VLADIMIR PUTIN OCH ABDUL FATAH AL-SISI. De båda presidenterna träffades senast i Moskva i augusti. Det var fältmarskalk al-Sisis tredje resa till Ryssland sedan han blev president i juni 2014 och mötet beskrevs som mycket vänskapligt. Foto: Ryska presidentkansliet, 26 augusti 2015

Hemligt tremaktsavtal: Mellanösterns tredje starkaste militärmakt väljer sida

Ryssland har inte bara stärkt sin militära närvaro i Syrien och Mellanöstern utan också sin politiska ställning. Egypten, som för inte så många år sedan sågs som en allierad till USA, har snabbt närmat sig Ryssland. Detta har märkts i både offentliga uttalanden från Kairo och i dess handlingar, både kända och mindre kända.

En ny hemlig pakt har tagit form i Mellanöstern. Under första veckan i december lades ytterligare en komponent till ett hemligt trepartsavtal som utarbetats av Moskva och Kairo tidigare i år. Syftet med det hemliga avtalet är att stärka banden mellan Ryssland, Egypten och Syrien.

Först ut med denna information var israeliska källor, som anses stå nära landets militär och underrättelsetjänst.

Avtalet och dess praktiska konsekvenser kan ses som ett bra exempel på real- och storpolitik som förs bortom allmänhetens kännedom.

Egypten återupptar flygningar till Syrien
Det första synliga tecknet på att uppgifterna rörande denna nya del av avtalet är korrekta, är den senaste tidens oanmälda landningar i Syrien av egyptiskt civilflyg.

De israeliska militärkällorna gör gällande att sedan den 2 december har passagerarflyg från Egyptair landat både på Damaskus internationella flygplats och i Aleppo i norra Syrien. Egyptair ställde in sina flygningar till det krigshärjade Syrien i december 2012.

Nya Tiders syriska källor kan inte bekräfta uppgifterna rörande flygoperatören Egyptair, men väl att passagerarflyg från det privata flygbolaget Alexandra Airlines har börjat flyga på Damaskus sedan första veckan i december. Även Alexandra Airlines ställde in sina flygningar till Syrien 2012. Våra källor ställer sig dock tveksamma till att just Egyptair skulle flyga till Aleppo.

Att låta egyptiskt passagerarflyg flyga med destination Syrien kan ses som att Kairo känner en försäkran om att Rysslands militära ingripande i Syrien gjort det hårt ansatta landet till en säkrare plats där civilflyg återigen kan verka. Om inte annat är det den signal Moskva och Kairo vill skicka.

Ryssland återupptar flygningar till Egypten
Moskva kommer som en del av detta avtal att låta ryska flyg- och charterbolag återigen börja flyga ryska semesterfirare till Egypten. Nyhetskanalen Al-Arabiya (baserad i Dubai men ägd av saudiska kungafamiljen) meddelade den 30 november att ”egyptiska myndigheter har meddelat att flygningar mellan Egypten och Ryssland kommer att återupptas inom några dagar”. Den 4 december rapporterade ryska nyhetskanalen RT att ”direktflyg mellan Ryssland och Egypten kan återupptas kort efter att Egyptens nationella flygbolag löst säkerhetsproblemen. Egyptair har lämnat in en flygsäkerhetsplan till den ryska federala luftfartsmyndigheten (Rosaviation) där de söker godkännande för att återuppta direktflyg”.

Det är rimligt att anta att det politiska beslutet redan är taget och att det RT informerar om bara ska ses som byråkratiska formaliteter.

Ekonomiskt mycket viktigt för Kairo
Ryssland ställde in allt flyg till Egypten efter att ett ryskt charterplan sprängdes ovanför Sinai den 31 oktober. Flygplanet, som tillhörde flygbolaget Metrojet, var på väg med hemvändande semesterfirare till S:t Petersburg, den ryske presidenten Vladimir Putins hemstad. Samtliga 224 passagerare, varav 17 barn, och besättningsmän dödades. Terrororganisationen Islamiska staten (IS) tog på sig dådet och hävdade att de placerat en bomb gömd i en läskburk ombord.

Innan Ryssland ställde in allt flyg till Egypten, besökte tidigare i år mellan hundratusen och en kvarts miljon ryska turister Egypten varje månad. De egyptiska intäkterna från de ryska turisterna tros ha legat på motsvarande över 40 miljarder svenska kronor per år.

När Ryssland återupptar flygningarna är det troligt att de under en övergångsperiod kommer att flyga till Kairo istället för direkt till turistorten Sharm El-Sheikh.

Egypten närmar sig Ryssland
Polariseringen i Mellanöstern har ytterligare förstärkts sedan Ryssland kom till Syriens undsättning. På ena sidan finns USA, västmakterna, gulfstaterna, Turkiet och de syriska islamisterna. Den andra sidan utgörs av Ryssland, Syrien, Irak, Iran och libanesiska Hizbollah. Samtliga dessa länder har på olika sätt cementerat sina positioner.
Det finns dock två länder som sticker ut. Det ena är det med USA allierade Jordanien, som officiellt intagit en mjukare position. Nya Tiders diplomatiska källor menar dock att detta är ett spel för gallerierna, som syftar till att USA och dess allierade ska kunna använda Jordanien som en kontrollerad mellanhand i framtida förhandlingar med den ryska sidan.

Det finns dock ett land som tydligt glidit mot den ryska sidan och det är Egypten. Det finns flera exempel på detta. Ett är att Egypten i hemlighet började skicka vapen till den syriska regeringen efter att landets president besökt Moskva i augusti.

Ett annat är att Moskva nyligen meddelade att Kairo kommer att få motsvarande ungefär 210 miljarder svenska kronor i lån för att börja bygga landets första kärnkraftverk. Lånet är tänkt att täcka 85 procent av kostnaderna för det största rysk-egyptiska projektet sedan bygget av Assuan­dammen på 1960-talet. Kärnkraftverket kommer att byggas i Dabaa, 13 mil söder om Kairo, och bestå av fyra reaktorer som ska generera 1 200 megawatt var.

ALEXANDRIA AIRLINES
ALEXANDRIA AIRLINES är Egyptens enda privata flygbolag med egyptisk licens att använda sina flygplan kommersiellt. Flygbolaget grundades 2006 och är baserat på Kairos respektive Alexandrias internationella flygplatser. Det har en Boeing 737-300 och en 737-500 i sin flotta. Foto: Alexandria Airlines

 

Egypten tar över Turkiets inkomster
Efter att Turkiet den 24 november chockat stora delar av världen genom att skjuta ned ett ryskt Su-24 attackflygplan som bombat IS i Syrien, svarade Ryssland med en mängd motåtgärder. Ett av dessa var att införa importförbud mot turkiska jordbruksprodukter. Kairo erbjöd sig då snabbt att ersätta dessa.

En annan rysk åtgärd var att stoppa charterresor till Turkiet. Ett hårt ekonomiskt slag för Ankara, eftersom Turkiet var ryssarnas främsta turistmål 2014, då cirka 1,4 miljoner ryska turister besökte landet. Den turkiske vice premiärministern Mehmet Şimşek sade den 7 december att han befarar att landet kommer förlora motsvarande 77 miljarder svenska kronor som en följd av de ryska sanktionerna. Andra uppger ännu högre siffror.

Innan terrordådet mot det ryska passagerarflygplanet hade Egypten gått om Turkiet som ryska turisters förstaval. Även här ser Kairo nu en möjlighet att på sikt inte bara få tillbaka de ryska turisterna, utan också de ryssar som tidigare valt Turkiet som semestermål.

Frågan är om Syriens, Rysslands och därmed Egyptens fiender kommer att låta deras civilflyg vara i fred.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Läs även:

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

🟠 Stf. Flygvapenchefen: Nu tar vi nästa steg i vårt samarbete med USA. Historia skrevs i juni då två amerikanska B-1B Lancer strategiska bombflygplan, med kapacitet att bära kärnvapen, för första gången någonsin landade i Sverige. Det skedde inom ramen för den andra flygövningen som genomfördes i norra Sverige bara den senaste månaden. Nya Tider avslöjar flera okända aspekter om B-1B Lancer, inte minst hur det egentligen ligger till med dess kärnvapenkapacitet, samt gör en analys om varför USA och NATO är så intresserade av Sverige och ett flygfält i Norrbotten.

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

🟠 DEBATT. All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Så lyder definitionen av demokrati enligt den tyngsta av Sveriges grundlagar, Regeringsformen. Om det förhåller sig på detta sätt, ja då är allt frid och fröjd. Vald regeringen har därefter till uppgift att omsätta folkets vilja till politiskt ställningstagande och praktisk handling för att folkstyret, demokratin, ska anses fylla sin grundläggande funktion. Utgick makten från folkets val av politik efter valet 2018 eller fick folk­styret stryka på foten till förmån för etablissemangets lösning som ingen röstat för? Den frågan ställer sig veckans debattör, Curt Linderholm.

Du döda nya värld

Du döda nya värld

🟠 DOKUMENTÄR. I en spektakulära dokumentären Died Suddenly kommer flera yrkesmänniskor till tals som hanterat det som framstår som dödliga biverkningar av vaccinen mot covid-19. Filmen, som nu utsätts för omfattande censur av it-jättarna, aktualiserar frågan om vad en dokumentär egentligen är.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

När konsten talar fritt: Förnimmelsen – Jüri Linas nya film väcker kraften inom oss själva

🟠 RECENSION Den oppositionelle regissören Jüri Linas film Förnimmelsen hade nyligen premiär. Filmen är ovanlig på så sätt att det endast är bilder och musik utan berättarröst, en konstnärlig framställning där betraktaren får lägga pusslet. Det handlar om kontroll över människan, både nu och förr. Trots många bittra öden, bland annat förintelsen av hela folk med framkallade svältkatastrofer och giftiga ämnen, är grundklangen positiv och visar oss den kraft som bor i var och en av oss.

Bävern – Den makalöse byggmästaren

🟠 KULTUR En grupp vandrare är på väg genom de sörmländska skogarna. Då de närmar sig ett vattendrag får de se trädstammar och grenar som ligger huller om buller vid stranden. En av vandrarna konstaterar att här har en något underlig trädavverkning ägt rum. När de kommer närmare förstår de vad det rör sig om. Här har bävrar arbetat flitigt och byggt en hydda.

Kulturell idioti

🟠 KULTUR En världskänd svensk filmregissör har varit på en filmfestival i ett land som inte delar Sveriges regerings värdegrund. Den mediala hatkampanj som startades mot hans person visar hur gravt politiserad kulturbranschen är i Sverige. Men det är värre ändå. Hans kritiker har faktiskt varit drivande i att förvandla Sverige till ett livsfarligt land.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Den viktiga apokryfen

🟠 HISTORIA Alla vet att det finns fyra kanoniska evangelier. Dessa finns i Nya testamentet, som är en del av Bibeln. Det är allmänt känt. Men den kristna konsten och berättartraditionen är en viktigare del av inte bara Sveriges, utan övriga Europas, kulturhistoria än vad många inser. Det finns en kristen apokryf som har varit särskilt betydelsefull för kristen konst och tradition, nämligen Jakobs protevangelium.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.