Upprörda demonstranter som motsätter sig den franska regeringens pensionsreformer gick ut på gatorna i stort antal på torsdagen den 23 mars. Nya Tider var på plats och följde manifestationerna.
Medan fackföreningarna som organiserade uppger att 3,5 miljoner människor deltog i protester över hela landet, säger de franska myndigheterna att antalet var cirka 1,1 miljoner.
Protesterna övergick i våldsamheter på vissa platser, med fackföreningar som uppmanade till landsomfattande strejker och marscher följande tisdag, den 28 mars – samtidigt som den brittiske monarken kung Charles III var planerad att göra ett statsbesök, något som ställdes in på grund av säkerhetsskäl.
Frankrike har i månader genomlevt protester mot president Emmanuel Macrons plan att höja pensionsåldern från 62 till 64 år.
Många jämför nu protesterna med rörelsen Gula västarna som bröt ut 2018. Då gällde protesterna den försämrade köpkraften, med ett särskilt fokus på drivmedelspriserna, och bedömare anser att pensionsreformen bara var droppen som fick bägaren att rinna över.
Normala fransmän har inte upplevt någon förbättring av köpkraften sedan Gula västarnas protester avtog i styrka, och det senaste årets inflation har lagt lök på laxen. Lägg till detta de diktatoriska restriktionerna under pandemin och den självförvållade energikrisen så har man receptet för en perfekt storm.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.