I Memoarer 1: Idyll och orosmoln skriver Sven Stolpe (1905–96) om sin debutbok Två generationer som gavs ut 1929 och konstaterar att ”det är lätt att nu se, att den aldrig borde ha blivit skriven” då han på den tiden var ”för ivrig, för febril – jag skrev, innan jag själv nått fram till en syntes eller ens en blygsam fast grund.” Två generationer är en samling kritiska essäer om samtida författare som, för att nämna några, Fredrik Böök (1883–1961), Anders Österling (1884–1981), Pär Lagerkvist (1891–1974), Edith Södergran (1892–1923) och Rudolf Värnlund (1900–45). Svante Nordin noterar i Sven Stolpe – blåsten av ett temperament att denna debutbok väckte ”ett enormt uppseende” och proletärförfattaren Eyvind Johnsson (1900–76) kom att hata Stolpe i många år för kapitlet om arbetarlitteraturen i vilket den debuterande författaren riktade hård kritik mot Johnssons vän Värnlund.
Även om Stolpe senare ångrade att han skrev denna debutbok blev den inte desto mindre betydande enligt Nordin för att han ”kom åtminstone genom Två generationer och under de närmast följande åren att framträda som en av dem som gav tiden röst.” Boken blev även den unge litteraturvetaren Stolpes steg ut i författarvärlden.
Före debuten
Sven Stolpe läste litteraturhistoria (ämnet heter idag litteraturvetenskap) på Stockholms högskola. I hans memoarer framgår att han tidigt blev litterärt intresserad och för resten av livet skulle han komma att engagera sig mycket hängivet för just litteraturen.
Vid sidan av studierna arbetade Stolpe en tid som ”svarsonkel” på en filmtidning, vilket innebar att han svarade på läsarnas brev. Han avslöjar i sina memoarer att han svarade fel för ofta och när han till sist skrev att den fablade redaktionskatten Mille, som många läsare hälsade till, var död blev han definitivt tvungen att sluta. Mille var nämligen mycket populär och, enligt Stolpe själv, miste tidningen tusentals prenumeranter på grund av hans påstående att katten var död. Han skrev också i studenttidningen Gaudeamus samt i litterära tidskrifter och dagstidningarna.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.