Det världsunika projektet för att skapa den första klimatneutrala cementfabriken i världen riskerar att inte lämna ritbordet om Mark- och miljöverdomstolens avvisande av Cementas ansökan om fortsatt tillstånd för kalkbrytning inte ändras i högsta instans. Regeringen pressas hårt av risken för massuppsägningar och omfattande nerdragningar i flera branscher som en följd av domen. Foto: Cementa

Cementastriden fortsätter – klimatmålen kan inte nås om kalkbrytningen stoppas

Miljörörelsen riskerar att skapa ännu en fatal pyrrhusseger om Cementa tvingas lägga ned sitt kalkbrott på Gotland. På samma sätt som nedläggningen av kärnkraftverk har lett till att det oljedrivna kraftverket i Karlshamn tvingats köras även sommartid, kommer en nedläggning av Cementas verksamhet att leda till att Sverige inte klarar av att nå klimatmålen 2030. Allt fler röster höjs för att regeringen skall agera mot de orimliga konsekvenser som en nedläggning av Cementa får för både miljön och ekonomin.

I denna uppföljare till artikeln om Cementa i förra veckans nummer av Nya Tider tittar vi lite närmare på hur några olika aktörer tacklar situationen.

Miljöprojekt stoppas – av miljöskäl

Hela världens cementindustri har ögonen på Cementas världsunika miljösatsning. Projektet har lovordats på alla nivåer och pekats ut som en förutsättning för att Sverige skall kunna nå de nationella miljömålen. Även Naturvårdsverket har uttryckt sitt gillande över storsatsningen. Ändå agerar verket aktivt för att stoppa Cementas kalkbrytning – av miljö­skäl.

Om Cementa tvingas lägga ned fabriken i Slite, avvecklas också CCS-projektet. CCS står för ”Carbon Capture and Storage” och innebär att koldioxid fångas in och lagras för att göra driften koldioxidneutral. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) sade på en presskonferens den 2 juni i år, där Cementa presenterade sin storsatsning på CCS-tekniken, att regeringen deltar för att man vill presentera Sverige som ett av världens mest innovativa länder. Projektet presenteras som ett steg i arbetet med att ”bli världens första fossilfria välfärdsland”. Han sade också att ”det krävs ett nära samarbete med olika aktörer för att vi skall lyckas med det”.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Fd ledamot av Riksdagens skatteutskott och Riksbanksfullmäktige

Relaterat

Läs även:

Priset för brottslighet mot företagen: 98 miljarder kronor per år

Priset för brottslighet mot företagen: 98 miljarder kronor per år

🟠 EKONOMI Företagens organisationer med Svenskt Näringsliv i spetsen pekar ut brottsligheten mot företag som ett hot mot den fria företagsamheten. I flera rapporter under det senaste året har såväl Svenskt Näringsliv som organisationerna Företagarna och Småföretagarna presenterat rapporter som pekar på de enorma kostnader som brottsligheten mot företag kostar. Man presenterar data som visar att företagare överväger att helt lägga ner sina företag eller att flytta hela eller delar av verksamheten till annan ort. Kriminaliteten äter sig in i företagandet på många olika sätt och riskerar att hota den svenska företagsamheten.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Är Hasse Alfredson passé?

🟠 BOKRECENSION Humor åldras snabbt. Kan det finnas intresse för en svensk humorist som hade sin höjdpunkt på 60- och 70-talet? På sätt och vis gör det nog det. Om mannen ifråga heter Hans Alfredson. Han hade en bred begåvning. Han skrev böcker, gjorde film och revy, han kunde även teckna och sjunga någorlunda. Så en ny biografi över Alfredsons liv och gärning har sitt existensberättigande. Den fyller ett tomrum. Man kan säga att den, förutom själva personporträttet, liksom i förbigående tecknar en bild av den senare delen av det svenska 1900-talet.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Slaktaren från Plainfield

🟠 HISTORIA För 40 år sedan dog en 77-årig man på ett mentalsjukhus i den amerikanska delstaten Wisconsin. Hans död hade kanske inte ens blivit en tidningsnotis om han hade varit en vanlig, anonym manlig man i stället för den han var, nämligen seriemördaren Edward Theodore ”Ed” Gein – slaktaren från Plainfield.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.