Jan Nolte gick med i Alternativ för Tyskland (AfD) endast ett halvår efter att partiet bildades. Det var år 2014, och sedan dess har partiet växt stadigt. I det senaste parlamentsvalet fick AfD 12, 6 procent. Nolte uppskattade partiets frispråkighet gällande de problem han ansåg att Tyskland brottades med, alltifrån massinvandringen till nedrustningen av det tyska försvaret. Försvaret är ett stort intresse för Nolte, som själv är soldat.
– Jag har varit soldat sedan tio år tillbaka nu. I Landsdagen sitter jag sedan ett år. Mitt främsta arbete sker i försvarskommittén. Sedan är jag även partiets ungdomsordförande i Hessen, berättar Nolte och beställer in en kopp extra starkt kaffe. Det har varit en lång dag i parlamentet. Utanför lyser solen, och trots att vintern borde vara på god väg känns det som vilken ljummen vårdag som helst. Vi börjar prata om Noltes arbete för försvaret.
Hur har det gått att kombinera soldatyrket med de politiska uppdragen? Förvånansvärt bra, konstaterar Nolte. Så länge man inte ägnar sig åt politisk aktivism de arbetstimmar man jobbar är det ingen fara – på fritiden får man ha vilka politiska uppdrag man vill. Nu är det dessutom inte lika kontroversiellt att vara med i ett oppositionellt parti som det var för några år sedan. Invandringskritiken börjar normaliseras.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.