Montage. Foto: faksimil/Vikings/Sagan om ringen

Fornaldarsagorna – Den nordiska sagoskatten som inspirerade Wagner och Tolkien

KULTUR
Alla känner nog till Oden, Tor, Midgårdsormen, Valhall och trädet Yggdrasil. Vad nästan ingen känner till är att det finns en rik flora av ännu oupptäckta episka berättelser från det arkaiska Norden som är minst lika fascinerande som asagudarnas öden. Tack vare ideella eldsjälars insatser har vi fått en unik möjlighet att upptäcka nya delar av det förunderliga episka arvet i Nordeuropa i form av Fornaldarsagorna.

Artikeln är reklam för boken Fornnordiska sagor, tre band och innehåller annonslänkar


Fornaldarsagorna är en fornnordisk sagogenre som berättar om hjältar och kungar från folkvandringstiden, vendeltiden och äldre viktingatid. Alterna Medias storslagna trilogi Fornnordiska sagor förmedlar dessa i en helt unik samling. De få förunnade som redan hunnit ta del av denna förstår snabbt varför J.R.R. Tolkien, själv professor i fornnordiska språk, hämtat så mycket inspiration till sitt eget epos från dessa sagor – som är betydligt mer ”fantasyliknande” än vad som är vida känt.

Bland magiska ringar, magiska vapen agerar bärsärkar med alvkonor, dvärgar, jättar, troll och drakar. Sida vid sida med dessa berättelser finns också en rik flora av samtida namn på platser i Norden, Ryssland, Nordamerika och Mellanöstern som vikingarna hade kontakt med, som Miklagård, Bjarmaland, Reidotland, Gårdarike och Helluland.

De nya svenska översättningarna kommer delvis från norska och engelska översättningar men även direkt från de fornnordiska urkällorna. Trilogin omfattar sammanlagt 1086 sidor som är fullspäckade med sagor så långt tillbaka som till folkvandringstiden 200 efter Kristus och tusen år framåt – till 1200.

Unik sammansättning köp Fornnordiska sagor de tre banden här!

Kort om den nya trilogin

Första bandet: Innehåller totalt sexton stycken sagor varav merparten är översatta under 1800–talet. Mest känd av dessa är sagan om Ragnar Lodbrok och hans söner.

Andra bandet: Innehåller totalt tolv olika sagor varav de flesta är översatta kring 1905. Av dessa är fyra stycken sagor översatta till svenska för första gången någonsin år 2015 av bokens upphovsman Lars Ulwencreutz. Även Ynglingasagan ur Snorres Heimskringla finns med i samlingen, liksom Völsungasagan som vi ska återkomma till nedan.

Tredje bandet: Innehåller totalt femton stycken sagor samtliga för första gången översatta till svenska så sent som 2017 och 2018.

Här får vi stifta bekantskap med minst sagt karaktärsstarka hjältar som många än så länge inte är bekanta med som, däribland Asmund Kämpabane, Toke Tokesson, Halvdan Branafostre och Romund Gripson och många flera.

Många sagor har också inströdda eddadikter som är långt äldre än sagorna själva. Varje saga är i slutet också kompletterad med upplysningar och anmärkningar som hjälper läsaren att ta del av de djupa nyanserna av den fascinerande värld man bjuds in till. Dessa rör sig om förklaringar till ord, platser eller ting – icke sällan kontexten för magiska vapen, ringar och andra mer mystiska fenomen.

J.R.R. Tolkien inspirerades av den magiska värld som dolde sig bakom runorna. (Montage: Foto: Unsplash/PD)

Völsungasagan

Richard Wagners Opus Magnus Nibelungens ring (Der ring des Nibelungen har beskrivits som ”det mest komplexa och ambitiösa musikdramatiska verket i den europeiska traditionen” och berör djupa existentiella frågor som spänner från kärlekens hopp till maktens, girighetens och avundsjukans djupaste avgrunder. Faktum är att detta opus i mycket hög utsträckning är baserad på den fornnordiska Völsungasagan.

Alberich stjäl rhenguldet som vaktas Rhendöttrarna. Han förbannar kärleken och smider en ring av guldet. Den ringen ger herraväldet över världen. Men även huvudguden Wotan är ute efter absolut makt.” (Wotan är Oden på Tyska.)

Litet utdrag om Nibelungens ring.

 

I en tid där rotlösheten sprider ut sig och Hollywood förvanskar och fördärvar kan vi skatta oss lyckliga att det finns högkvalitativa utgåvor av ett genuint sagoarv.

Fornnordiska sagor är den perfekta julklappen – och ett absolut måste för alla historieintresserade.


I ett speciellt julerbjudande finns denna exklusiva utgåva prissänkt från det ordinarie priset 1290 kronor till 900 kronor. Böckerna går att köpa här.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Mordförsök mot Trump – sköts under tal

Mordförsök mot Trump – sköts under tal

🟠 UTRIKES Ett mordförsök mot Donald Trump genomfördes under ett tal i Pennsylvania under lördagen. Trump skadades lindrigt medan en oskyldig åhörare dödades och en annan skadades innan skytten, som identifierats som en 20-åring, kunde oskadliggöras med ett dödande skott avfyrat av en krypskytt.

Läs även:

Mordförsök mot Trump – sköts under tal

Mordförsök mot Trump – sköts under tal

🟠 UTRIKES Ett mordförsök mot Donald Trump genomfördes under ett tal i Pennsylvania under lördagen. Trump skadades lindrigt medan en oskyldig åhörare dödades och en annan skadades innan skytten, som identifierats som en 20-åring, kunde oskadliggöras med ett dödande skott avfyrat av en krypskytt.

Planerad utplacering av amerikanska långdistansmissiler risk för Tyskland

Planerad utplacering av amerikanska långdistansmissiler risk för Tyskland

🟠 UTRIKES USA vill för första gången stationera kärnvapenkapabla långdistansmissiler i Tyskland. I Ryssland togs denna nyhet emot med kritik – hotet om missiler i Rysslands närhet är en av faktorerna bakom kriget i Ukraina. Detta kommer att medföra att Tyskland blir ett prioriterat mål för de ryska kärnvapenstyrkorna, varnas det, precis samma risk som Sverige löper sedan undertecknandet av DCA-avtalet. Det finns dock fortfarande en chans att Donald Trump kommer att stoppa denna utveckling vid en eventuell valseger.

Operation Wetback 2.0? Allt fler amerikaner stöder Trumps krav på massdeporteringar

Operation Wetback 2.0? Allt fler amerikaner stöder Trumps krav på massdeporteringar

🟠 Biden tvingad till åtgärder mot illegal invandring – efter att ha släppt in 10 miljoner Striden om USA:s invandringspolitik växer inför höstens presidentval. Den 4 juni skrev Biden under ett dekret om begränsningar av den illegala invandringen och menade att Republikanerna ”tvingat” honom att göra det. Donald Trump har uppmanat republikaner att blockera alla förslag från Demokraterna som innebär fortsatt slapp invandringspolitik. Han förespråkar istället massdeportering av miljontals illegala, en lösning som blir allt mer populär hos amerikanerna.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.