Antalet nya fall i Norge sjunker nu, och Covid-19 klassas ned. Foto: Unsplash/Adhy Savala

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

I Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Norges folkhälsoinstitut FHI har gjort det anmärkningsvärda, men statistiskt understödda, beslutet att klassa Covid-19 som en luftvägssjukdom som är lika farlig som vanlig influensa. Man klargör att pandemin inte är över, men att man gått in i en ny fas där Covid-19 nu likställs med en vanlig luftvägssjukdom, som en influensa eller RS-infektion. Det görs bland annat på grund av de mutationer som coronaviruset genomgått, vilket gör det mindre farligt, tillsammans med ökad naturlig- och vaccinationsinducerad immunitet som uppnåtts i det norska samhället.

Geir Bukholm. Foto: FHI

– Vi är nu i en ny fas där vi måste titta på coronaviruset som en av flera luftvägssjukdomar med säsongsvariation, sade assisterande direktör Geir Bukholm, FHI, till Verdens Gang.

Fastän själva smittan fortsätter att cirkulera i befolkningen innebär det inte en ökning i sjukhusvistelser, vilket i sig innebär att coronaviruset inte längre skapar en stor belastning på sjukvården i Norge. Det är för att de allra flesta i riskgrupperna är skyddade. De som är vaccinerade får dessutom få allvarliga symptom och de som inte finns i riskgrupperna får likaså oftast bara vanliga lätta förkylningssymptom. FHI gör därmed bedömningen att coronaviruset numera sällar sig till raden av andra luftvägspåverkande virus som vanlig förkylning och säsongsinfluensa.

– Det är ju något positivt och skickar ut signaler att man i alla fall i Norge, i nuläget, anser sig ha koll på situationen. Tack vare vaccin finns det anledning att tro att kommande vinter inte kommer att bli som förra vintern, sade Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande i Pandemifonden till Aftonbladet.

Delta mer smittsam men mindre farlig

Man menar från FHI att pandemin i sig inte är slut eftersom den ännu finns ute i världen och sprids samtidigt som andelen vaccinerade på världsplan är lågt. Så länge som den sprider sig utanför de rika ländernas territorier kommer det vara en fortsatt pandemi menar man.

Men det råder likväl stora skillnader från början av pandemin när man i Norge, precis som i Sverige, såg avsevärt högre dödstal. En av de största och viktigaste skillnaderna ligger i att riskgrupperna i hög grad har vaccinerats vilket innebär att dessa inte längre blir allvarligt sjuka i samma antal som innan vaccinationen. Det var dessa högriskgrupper som stod för det överväldigande antalet döda på grund av komplikationer, vilka ofta orsakades av kombinationer av sjukdomar som förvärrades av en coronainfektion och hög ålder. Med färre i högriskgrupperna som är i behov av sjukvård minskar belastningen på sjukvården kraftigt.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Bävern – Den makalöse byggmästaren

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Den största stenåldersgraven i Halland

Den största stenåldersgraven i Halland

🟠 HISTORIA I Snöstorps socken, som är belägen öster om Halmstad, kan den som besöker Halland finna detta landskaps största gånggrift. Gånggrifter är vad stenkammargravarna från stenåldern är kända som. Denna stenkammargrav är känd som Tolarpsgraven och Tolarps gånggrift.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.