Montage. Faksimil: "The Lord of the Rings"/New Line Cinema, "Vikings"/MGM Television
Montage. Faksimil: "The Lord of the Rings"/New Line Cinema, "Vikings"/MGM Television

Fornaldarsagorna – Den nordiska sagoskatten som inspirerade Wagner och Tolkien

KULTUR
Alla känner nog till Oden, Tor, Midgårdsormen, Valhall och trädet Yggdrasil. Vad nästan ingen känner till är att det finns en rik flora av ännu oupptäckta episka berättelser från det arkaiska Norden som är minst lika fascinerande som asagudarnas öden. Tack vare ideella eldsjälars insatser har vi fått en unik möjlighet att upptäcka nya delar av det förunderliga episka arvet i Nordeuropa i form av Fornaldarsagorna.

Artikeln är reklam för boken Fornnordiska sagor, tre band och innehåller annonslänkar


Fornaldarsagorna är en fornnordisk sagogenre som berättar om hjältar och kungar från folkvandringstiden, vendeltiden och äldre viktingatid. Alterna Medias storslagna trilogi Fornnordiska sagor förmedlar dessa i en helt unik samling. De få förunnade som redan hunnit ta del av denna förstår snabbt varför J.R.R. Tolkien, själv professor i fornnordiska språk, hämtat så mycket inspiration till sitt eget epos från dessa sagor – som är betydligt mer ”fantasyliknande” än vad som är vida känt.

Bland magiska ringar, magiska vapen agerar bärsärkar med alvkonor, dvärgar, jättar, troll och drakar. Sida vid sida med dessa berättelser finns också en rik flora av samtida namn på platser i Norden, Ryssland, Nordamerika och Mellanöstern som vikingarna hade kontakt med, som Miklagård, Bjarmaland, Reidotland, Gårdarike och Helluland.

De nya svenska översättningarna kommer delvis från norska och engelska översättningar men även direkt från de fornnordiska urkällorna. Trilogin omfattar sammanlagt 1086 sidor som är fullspäckade med sagor så långt tillbaka som till folkvandringstiden 200 efter Kristus och tusen år framåt – till 1200.

Unik sammansättning köp Fornnordiska sagor de tre banden här!

Kort om den nya trilogin

Första bandet: Innehåller totalt sexton stycken sagor varav merparten är översatta under 1800–talet. Mest känd av dessa är sagan om Ragnar Lodbrok och hans söner.

Andra bandet: Innehåller totalt tolv olika sagor varav de flesta är översatta kring 1905. Av dessa är fyra stycken sagor översatta till svenska för första gången någonsin år 2015 av bokens upphovsman Lars Ulwencreutz. Även Ynglingasagan ur Snorres Heimskringla finns med i samlingen, liksom Völsungasagan som vi ska återkomma till nedan.

Tredje bandet: Innehåller totalt femton stycken sagor samtliga för första gången översatta till svenska så sent som 2017 och 2018.

Här får vi stifta bekantskap med minst sagt karaktärsstarka hjältar som många än så länge inte är bekanta med som, däribland Asmund Kämpabane, Toke Tokesson, Halvdan Branafostre och Romund Gripson och många flera.

Många sagor har också inströdda eddadikter som är långt äldre än sagorna själva. Varje saga är i slutet också kompletterad med upplysningar och anmärkningar som hjälper läsaren att ta del av de djupa nyanserna av den fascinerande värld man bjuds in till. Dessa rör sig om förklaringar till ord, platser eller ting – icke sällan kontexten för magiska vapen, ringar och andra mer mystiska fenomen.

J.R.R. Tolkien inspirerades av den magiska värld som dolde sig bakom runorna. (Montage: Foto: Unsplash/PD)

Völsungasagan

Richard Wagners Opus Magnus Nibelungens ring (Der ring des Nibelungen har beskrivits som ”det mest komplexa och ambitiösa musikdramatiska verket i den europeiska traditionen” och berör djupa existentiella frågor som spänner från kärlekens hopp till maktens, girighetens och avundsjukans djupaste avgrunder. Faktum är att detta opus i mycket hög utsträckning är baserad på den fornnordiska Völsungasagan.

Alberich stjäl rhenguldet som vaktas Rhendöttrarna. Han förbannar kärleken och smider en ring av guldet. Den ringen ger herraväldet över världen. Men även huvudguden Wotan är ute efter absolut makt.” (Wotan är Oden på Tyska.)

Litet utdrag om Nibelungens ring.

 

I en tid där rotlösheten sprider ut sig och Hollywood förvanskar och fördärvar kan vi skatta oss lyckliga att det finns högkvalitativa utgåvor av ett genuint sagoarv.

Fornnordiska sagor är den perfekta julklappen – och ett absolut måste för alla historieintresserade.


I ett speciellt julerbjudande finns denna exklusiva utgåva prissänkt från det ordinarie priset 1290 kronor till 900 kronor. Böckerna går att köpa här.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Nordens tidiga konst

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Drömmen om ett annat USA

🟠 BOKRECENSION Det är lätt att tro att styrande eliter alltid är konservativa. De sitter ju redan på pengarna och makten, så varför skulle de vilja ändra något? Men nuförtiden har vi utopistiska makteliter som försöker genomföra radikala förändringar. Det går inte att ta miste på deras hybris. Eliternas uppror och sveket mot demokratin av den amerikanske historikern Christopher Lasch handlar om detta, och om flera angränsande ämnen. Den kom första gången 1995. Boken har fortsatt väckt intresse och debatt, så nu kommer den i nyutgåva. För dig som vill sätta dig in i en alternativ syn på hur USA skulle kunna vara är detta en intressant bok.

Sagerska palatset

🟠 KULTUR När Sveriges regeringschef vecklade ut Prideflaggor på balkonger till det officiella residenset, som också innehåller hans tjänstebostad, roterade nog Vera Sager i sin grav. Det eleganta stadspalatset, en gång tillhörande paret Vera och Leo Sager, var en symbol för en utsökt elegans, traditioner och europeisk savoir-vivre. Men vad har det blivit av denna tradition?

Naturreservat – Vår värdefulla natur

🟠 KULTUR Tänk om den gamla eken vid stigen kunde tala. Den skulle kunna berätta om allt som tilldragit sig i dess närhet. Den skulle berätta om strålande sol och torka, oväder och stormar, boskap och människor som vistats i dess närhet och varit en del av historiens gång. Naturen är vår historia, vår nutid och framtid. Den är livsnödvändig och måste vårdas och skyddas för kommande generationer. Därför är naturreservaten så betydelsefulla!

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Nordens tidiga konst

🟠 HISTORIA Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Lag och rätt under medeltiden

🟠 HISTORIA De flesta har vid något tillfälle sett en lagbok. Det är en präktig pjäs, fylld med hela rikets lagar. Det finns en enkelhet över den, allting är samlat och gäller för hela landet. Det har dock inte alltid varit så enkelt. Genom historiens lopp har lag och rätt förändrats mycket och detta ska vi nu dyka ner i.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.