tillåter Danmark att man klipper av näbben på kycklingarna eftersom de annars pickar på varandra på grund av att det är för trångt. Sverige har i särklass de mest humana och bäst kontrollerade djurskyddslagarna på de allra flesta punkter gällande alla djur.
Tina Magnusson försäkrar att de inte kommer att ge sig, de kommer att fortsätta kämpa och det blir upp till kommunen hur länge de orkar.