En ny hemlig pakt har tagit form i Mellanöstern. Under första veckan i december lades ytterligare en komponent till ett hemligt trepartsavtal som utarbetats av Moskva och Kairo tidigare i år. Syftet med det hemliga avtalet är att stärka banden mellan Ryssland, Egypten och Syrien.
Först ut med denna information var israeliska källor, som anses stå nära landets militär och underrättelsetjänst.
Avtalet och dess praktiska konsekvenser kan ses som ett bra exempel på real- och storpolitik som förs bortom allmänhetens kännedom.
Egypten återupptar flygningar till Syrien
Det första synliga tecknet på att uppgifterna rörande denna nya del av avtalet är korrekta, är den senaste tidens oanmälda landningar i Syrien av egyptiskt civilflyg.
De israeliska militärkällorna gör gällande att sedan den 2 december har passagerarflyg från Egyptair landat både på Damaskus internationella flygplats och i Aleppo i norra Syrien. Egyptair ställde in sina flygningar till det krigshärjade Syrien i december 2012.
Nya Tiders syriska källor kan inte bekräfta uppgifterna rörande flygoperatören Egyptair, men väl att passagerarflyg från det privata flygbolaget Alexandra Airlines har börjat flyga på Damaskus sedan första veckan i december. Även Alexandra Airlines ställde in sina flygningar till Syrien 2012. Våra källor ställer sig dock tveksamma till att just Egyptair skulle flyga till Aleppo.
Att låta egyptiskt passagerarflyg flyga med destination Syrien kan ses som att Kairo känner en försäkran om att Rysslands militära ingripande i Syrien gjort det hårt ansatta landet till en säkrare plats där civilflyg återigen kan verka. Om inte annat är det den signal Moskva och Kairo vill skicka.
Ryssland återupptar flygningar till Egypten
Moskva kommer som en del av detta avtal att låta ryska flyg- och charterbolag återigen börja flyga ryska semesterfirare till Egypten. Nyhetskanalen Al-Arabiya (baserad i Dubai men ägd av saudiska kungafamiljen) meddelade den 30 november att ”egyptiska myndigheter har meddelat att flygningar mellan Egypten och Ryssland kommer att återupptas inom några dagar”. Den 4 december rapporterade ryska nyhetskanalen RT att ”direktflyg mellan Ryssland och Egypten kan återupptas kort efter att Egyptens nationella flygbolag löst säkerhetsproblemen. Egyptair har lämnat in en flygsäkerhetsplan till den ryska federala luftfartsmyndigheten (Rosaviation) där de söker godkännande för att återuppta direktflyg”.
Det är rimligt att anta att det politiska beslutet redan är taget och att det RT informerar om bara ska ses som byråkratiska formaliteter.
Ekonomiskt mycket viktigt för Kairo
Ryssland ställde in allt flyg till Egypten efter att ett ryskt charterplan sprängdes ovanför Sinai den 31 oktober. Flygplanet, som tillhörde flygbolaget Metrojet, var på väg med hemvändande semesterfirare till S:t Petersburg, den ryske presidenten Vladimir Putins hemstad. Samtliga 224 passagerare, varav 17 barn, och besättningsmän dödades. Terrororganisationen Islamiska staten (IS) tog på sig dådet och hävdade att de placerat en bomb gömd i en läskburk ombord.
Innan Ryssland ställde in allt flyg till Egypten, besökte tidigare i år mellan hundratusen och en kvarts miljon ryska turister Egypten varje månad. De egyptiska intäkterna från de ryska turisterna tros ha legat på motsvarande över 40 miljarder svenska kronor per år.
När Ryssland återupptar flygningarna är det troligt att de under en övergångsperiod kommer att flyga till Kairo istället för direkt till turistorten Sharm El-Sheikh.
Egypten närmar sig Ryssland
Polariseringen i Mellanöstern har ytterligare förstärkts sedan Ryssland kom till Syriens undsättning. På ena sidan finns USA, västmakterna, gulfstaterna, Turkiet och de syriska islamisterna. Den andra sidan utgörs av Ryssland, Syrien, Irak, Iran och libanesiska Hizbollah. Samtliga dessa länder har på olika sätt cementerat sina positioner.
Det finns dock två länder som sticker ut. Det ena är det med USA allierade Jordanien, som officiellt intagit en mjukare position. Nya Tiders diplomatiska källor menar dock att detta är ett spel för gallerierna, som syftar till att USA och dess allierade ska kunna använda Jordanien som en kontrollerad mellanhand i framtida förhandlingar med den ryska sidan.
Det finns dock ett land som tydligt glidit mot den ryska sidan och det är Egypten. Det finns flera exempel på detta. Ett är att Egypten i hemlighet började skicka vapen till den syriska regeringen efter att landets president besökt Moskva i augusti.
Ett annat är att Moskva nyligen meddelade att Kairo kommer att få motsvarande ungefär 210 miljarder svenska kronor i lån för att börja bygga landets första kärnkraftverk. Lånet är tänkt att täcka 85 procent av kostnaderna för det största rysk-egyptiska projektet sedan bygget av Assuandammen på 1960-talet. Kärnkraftverket kommer att byggas i Dabaa, 13 mil söder om Kairo, och bestå av fyra reaktorer som ska generera 1 200 megawatt var.
Egypten tar över Turkiets inkomster
Efter att Turkiet den 24 november chockat stora delar av världen genom att skjuta ned ett ryskt Su-24 attackflygplan som bombat IS i Syrien, svarade Ryssland med en mängd motåtgärder. Ett av dessa var att införa importförbud mot turkiska jordbruksprodukter. Kairo erbjöd sig då snabbt att ersätta dessa.
En annan rysk åtgärd var att stoppa charterresor till Turkiet. Ett hårt ekonomiskt slag för Ankara, eftersom Turkiet var ryssarnas främsta turistmål 2014, då cirka 1,4 miljoner ryska turister besökte landet. Den turkiske vice premiärministern Mehmet Şimşek sade den 7 december att han befarar att landet kommer förlora motsvarande 77 miljarder svenska kronor som en följd av de ryska sanktionerna. Andra uppger ännu högre siffror.
Innan terrordådet mot det ryska passagerarflygplanet hade Egypten gått om Turkiet som ryska turisters förstaval. Även här ser Kairo nu en möjlighet att på sikt inte bara få tillbaka de ryska turisterna, utan också de ryssar som tidigare valt Turkiet som semestermål.
Frågan är om Syriens, Rysslands och därmed Egyptens fiender kommer att låta deras civilflyg vara i fred.