Efter EU-parlamentets debatt om Storbritanniens utträde den 5 juli tillkännagav handelskommissionären Cecilia Malmström att EU-kommissionen inte ensam skulle besluta om EU:s handelsavtal med Kanada, utan att alla medlemsländer skulle få säga sitt.
Bakom reträtten torde ligga överväganden om att man i nuläget inte vill att EU och dess kommission skall råka ut för ännu mer beskyllningar om att vara odemokratiska och diktera villkoren för medlemsstaterna. Fler stater kan tänkas följa Storbritanniens exempel och det är just EU:s centralstyrning som får mest kritik. Den tyske vicekanslern och ekonomiministern Sigmar Gabriel har dessutom nyligen yttrat att tyskarna i vilket fall som helst kommer att behandla avtalet i förbundsdagen och ratificera det där.
CETA-avtalet har redan hunnit bli överklagat i Tyskland. En gemenskap av olika aktivistgrupper med namn som ”Compact”, ”Food watch” och ”Mer demokrati” inlämnade den 30 augusti det största överklagandet i den tyska författningsdomstolens historia. En enda person hade lyckats få sitt överklagande understött av 68 000 andras underskrifter. Sjuttio kartonger med totalt 125 000 underskrivna klagomål – en hel lastbil full – kördes fram till domstolens byggnad i Karlsruhe och en mänsklig kedja langade kartongerna från bilen till domstolens mottagningsställe. De klagande vill ha prövat om CETA-avtalet och förhandlingsprocessen är förenliga med den tyska grundlagen.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.