Måndagen den 15 augusti landade minst sex strategiska bombflygplan av typen Tupolev Tu-22M3, med Natos rapporteringsnamn ”Backfire”, tillhörande det ryska flygvapnet, eller de ryska luft- och rymdstridskrafterna som de egentligen heter sedan den 1 augusti 2015, på en iransk flygbas norr om staden Hamadan. Även ett okänt antal Su-34 ”Fullback” attackflygplan och strategiskt transportflyg av typen Ilyushin Il-76 ”Candid” åtföljde dem.
En andra flygbas i Mellanöstern
Det är inte första gången det sker, eftersom ryska transport- och stridsflygplan på väg till Syrien flera gånger tidigare mellanlandat på denna bas för att tanka. Denna gång sades det dock att de strategiska överljudsbombflygplanen kommit för att stanna och att Ryssland därmed har ytterligare en, vid sidan om Khmeimim i Syrien, mycket strategiskt placerad flygbas i Mellanöstern. I Tel Aviv och Washington var oron lika stor som ilskan, även om den doldes för offentligheten.
Det är första gången Iran tillåter utländsk militär på sitt territorium sedan revolutionen 1979, som då tvingade den av USA tillsatte Shahen av Iran i landsflykt. Iransk konstitution förbjuder dock utländska baser på iransk mark, vilket komplicerar situationen.
Flyginsatser inleddes kort därpå
Redan dagen efter, den 16 augusti, påbörjade det ryska bombflyget sina uppdrag i Syrien. På bildmaterial som ryska försvarsdepartementet gjort tillgängliga sågs Tu-22M3:orna eskorteras av SU-30SM ”Flanker C” och Su-35S ”Flanker E” jaktflygplan från den ryska basen Khmeimim söder om Latakia i Syrien. Deltog i bombningarna gjorde även Su-34:orna. De ryska luft- och rymdstridskrafterna lyckades återigen påvisa sin förmåga till snabb basetablering och hög effektivitet.
Bombflygets mål den första dagen var Islamiska statens (IS) sambandcentraler, större vapendepåer och truppkoncentrationer utanför staden Dayr az-Zawr (även Deir ez-Zur) i östra Syrien. Staden hålls av syriska regeringsstyrkor och har sedan maj förra året varit helt omringad av IS, vars fanatiska krigare genomfört otaliga frenetiska anfall både dag och natt.
Al-Qaida gömmer sig bakom nytt namn
Även Nusrafronten, som är al-Qaida i Syrien, fick se delar av sin militära infrastruktur kring staden Aleppo pulvriseras. Terroristgrupperingar i ytterligare en handfull städer fick även de påhälsningar av det Iranbaserade ryska stridsflyget.
Nusrafronten, eller Jabhat al-Nusra som är dess egentliga namn, har nyligen bytt namn till Jabhat Fatah al-Sham i ett försök att kringgå terrorstämpeln. USA som startade ”Kriget mot terrorn” och invaderade Afghanistan som en direkt följd av att al-Qaida påstods ligga bakom terrordådet ”9/11” har spelat med i namnbytet i ett illa dolt försök att skydda al-Qaida mot ryska flygbombningar. Skälet är att al-Qaida i Syrien är den enda gruppering, bland de västmedia kallar ”syriska rebeller” eller ”moderata islamister”, som har den militära styrkan att påverka utgången i de pågående och mycket avgörande striderna i och kring storstaden Aleppo.
Effektiv start som kom av sig
Samma dag Ryska försvarsdepartementet lade ut bildmaterial på flygoperationerna, som de benämnde ”koncentrerade flyganfall”, bekräftade de också den nya närvaron i Iran samt att ett militärt avtal ingåtts om detta länderna emellan. De följande dagarna genomförde attack- och bombplanen från den iranska basen ytterligare bombningar av terrormål i Syrien, men inte alls i den initialt uppvisade omfattningen eller tempot. Nya Tiders militära källor reagerade på detta och redan här gavs en föraning om att något inte stod rätt till.
De strategiska överljudsbombplanen har sedan ryskt stridsflyg påbörjade sin bombkampanj i Syrien den 30 september 2015 genomfört sina uppdrag från flygbaser i södra Ryssland. Det har inneburit flygresor på närmare 500 mil fram och tillbaka. Utan mellanlandningar har det också krävt lufttankning, även om maximal räckvidd för Tu-22M3 anges vara 680 mil. De har mestadels använts för att lägga ut bombmattor med ostyrda bomber. De långa flygavstånden har dock kraftigt begränsat bomblasten då flygbränslet tagit upp en stor del av lastkapaciteten. Som en jämförelse är flygavståndet mellan Hamadan och till exempel Aleppo cirka 105 mil.
Den nuvarande ryska flygbasen Khmeimim i Syrien har inte kapacitet att permanent rymma de drygt 41 meter långa och 58 ton (tomvikt) tunga TU-22M3:orna som har en spännvidd på över 34 meter.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.